Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята като атракция

Анна и Димитър Спасови представят миналото чрез занаяти

Анна Спасова и Димитър Спасов
Снимка: Здравка Маслянкова

Двама свищовлии са посветили живота си на мисията да представят историята по нетрадиционен и интересен начин. Анна и Димитър Спасови, създатели на клуба за исторически възстановки „Дукс Антика“, показват живата история чрез различни демонстрации на бита и занаятите на предците ни.

Анна и Димитър Спасови са свищовлии, семейство на средна възраст, отдало се на мисията да направи историята по-интересна и разбираема за малки и големи. Те са реконструктори, организатори и участници в много исторически възстановки и фестивали в България и чужбина.

Анна Спасова е завършила керамика в Троян и по професия е художник-керамик, занимава се с деца като води група по художествена керамика в първото българско читалище „Еленка и Кирил Аврамови“ в Свищов и работи с терапевтична цел с деца с увреждания.

„Тези всички неща, съчетани в едно, се получава едно цяло, което е добър продукт, който е достатъчно добър за крайния потребител - от А до Я си минавате по всичките сетива, възприятия и усещания“, казва Анна Спасова пред "Хоризонт".

Снимка: Здавка Маслянкова

Преди повече от 10 години Димитър Спасов създава клуба за исторически възстановки „Дукс Антика“, събира съмишленици от цялата страна и изоставя журналистиката в името на историята.

„Освен че между другото съм бил журналист и много други неща, винаги хобито ми е било насочено в тази посока и реших в един момент, че хобито може да стане професия, макар и да дава повече духовна храна и ето, стана. Опитваме се. Моята голяма любов е историята, античната история, късната античност“, изтъква Димитър Спасов.

Анна и Димитър Спасови се осмелиха след отмяната на извънредното положение да организират първите демонстрации за туристи в античния град Никополис ад Иструм до Велико Търново, които продължават и тази събота, и неделя.

„Много ни се иска да вкараме в България тази практика, която всъщност по цял свят е доста богата  - да направим обектите живи. Защото разкошните артефакти, които са тук, имат своята стойност, но, оживени,  изглеждат по съвсем друг начин - тогава вече са „храносмилаеми“ дори за хора, които не са толкова навътре в тази наука и носят празник и настроение за всички и много информация. Това е историческо наследство, ние го имаме, то ни е дадено и няма вариант, в който да кажем - това е чужда история“, допълва Димитър Спасов.

Снимка: Здравка Маслякова

Една птичка пролет не прави, признава Анна Спасова. Според нея историческо наследство, занаяти, култура трябва да са като пръстите на едната ръка, за да направят здрав юмрука на българското.

„България има невероятни таланти, занаятчии, хора, които има какво да покажат на света. Хора, които знаят историята отпреди тази 681-а. Ние сме облечени от такива хора, обувките ни са правени от такъв занаятчия, оръжията са ковани тук, в България. Нашата идея е да си ги изработим тук, да нахраним някое българско семейство с парите, които ние даваме или на нас ни дават. Ние помагаме един обект, без значение къде е в България, да се популяризира, т.е. взаимопомощ - култура, представяне на историята и атракция", подчерта Анна Спасова.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Снимки: Здравка Маслянкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е на ръба. Ще затвори ли?

Ще затвори ли врати Специализираната болница за рехабилитация в Котел заради натрупани задължения за ток и вода и неизплатени заплати?  Ще стигнат ли до лечебното заведение отпуснатите от Министерския съвет в началото на април средства за погасяване на дълговете? Преди година Специализираната болница за рехабилитация в Котел бе пред затваряне...

публикувано на 10.04.24 в 07:38

"Нашата лудница". Плейлистът на войната (втора част)

Пациентът в психиатрията пита доктора за дупката в главата си, но и за тази в бюджета. Писал на Белия дом, че навсякъде има мързел, корупция и раздор, но не получил отговор. Всичко е толкова сложно, толкова объркващо, но няма време да го разберем, братко. Нашата лудница гласува за Путин, нашата лудница ще се..

публикувано на 09.04.24 в 13:18

Задължителната казарма на пауза, предизборно. Решенията – след юни

Министерството на отбраната подготвя задължителна военна подготовка за определена категория цивилни . Това обясни наскоро пред депутатите от отбрана заместник-министърът на отбраната, а сега и служебен военен министър Атанас Запрянов. В друго свое изказване Зпрянов обясни, че се работи за това "младите български граждани да бъдат подготвени за..

публикувано на 09.04.24 в 08:38