Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Калинов: Пътната карта за дистанционно е-гласуване да се преработи

Снимка: БГНЕС

Забраната екзитполовете да се съобщават от медиите в деня на изборите е неефективна по начина, по който се прилага. Отпадането на забраната е по-лесно за решаване… Ако се тръгне в посока на отпадане на забраните, то трябва да се обхванат всички страни в процеса“. Това коментира пред БНР проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК и преподавател.

По думите му „забраната виси във въздуха и трябва да отпадне“.

В предаването „12+3“ проф. Калинов коментира и пътната карта за дистанционно електронно гласуване, изготвена от ЦИК.

„Притесняват ме 31 точки, на които трябва да отговаря системата за дистанционно електронно гласуване. Сред тях има абсурдни за моментното ниво на развитието на тази техника… Пожеланията са неизпълними“.

Според него този документ е пожелателен, който, за да стане основа за бъдеща система за електронно гласуване, трябва да бъде сериозно преработен.

Интервюто с проф. Красимир Калинов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Програмният директор на „Прозрачност без граници“ Ваня Нушева

Пътната карта за дистанционно гласуване на ЦИК - твърде обща

„Електронното дистанционно гласуване, машинното гласуване, начинът на финансиране на участниците в предизборните кампании, достъпът до медиите са ключовите теми, които трябва да бъдат разглеждани в пакет “. Това подчерта пред БНР Ваня Нушева от..

публикувано на 27.05.20 в 10:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пореден празник на минералната вода в троянското село Шипково

В троянското село Шипково за поредна година организират празник на минералната вода. Един от най-старите ни балнеолечебни курорти започва функционирането си от далечната 1912 г., а с лечебните свойства на минералната вода привлича посетителите..

публикувано на 03.08.24 в 10:30

В София тръгва нова туристическа автобусна линия

Нова туристическа автобусна линия с номер 200 тръгва от днес в София, съобщават от Столичната община. По линията ще се движат двуетажни автобуси през уикендите до 15 септември. Целта е да се улесни достъпът до туристически обекти. Автобусите ще..

публикувано на 03.08.24 в 10:13
Фотоколаж: Силвия Петрова

Международните новини на седмицата

Тази седмица се засили опасността от широкомащабна въоръжена конфронтация в Близкия Изток. Политическият лидер на "Хамас" Исмаил Хания беше ликвидиран в сряда в столицата на Иран - Техеран. Палестинската групировка обвини Израел за удара..

публикувано на 03.08.24 в 10:05
Държавен фонд

ДФЗ утвърди ставките по помощта de minimis

Ставки по помощта de minimis са утвърдени от Държавен фонд "Земеделие". Те се отнасят за стопаните, които отглеждат картофи, черупкови плодове и култивирани гъби. С наличния бюджет ще бъдат подпомогнати над 4 хиляди хектара картофи и над 7 хил...

публикувано на 03.08.24 в 09:20
с. Славейно

В Славейно продължават честванията на 121-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

Честванията на 121-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание продължават в родопското село Славейно. Тази година се отбелязват и 120 години от гибелта на знаменосеца Кольо Шишманов. Честването ще започне в църквата "Св. Пророк..

публикувано на 03.08.24 в 09:05

Водачът на почистващата машина извадил раненото дете в Созопол с подръчни средства

Операторът на почистващата машина е реагирал много бързо и 9-годишното дете, което се е заклещило в барабана ѝ на централния плаж в Созопол, е извадено с подръчни средства.  Това заяви в ефира на БНР Кирил Спасов, представител на фирмата концесионер..

публикувано на 03.08.24 в 09:00

След убийството на деца в Саутпорт: Трима полицаи ранени при сблъсъци в Съндърланд

Трима полицаи бяха ранени, а осем души бяха арестувани при сблъсъци в североизточния английски град Съндърланд, свързани с нападението с нож в училище по танци в Саутпорт в понеделник, при което бяха убити три деца. Според местната полиция..

публикувано на 03.08.24 в 08:55