Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кой носи отговорност за неработещите пречиствателни станции

Снимка: БГНЕС

Постоянно догонваме европейското законодателство, което непрекъснато се променя“. Това каза пред БНР министърът на околната среда и водите Емил Димитров, а повод за неговия коментар е изпратено становище на Европейската комисия за допуснати пропуски в прилагането на Директивата за пречистване на градските отпадъчни води, което е първата стъпка от наказателна процедура по въпроса. 

И докато усилията на държавата са насочени към изграждането на нови канализационни системи и съоръжения, които да събират и пречистват отпадъчните води, еколозите насочват общественото внимание към състоянието на построените вече пречиствателни станции. Според тях голяма част от съоръженията не работят ефективно, а темата се неглижира от отговорните институции.

Проблемът за нефункциониращите пречиствателни станции беше повдигнат в ефира на програма „Хоризонт“ от инж. Димитър Куманов, представител на Сдружение Риболовен клуб „Балканка“. По думите му отпадъчните води са основен източник на замърсяване, който може да повлияе както върху качеството на питейната вода, а също така и да ускори загубата на биологично разнообразие.

Показателен е примерът с пречиствателната станция в село Душанци, община Пирдоп, която не функционира от своето построяване през 2012 година до днес. Проектът на стойност близо 12 милиона лева, осигурени по оперативната програма за развитие на селските райони, включва изграждането на водопроводна и канализационна мрежа, както и на пречиствателна станция. От четири години насам еколозите подават сигнали до софийската екоинспекция, до Басейнова дирекция – Пловдив и до екоминистерството.

Пред „Хоризонт“ министърът на околната среда и водите Емил Димитров прехвърли изцяло отговорността по контрола и поддръжката на изградените пречиствателни съоръжения към местната власт.

Оказва се, че ангажиментът на изпълнителната власт приключва с осигуряването на средства по европейски програми, а как милионите са изразходени не занимава вниманието на управляващите.

Потърсен за коментар, кметът на село Душанци Златка Кънева отказа интервю с аргумента, че заема длъжността от едва няколко месеца и не познава казуса в детайли. Отговор на зададените въпроси даде кметът на община Пирдоп Ангел Геров, според когото стопанисването и поддръжката на съоръжението е изцяло в компетенциите на ВиК-София област.

Прехвърлянето на отговорността между институциите кметът определи като „пълно безхаберие на държавата“.

Главният инженер на ВиК-София област Росица Итова обясни, че в периода 2016-2018 година са извършени няколко оценки на състоянието на съоръжението, които установяват, че пречиствателната станция не функционира. Инженер Итова посочи, че със заповед на областния управител Илиан Тодоров е сформирана комисия, която отразява в протокол пропуските, които Общината трябва да отстрани.

Предписания, които две години по-късно все още не са изпълнени. Едва когато съоръжението бъде ремонтирано, то ще бъде предадено на ВиК за експлоатация и поддръжка, допълни инженер Итова.

Заинтересованите страни споделят мнението, че е крайно време съоръжението да проработи и изразиха готовност да подновят диалога помежду си, за да може това да се случи. Междувременно от РИОСВ-София съобщиха, че извършват проверка на терен, чиито резултати ще бъдат оповестени до края на седмицата.

На този фон кметът Ангел Геров изтъкна, че неработещата пречиствателна станция не е единственият екологичен проблем в района на Средногорието. Той допълни, че река Тополница е критично замърсена, а сред причините са отпадъчните води на град Копривщица, които от години се изливат в реката.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверката на проекта за пътеките на Седемте рилски езера не може да се отлага

Срокът за проверката на проекта за пътеките край Седемте рилски езера не може да бъде отлаган или удължаван. Тя е възложена на 30 юни, каза говорителят на Окръжната прокуратура в Кюстендил Марияна Сиракова. Срокът за приключване на проверката, разпоредена от Окръжна прокуратура-Кюстендил за дейностите по проекта за рехабилитацията..

публикувано на 02.07.20 в 14:02

Най-малък брой защитени територии в страната са обявени през последното десетилетие

По инициатива на Асоциацията на парковете в България и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ започва конкурс „Застъпници за природата“, с който се насърчава обявяването на нови защитени територии и вековни дървета. Конкурсът има за цел да насърчи усилията на Министерство на околната среда и водите, което на 22 май обяви три нови защитени..

публикувано на 01.07.20 в 16:24
Работна група за почистване на 75-то училище в София, с участието на Веска Георгиева и Лава Коцева

Столичният инспекторат помага на учениците от 75-о училище за по-чиста околна среда

Столичният инспекторат и 75-о училище "Тодор Каблешков" в квартал Факултета организират акция за почистване на двора и района около училището. През цялото лято децата ще имат възможност да се включат в различни инициативи и затова е много важно около тях да бъде чисто. Ръководството на училището от години се опитва да се справи с този проблем и..

публикувано на 21.06.20 в 09:00

За малката, но отбрана лешоядска общност в България и новите ѝ членове

Две бебета египетски лешоядчета се излюпиха в семейството на двойка, която живее в ниша на скален манастир в Провадийско.  Грижите за малките могат да се наблюдават на живо, тъй като гнездото има постоянно видеонаблюдение, което се стриймва онлайн на сайта  www.lifeneophron.eu. Допреди две седмици това бе единственото гнездо на..

публикувано на 14.06.20 в 10:30
Черни трюфели

Ловът на трюфели в България е без регулация

"Ловът на трюфели се практикува близо 10 години в България, но без регулация. В същото време, по изследване на професор икономист от Русе, България в последните години е главният износител на Балканите на диворастящ трюфел".  Това каза пред БНР Светлозар Сидеров - председател на Националната федерация на ловците на трюфели в България. Той е участник в..

публикувано на 10.06.20 в 10:52

Туристическите маршрути - общи и ничии

Липсващи огради, парапети и табели, занемарени екопътеки и съоръжения по тях, немаркирани маршрути. Това са детайли от туристическата карта на страната, за които се оказва, че никой не е пряко отговорен. След последните инциденти с туристи и край морето, и в планината предаването "Хоризонт до обед" се фокусира върху обезопасяването на..

публикувано на 09.06.20 в 15:35

Алепу - думата имат инженерите

Превърналият се в скандален строеж на плажа Алепу предизвика серия от проверки на различни институции. В очакване на резултатите "Хоризонт до обед" търси нови гледни точки по казуса. Как се прави брегоукрепване и каква да е съдбата на строежа, който според едни е хотел, а според други - подпорно съоръжение? Справка в Регистъра на свлачищата..

публикувано на 09.06.20 в 12:09