Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задават ли се предсрочни избори в Косово

Наталия Апостолова
Снимка: Акаунт в Туитър

Албанското мнозинство в Косово отпразнува вчера 21 години от изтеглянето на югославската армия и полиция съгласно резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, приета непосредствено след края на последната война в бивша Югославия.

През последната календарна година най-младата балканска държава е в перманентна политическа криза. Новото коалиционно правителство, начело с Авдулах Хоти от Демократичната лига на Косово, е подкрепяно от крехко мнозинство в парламента. В опозиция са две силни към момента формации - свалената с вот на недоверие от власт „Самоопределение“ на Албин Курти и Демократическата партия, която преди да стане президент оглавяваше Хашим Тачи.

Премиерът Хоти очаквано тази седмица премахна всички бариери пред вноса на сръбски стоки в Косово. И след като минат парламентарните избори в Сърбия другата неделя се очаква Прищина и Белград да продържат с диалога за решаване на спора за статута на Косово.

Това, както заяви руският посланик в Белград, ще е водеща тема на посещението идната седмица там на първия дипломат на Русия Сергей Лавров. А в Прищина още в понеделник чакат първата визита на специалния пратеник на Евросъюза Мирослав Лайчак.

Политическата ситуация в Косово, подновяването на преговорите със Сърбия и това кой има водещата посредническа роля със специалния представител на Европейския съюз в Прищина Наталия Апостолова в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Авдулах Хоти„Според мен е много рано да се каже дали политическият процес в Косово отива към по-добре. Да не забравяме, че правителството на Хоти е едва на една седмица. Това правителство идва с една много сериозна амбиция – да бъде експертно и наистина е така, ако забелязвате в изпълнителната власт в момента действително няма нито един от политическите лидери на партии като министър или вицепремиер и това е за първи път в кратката държавност на Косово“, каза тя.

Според Апостолова голяма част от участниците в кабинета са доста познати, поне на ЕС: „Всички те са били експерти в кабинетите на премиери, депутати, така че това правителство има амбиция да бъде експертно“.

„Но това правителство идва в много критичен момент на власт, защото реално ще трябва да се справи с кризата, което е аспектна – пандемична, икономическа и политическа“, посочи тя.

Според Наталия Апостолова не са изключени скорошни нови извънредни избори в Косово.

„…идват избори и мисля, че това е ясно на всички. Въпреки че правителството има амбицията да бъде на власт 4 години, да не забравяме, че опозицията, която в момента е партията „Самоопределение“ и Демократическата партия“, посочи тя и отбеляза, че настоящото правителство на разчита на доста крехко мнозинство.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Авдулах Хоти

Парламентът на Косово одобри новото правителство

Косовският парламент одобри днес ново правителство с премиер, който обещава да постигне сделка за нормализиране на връзките със Сърбия, позволяваща заемане на място в ООН, предаде Ройтерс. Новият кабинет на Авдулах Хоти от дясноцентристката..

публикувано на 03.06.20 в 14:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йотова очаква неспокоен старт на предизборната кампания

Вицепрезидентът Илияна Йотова обяви, че очаква неспокоен старт на предизборната кампания. В местността "Карандила" при откриването на 31-вия събор на каракачаните в България Илияна Йотова коментира напрежението около ДПС.  "Правоохранителните..

публикувано на 31.08.24 в 12:41

Спряха социалната мрежа Х в Бразилия

Спирането на социалната мрежа Х на Илън Мъск в Бразилия е вече факт, пише Франс прес, след като съдия от Върховния съд нареди преустановяването на достъпа до платформата. Съдията от Върховния съд Алешандри ди Мораеш нареди блокирането на Х в..

публикувано на 31.08.24 в 12:31

Походът за демокрация стигна до хотел "Берлин"

Походът за демокрация на ДПС – Доган тръгна от района на "Беловодски път", който е известен като "Сараите на Доган", до хотел "Берлин". Там Илхан Кючук - евродепутат от ДПС, каза, че от този хотел, който се твърди, че е на Пеевски, според него, се..

публикувано на 31.08.24 в 12:22

Заради безводието: Кочериновци блокираха за трети път пътя за Рилския манастир

Стотина души от Община Кочериново за трети път в рамките на 10 дни блокираха пътя за Рилския манастир при село Стоб. Причината за протеста им са продължителното безводие и въведеният воден режим за града и 10-те села на общината...

публикувано на 31.08.24 в 12:05

Мълния спря единствената АЕЦ в Армения

Мълния стана причина за изключването на единствената АЕЦ в Армения, съобщава агенция Интерфакс, като се позовава на местните власти. Екипи работят в централата за възстановяването на работата й. Тя е била поразена малко преди 22 ч. местно време..

публикувано на 31.08.24 в 11:56

Заради екокатастрофата: Обявено е бедствено положение във Волос

Обявено е бедствено положение в гръцкия град Волос заради екологична катастрофа в района, след като брегът се покри с мъртви риби. Всеки ден от морето до Волос се събират по сто тона мъртва риба, съобщи кметът Беос. Властите обявиха..

публикувано на 31.08.24 в 11:49

Протестиращ срещу безводието в Плевен: Без вода няма ми гласа

В Плевен граждани протестираха срещу безводието. Настоява се за адекватни мерки на местната и държавна власт за изграждане на язовир "Черни Осъм" и подмяна на остарялата ВиК мрежа в населените места. Малко хора се събраха на протеста пред..

публикувано на 31.08.24 в 11:34