Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни на музиката в Балабановата къща - първият възобновен фестивал у нас след пандемията

Едно "вълшебно преживяване" даде началото на възобновяването на музикалния живот у нас след отпадането на строгите забрани, наложени поради пандемията от Covid-19, които включваха и отмяната на всички културни събития на закрито в продължение на три месеца. Пролетното издание на XI международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" беше открито с рецитал в Малката базилика в Пловдив на изключителната оперна певица Красимира Стоянова в партньорство с пианистката Боряна Ламбрева и с участието на младия баритон Йосиф Славов - студент в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и участник в майсторския клас на Красимира Стоянова там през 2019 г.

Мила Павлова открива фестивала в Малката базиликаМила Павлова, която е създател и артистичен директор на "Дни на музиката в Балабановата къща", сподели в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", че поради трудните обстоятелства ще заложи на участието на български музиканти в програмата, при това някои от тях могат да приемат поканата й поради това, че карантината ги е заварила в България и все още датите в календара им не са толкова запълнени, както обикновено. Така в Пловдив публиката ще се срещне и с бароковата цигуларка Зефира Вълова, и с перкусионистката Василена Серафимова, която ще изнесе солов рецитал. Концерти ще изнесат цигуларката Зорница Иларионова - току-що получила две награди от анкетата "Музикант на годината 2019", Атанас Кръстев - виолончело, квартет "Фрош", вокален ансамбъл "Светоглас". Няма да липсват и традиционните детски концерти - единият на Римския стадион, а другият - представяне на пианиста Николай Маринов - абитуриент в НУМТИ "Добрин Петков" - Пловдив, вече приет за студент в Лондон.

Чуйте в звуковите файлове подробности за афиша на пролетното издание на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща" от артистичния му директор Мила Павлова, както и повече за втория концерт - на 17 юни в двора на къща Хиндлиян в Стария Пловдив, в който Зефира Вълова и нейните партньори Сабина Йорданова - бароков фагот, и Василий Илисавски - клавесин, ще поднесат на публиката бутикова програма от непознати барокови музикални съкровища.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Красимира Стоянова (вдясно) и Боряна Ламбрева в Малката базилика в Пловдив

Красимира Стоянова откри Дните на музиката в Балабановата къща

След дългото мълчание музикалните сцени постепенно се отварят за публиката, фестивалите започват да планират, макар и по специфичен начин, съврзан с мерките против разпространението на коронавируса, своите летни афиши. Първи сред тях започна XI..

публикувано на 17.06.20 в 15:28
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлия Аткова

Юлия Аткова: Искаме да образоваме комплексни артисти

Нашето желание е да образоваме едни комплексни артисти, хора на изкуството, каза пред БНР Юлия Аткова – директор на Частната професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт АКАТАМУС. Според нея едно от слабите места в българското..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и..

публикувано на 27.03.24 в 07:36

Поредицата “Опера в киното“ идва в България

На 6-и април в България ще стартира първият сезон на международния проект “Опера в киното” . В салоните на “Синема Сити“ в цялата страна ще имаме възможността да гледаме четири великолепни оперни продукции: от фестивала в Брегенц - “Мадам..

публикувано на 26.03.24 в 18:15

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 23-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: - Представяме предстоящия първи сезон на международната програма “Опера в киното“ в разговор с г-н Ами Елла от..

обновено на 26.03.24 в 17:27