Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Т. Петкова за АЕЦ "Белене": Обединяването на три компании - лидери е ясен знак

"Росатом" се е споразумяла с две компании - лидери в атомните технологии за избора на инвеститор за АЕЦ "Белене"

| обновено на 18.06.20 в 18:08
Снимка: Ани Петрова, БНР

Руската корпорация "Росатом" ще си сътрудничи с френската компания "Фраматом" и американската "Дженерал илектрик" в рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене", съобщиха от руското дружество. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отбеляза, че това е знак, че към проекта има интерес и процедурата ще бъде изключително оспорвана.

"Росатом", "Фраматом" и "Дженерал илектрик" ще обединят усилията си за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене".

Ако руската държавна корпорация "Росатом" бъде избрана за стратегически инвеститор, то тогава американската "Дженерал илектрик" ще осигури турбините и оборудването за машинната зала, а френската "Фраматом" ще отговаря за автоматизираните системи за управление в бъдещата атомна електроцентрала.

Трите компании си сътрудничат в няколко международни проекта

За желанието им да работят заедно и в България енергийният министър Теменужка Петкова информира и парламента:

"Обединяването на усилията на тези три световни лидера в областта на ядрената енергетика е наистина един много ясен знак, че процедурата, свързана с избор на стратегически инвеститор, ще бъде изключително оспорвана. Показва, че те вярват в този проект и възможността за реализация на проекта става все по-осезаема".

"Росатом", "Дженерал илектрик" и "Фраматом" влязоха в краткия списък от пет фирми, които искат да участват за осъществяването на проекта  АЕЦ "Белене" заедно с Китайската национална ядрена корпорация и Корейската хидроядрена корпорация.

БСП скептични към проекта

Депутатът от БСП Таско Ерменков от своя страна изрази скептицизъм към реализацията на проекта, като припомни, че, за да заработи нова атомна централа в България, е нужна и държавна гаранция, която трябва да бъде различна от материалните активи по проекта:

"Но това не означава, че оттук нататък, като я построим тази централа, ще бъде гарантирано нейното функциониране и това е проблемът, който съществува, когато се правят дългосрочни инвестиционни проекти в областта на енергетиката и централи, че трябва все пак да има гаранция най-малко от държавата, че няма да има смяна в политиката и в политическите насоки. Защото я си представете, че направим централата, а утре някой реши да каже: ядрената енергетика в България е забранена".

Международното сътрудничество ще създаде оптимални условия

Първият заместник-генерален директор на "Росатом" Кирил Комаров изрази увереност, че международното сътрудничество между лидерите в атомния отрасъл ще създаде оптимални финансови и технически условия за осъществяването на проекта АЕЦ "Белене", предаде кореспондентът на БНР в Москва. Водещият експерт на руския Фонд за национална енергийна сигурност Станислав Митрахович, заяви за БНР, че не за първи път "Росатом" си сътрудничи с "Дженерал електрик" и "Фраматом САС".

"Има сътрудничество с "Дженерал електрик" по проектите за атомни централи "Аккую" в Турция и "Ел Дебаа" в Египет. Ако ще печелим заедно конкурса, можем да се кооперираме. България не е първата страна, където това се прави".

Освен това трите компании работят заедно по проекти в Унгария и Финландия. Според Митрахович решението за съвместно участие в процедурата за "Белене" е обусловено не само технологично, но и политически:

"Мисля, че с оглед на това, че ще участват и американци, които имат голямо влияние върху България, и французи, на българското правителство ще му е по-лесно да вземе решение в полза на "Росатом".
БГНЕС

Вероятно ще се стигне до консорциум между трите фирми

Според Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на "Булатом", най-вероятно ще се стигне до консорциум между трите фирми, но засега водещата компания е "Росатом". В предаването "12+3" той допълни:

"Предстои третата стъпка от процедурата – запознаване на място на представители на инвеститорите с документите за техническия проект за АЕЦ "Белене". Най-вероятно ще има допълнителни документи за разрешения, например… Могат да се очакват всякакви комбинации. Опит за съвместна работа в България между американска, френска и руска фирми вече имаме при модернизацията на Пети и Шести блок на АЕЦ "Козлодуй"… Ще бъде добре за развитие на самата процедура да има консорциум, защото ще се намели времето за преглеждане на оферти, времето за преговори".

Проектът не може да бъде компрометиран

В предаването "Нещо повече" Антон Иванов, енергиен експерт коментира:

"Рано е да говорим за успех-неуспех, превес-непревес. Очаквам обвързващи оферти от големи компании с високо реноме в началото на новата година. След това тези оферти ще бъдат разглеждани задълбочено. Сегашните терзания ще бъдат забравени, а на преден план ще излязат тежките изисквания към офертите. Тепърва имаме да решаваме тежки задачи".

Според него проектът, тъй като е даден общо и широко, не може да бъде компрометиран: 

"Независимо от изхода на тази процедура за България е важно да получим добре детайлизирани оферти, които да ни покажат ясно, ако искаме да правим ядрен проект, какво технически е необходимо да се осигури, за да се реализира такъв проект. Това е ядрен проект и изисква национални усилия".


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гражданите и протестите - за и против

Обединени от желанието за „промяна, а не подмяна“ , повече от месец хиляди граждани скандират за оставката на правителството. Кабинетът се бори за своето политическо оцеляване, а протестната вълна не стихва. Промени ли се общественото мнение, относно продължителните и упорити антиправителствените протести, виждат ли столичани постигането на..

публикувано на 08.08.20 в 11:16

Дърветата помнят - раните от Хирошима

Ако се разходим в Хирошима, ще видим специални дървета. Ако поне едно от тях можеше да говори с думи, вероятно би казало: "Усетих взрива със стъблото си. Листата ми изпопадаха. Нося раните си и до днес, но ще ви пазя с новите си клони и листа още дълги години. Разцъфнах въпреки вас и заради вас, хората".  В японския град, който на 6 август 1945..

публикувано на 07.08.20 в 13:29

Ернан Ханани: Невинаги решенията на политиците са практически изпълними

Има ли връзка между управленческите решения в различните държави заради Covid-19, протестите, които заливат цял свят, икономическата криза и теория на игрите, която се изучава във всички икономически институти? Един от създателите й - нобеловият лауреат проф. Израел Уман тази година ще навърши 90 години. " Теорията на игрите е разработена, за..

публикувано на 06.08.20 в 15:18

Ще има ли България скоро космическа стратегия и програма

От година и повече насам Космосът не същият. Трафикът на ракети и хора към и от орбитата на Земята се сгъсти. С изпращането и завръщането на Боб Бенкен и Дъг Хърли от Космоса САЩ не само използваха за първи път частни инвестиции, но и сякаш заявиха: „Можем и без Русия“. В  последните години практиката беше до Международната космическа станция..

публикувано на 05.08.20 в 11:04
Арман Постаджиян

Хипертониците да не спират лечението си при зараза с коронавирус

„Пациентите с високо кръвно налягане, които се лекуват с Covid 19,  не трябва са спират лечението си за хипертония, защото с него имат една допълнителна защита “, каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ проф. Арман Постаджиян, началник на отделението по кардиология в УМБАЛ „Св. Анна“ и председател на Управителния съвет на Българската лига..

публикувано на 04.08.20 в 11:13
Заради подновените опашки гишетата за смяна на личните документи в София са с удължено работно време.

С документи с изтекъл и удължен срок не могат да се извършват сделки и банкови операции

С удължено работно време вече работят гишетата за смяна на документи във всички районни полицейски управления в София, като дежурни ще има и в съботните дни. Графикът на отворените РПУ в София е публикуван на сайта на МВР. Документите за самоличност ще се получават в полицейските управления, в които са подадени документите.  Удължената..

публикувано на 04.08.20 в 10:29
Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев се среща с офицери и сержанти от запаса. Казанлък, 2018 година

Законови промени улесняват наемането на резервисти

40-годишни резервисти и редица бонуси за работодателя предвижда новият проект за промени в Закона за резерва, чието обществено обсъждане приключи преди дни. След като Министерският съвет раз гледа промените, за да станат те окончателни, ще трябва да бъдат гласувани и в парламента.  Част от промените са провокирани от обезпокоителната статистика..

публикувано на 03.08.20 в 11:02