Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Петкова за АЕЦ "Белене": Обединяването на три компании - лидери е ясен знак

"Росатом" се е споразумяла с две компании - лидери в атомните технологии за избора на инвеститор за АЕЦ "Белене"

| обновено на 18.06.20 в 18:08
Снимка: Ани Петрова, БНР

Руската корпорация "Росатом" ще си сътрудничи с френската компания "Фраматом" и американската "Дженерал илектрик" в рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене", съобщиха от руското дружество. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отбеляза, че това е знак, че към проекта има интерес и процедурата ще бъде изключително оспорвана.

"Росатом", "Фраматом" и "Дженерал илектрик" ще обединят усилията си за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене".

Ако руската държавна корпорация "Росатом" бъде избрана за стратегически инвеститор, то тогава американската "Дженерал илектрик" ще осигури турбините и оборудването за машинната зала, а френската "Фраматом" ще отговаря за автоматизираните системи за управление в бъдещата атомна електроцентрала.

Трите компании си сътрудничат в няколко международни проекта

За желанието им да работят заедно и в България енергийният министър Теменужка Петкова информира и парламента:

"Обединяването на усилията на тези три световни лидера в областта на ядрената енергетика е наистина един много ясен знак, че процедурата, свързана с избор на стратегически инвеститор, ще бъде изключително оспорвана. Показва, че те вярват в този проект и възможността за реализация на проекта става все по-осезаема".

"Росатом", "Дженерал илектрик" и "Фраматом" влязоха в краткия списък от пет фирми, които искат да участват за осъществяването на проекта  АЕЦ "Белене" заедно с Китайската национална ядрена корпорация и Корейската хидроядрена корпорация.

БСП скептични към проекта

Депутатът от БСП Таско Ерменков от своя страна изрази скептицизъм към реализацията на проекта, като припомни, че, за да заработи нова атомна централа в България, е нужна и държавна гаранция, която трябва да бъде различна от материалните активи по проекта:

"Но това не означава, че оттук нататък, като я построим тази централа, ще бъде гарантирано нейното функциониране и това е проблемът, който съществува, когато се правят дългосрочни инвестиционни проекти в областта на енергетиката и централи, че трябва все пак да има гаранция най-малко от държавата, че няма да има смяна в политиката и в политическите насоки. Защото я си представете, че направим централата, а утре някой реши да каже: ядрената енергетика в България е забранена".

Международното сътрудничество ще създаде оптимални условия

Първият заместник-генерален директор на "Росатом" Кирил Комаров изрази увереност, че международното сътрудничество между лидерите в атомния отрасъл ще създаде оптимални финансови и технически условия за осъществяването на проекта АЕЦ "Белене", предаде кореспондентът на БНР в Москва. Водещият експерт на руския Фонд за национална енергийна сигурност Станислав Митрахович, заяви за БНР, че не за първи път "Росатом" си сътрудничи с "Дженерал електрик" и "Фраматом САС".

"Има сътрудничество с "Дженерал електрик" по проектите за атомни централи "Аккую" в Турция и "Ел Дебаа" в Египет. Ако ще печелим заедно конкурса, можем да се кооперираме. България не е първата страна, където това се прави".

Освен това трите компании работят заедно по проекти в Унгария и Финландия. Според Митрахович решението за съвместно участие в процедурата за "Белене" е обусловено не само технологично, но и политически:

"Мисля, че с оглед на това, че ще участват и американци, които имат голямо влияние върху България, и французи, на българското правителство ще му е по-лесно да вземе решение в полза на "Росатом".
БГНЕС

Вероятно ще се стигне до консорциум между трите фирми

Според Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на "Булатом", най-вероятно ще се стигне до консорциум между трите фирми, но засега водещата компания е "Росатом". В предаването "12+3" той допълни:

"Предстои третата стъпка от процедурата – запознаване на място на представители на инвеститорите с документите за техническия проект за АЕЦ "Белене". Най-вероятно ще има допълнителни документи за разрешения, например… Могат да се очакват всякакви комбинации. Опит за съвместна работа в България между американска, френска и руска фирми вече имаме при модернизацията на Пети и Шести блок на АЕЦ "Козлодуй"… Ще бъде добре за развитие на самата процедура да има консорциум, защото ще се намели времето за преглеждане на оферти, времето за преговори".

Проектът не може да бъде компрометиран

В предаването "Нещо повече" Антон Иванов, енергиен експерт коментира:

"Рано е да говорим за успех-неуспех, превес-непревес. Очаквам обвързващи оферти от големи компании с високо реноме в началото на новата година. След това тези оферти ще бъдат разглеждани задълбочено. Сегашните терзания ще бъдат забравени, а на преден план ще излязат тежките изисквания към офертите. Тепърва имаме да решаваме тежки задачи".

Според него проектът, тъй като е даден общо и широко, не може да бъде компрометиран: 

"Независимо от изхода на тази процедура за България е важно да получим добре детайлизирани оферти, които да ни покажат ясно, ако искаме да правим ядрен проект, какво технически е необходимо да се осигури, за да се реализира такъв проект. Това е ядрен проект и изисква национални усилия".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Проданов, председател на НАЗ

Илия Проданов: Години наред държавата насочва към Гърция и Турция повече вода от договореното

Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на напояване, години наред държавата насочва към южните ни съседки Гърция и Турция повече вода, отколкото е договорено в междудържавните спогодби, защото страната ни не може да използва наличната вода в реките и язовирите. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията..

публикувано на 24.07.24 в 10:46

Иван-Александър Кютев: Село Воден е шедьовър на абсолютното безхаберие на много институции

Пожарът беше овладян благодарение на младите воденци, на земеделските производители, на доброволците . Това заяви пред БНР фотографът Иван-Александър Кютев - жител на село Воден и създател на групата "Остави се да бъдеш Воден", която набира средства за пострадалите. Той започна разказа си преди 3 дни във Фейсбук така: "През 2020 г. бях..

публикувано на 24.07.24 в 10:16

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва .  Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия. Всяка година се повтарят абсолютно едни и същи неща , подчерта той пред БНР и заяви категорично, че..

публикувано на 23.07.24 в 14:18
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас , показа..

публикувано на 22.07.24 в 09:38

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35