Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството да гравираш оръжия

Соня Маринова и Антон Маринов
Снимка: Здравка Маслянкова

Изкуството да се инкрустира и гравира оръжие съществува, откакто има оръжия

На това изкуство от години се е посветил великотърновският бижутер Антон Маринов. Той е единственият българин, член на Международната организация на гравьорите на оръжия, а от няколко месеца предава занаята и изкуството на дъщеря си Соня. Техни творби са собственост на колекционери от цял свят. 

Антон Маринов е от род на художници и категорично отказвал да учи приложни изкуства. "Но животът си знае своето и няма мърдане от гена, който носиш", шегува се майсторът. 

Преди близо три десетилетия започнал да учи занаята на бижутерството, а след това се влюбил и отдал на изкуството на гравюрата. Днес Антон Маринов е един от малцината гравьори върху благородни метали и стомана в България. 

"По-скоро се насочвам към реалистиката. Доста от колегите ми стилизират нещата като орнаментика, като фигури. Аз харесвам реализма и се опитвам да пресъздам дори флоралните орнаменти, да бъдат максимално естествени. Всичко ми е любимо. Аз се забавлявам, когато работя. Няма нещо, което да кажа, че не ми харесва или ми тежи да го правя", сподели в предаването "Закуска на тревата" Антон Маринов.

"Тежките проекти се работят дълго време, нужно е и презареждане на фантазията, защото нито един от проектите ми не се повтаря, за да бъдат уникални“, разказва  майсторът на ювелирното изкуство върху хладно и огнестрелно оръжие и споделя, че е отказвал поръчки на клиенти по морални и естетични съображения. 

За него няма разлика между изкуство и занаят:

"Човекът го е направил със сърце, с мисъл, с любов - за него това е изкуство, създаването на определени неща. Така че всеки човек, каквото прави и работи с любов, това си е занаят и изкуство. Дойде момент, в който разбрах, че това е моето бъдеще, това е, което на мен ми доставя удоволствие и го превърнах в занаят".

Снимка: Личен архив
22-годишната Соня Маринова е заменила професията на оптик с тази на гравьор. Студентката по национална и регионална сигурност е увлечена по оръжията и изкуството да се създава красота върху тях, която се прави под микроскоп, заради прецизността на миниатюрните детайли в рисунъка на орнаментите:

"Първоначално започнах с кореспонденцията с чуждестранните клиенти, но в един момент той започна да ми показва колко е цветен неговият занаят, колко интересни неща може да се правят. Лека-полека започнах, аз съм още доста "зелена" в цялата технология на нещата, но е много интересно", подчерта Соня Маринова.

Тя вече има няколко собствени ювелирни изработки с гравюри на вълци върху нож, направила е битка между зебра и леопард върху друго хладно оръжие, а сега работи по проекта за обкова на сребърен кръст, в който ще бъде монтирана гравюра на български майстор върху слонова кост, изобразяваща Св. Георги победоносец. Изработката ще е подарък за игумена на Троянския манастир. 

Снимка: личен архив
Антон Маринов мечтае Соня да остане добър човек, а тя тайно се надява да надмине майсторлъка на именития си баща, известен по цял свят със своите гравюри върху оръжия:

"Несъизмерима гордост за един родител е да види как детето му тръгва по неговите пътеки, които той е прокарал. Аз съм загубил години, за да достигна качествата, които притежавам в момента. За мен ще е чест и гордост, и невероятна радост да мога да предам всичките тези знания, умения, този опит, който придобих през годините и да го предам на детето си", допълни Антон Маринов. 

Соня Маринова подчерта, че мечтае да е в помощ на баща си:

"Искам да развием този занаят и да си остане в семейството, защото той го е направил страхотен и има толкова много неща, които може да се доразвият и искам да бъда до него, когато това стане. Пристрастяващо е, когато започнеш да го правиш. Ние с него двамата страшно много си приличаме по това, че като хванем нещо, трябва да е изпипано, да е перфектно, иначе не става".

Най-известната творба на Антон Маринов е короната на Майка България на едноименния паметник в центъра на старата столица, реставрирана и позлатена от майстора преди 8 години. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33
Милена Кирниколова

Милена Кирниколова - гост в "Горещо сърце" за победите в Шотокан карате-до за 2024 година

Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио.  Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт.  Тя е изключителен..

публикувано на 08.07.24 в 10:37
Ясен Пенчев

Ясен Пенчев- един от осемте стипендианти в програмата за талантливи наши кандидат-студенти

В разгара на кандидатстудентската кампания , когато пътя си избират хиляди зрелостници у нас, ще ви срещнем с отличника на випуска от Природо-математическата гимназия в Габрово . Той отдавна е наясно с какво иска да се занимава и решава да продължи образованието си в България.  Ясен Пенчев е един от осемте стипендианти в програмата за..

публикувано на 07.07.24 в 09:05
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35