Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хасан Адемов: Кодексът за социална подкрепа е възможност за повече ефективност и контрол

Д-р Хасан Адемов
Снимка: БГНЕС

Въпросите, свързани с подкрепата на българските граждани от страна на държавата, са разпръснати в различни закони. Това създава усещането за фрагментираност и неефктивност на разходите... В шестмесечен срок Министерството на труда и социалната политика трябва да предложи концепция за изготвянето на кодекс за социална подкрепа, който да обедини всички закони за социално подпомагане. Ако обаче всички закони механично се съберат в един кодекс, нищо няма да се промени“. Това каза пред БНР д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС и председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика.

По думите му идеята на кодекса е да събере фрагментираното законодателство в един нормативен акт, но и да даде възможност за по-голяма прозрачност на разходите, за по-голяма ефективност и за по-голям контрол:

В предаването „Неделя 150“ д-р Адемов допълни:

„В предизборна ситуация, а и не само, трудно се решават въпроси от социалната сфера. Темата социална политика е натоварена със сериозни очаквания, с противопоставяне, но и с популизъм. Работата на политиците е да се противопоставят по различни теми, но и да решават проблемите на хора“. 

Д-р Хасан Адемов коментира и актуалната ситуация с коронавируса:

Наблюдаваме естествено развитие на епидемичния процес, не може да се говори за наша интервенция, която може да промени естествения ход на тази вирусна инфекция... Ако не сме достатъчно отговорни към здравето на близките си, на нас самите, няма как да преодолеем предизвикателствата, които предлага този вирус. Ако не сме дисциплинирани, трудно ще можем да се преборим с тази инфекция... Надеждите да се справим по-добре с предизвикателствата са по-големи в сравнение с началото на извънредното положение“.

Интервюто с д-р Хасан Адемов можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Онлайн обучението е неприложимо за най-малките ученици

„Образователната система показа, че може да работи в електронна среда - нещо, което може да го взаимстваме и да го надграждаме." Това каза в предаването „Преди всички“ Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" в КТ "Подкрепа". Народното събрание днес гледа на първо четене промените в Закона за предучилищното и училищното образование ...

публикувано на 09.07.20 в 12:56
Искра Кишкова

Адвокат Кишкова: Няма причина да се показва спалнята на осъден за кражба

"Не трябва да се разгласяват такива доказателства, които могат да доведат до предварително съставяне на мнение, че едно лице е виновно . Много са страшни последиците." Това заяви в предаването "Преди всички" адвокат Искра Кишкова.   Заедно с бившия съдия, а сега адвокат Методи Лалов тя отправи писмо до Министерския съвет, Висшия съдебен съвет,..

публикувано на 09.07.20 в 09:57

Личните лекари настояват и те да издават направления за PCR тестове

Личните лекари продължават да настояват да имат правото да издават направления за изследване за коронавирус. Преди месец бе дадена възможност PCR тестът да се заплаща от Здравната каса. Първоначално зелена светлина за това даваха само  епидемиолозите в Регионалната здравна инспекция.  "След време това правило се промени и се даде възможност..

публикувано на 08.07.20 в 14:41

Ефекти и дефекти на дистанционното обучение

Освен тежкия ромски проблем и невключването на голям процент ромски деца в дистанционното обучение, има и голям дял деца, които уж не бе трябвало да имат проблеми и които също изпадат от онлайн обучението по една или друга причина . Това заяви в предаването „Хоризонт до обед“ Марта Методиева, преподавател в Класическата гимназия (НГДЕК), Софийския..

публикувано на 08.07.20 в 13:50
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нормално е в криза да имаме спад на инфлацията

"Нормално е да имаме спад на инфлацията. Когато имаме подобен спад в икономическата активност, ефектът е дефлационен ".  Това каза пред БНР икономистът Стоян Панчев - председател на УС на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). Прогнозите на Европейската комисия за икономиката на България са, че тя ще се свие със 7% догодина, ръстът ще е 5,3..

публикувано на 08.07.20 в 09:58
Мира Кожухарова

Проф. Кожухарова: Без паника, Covid-19 не налага животът да спре

Няма място за паника. Епидемиологичните данни сочат, че броят на хората с тежко и сериозно протичане на Covid-19 не е висок. Това каза в интервю за "Хоризонт" проф. Мира Кожухарова. "Сега,  с отпускането на мерките е нормално вирусът да има по-широко разпространение . Резултатите от това разпространение продължават да бъдат много добри,..

публикувано на 07.07.20 в 09:32

Напастта „бетономорие“ е сравнима с Covid и корупцията

Напастта „бетономорие“ е съпоставима с Covid и корупционните интереси, превзели държавата ни. Това заяви в предаването „Хоризонт до обед“ Мирослава Петрова, граждански активист от сдружението „Да запазим Корал“ . „ В една държава, която прилича силно на превзета, с всички данни и факти в това отношение, ако продължават по този начин, няма да..

публикувано на 06.07.20 в 14:04