Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Ковачев: Битката за природата е битка за човечност

Снимка: БГНЕС

"Битката за природата е битка за човечност. В България сме оставили много малко човечност в страната си, за да може тя да бъде място, където да искаме да живеем." Това каза в предаването "Преди всички" природозащитникът Андрей Ковачев от Сдружжение за дива природа "Балкани" преди поредния протест срещу подготвяните промени в Закона за биоразнообразието. Протестът е тази вечер.

"Отлагат се всички необходими мерки за опазване на мрежата Натура 2000, за да може да се узаконяват строежи като Алепу. Второто – махат се надалеч българските учени, за да не контролират какво се случва там и да нямат думата какво се случва в българската природа. Те са превърнати във враг номер 1. И третото – за да могат по един административен начин да си планират всички планове за управление, те да нямат нищо общо с природата. Някой да може да изсипе огромно количество пари в едни иначе безсмислени, даже вредни проекти и те да кажат, че тези проекти са за опазване на природата“, коментира Ковачев.

Сега по думите му се прави опит този „челен“ опит от националните паркове да бъде пренесен в цялата страна. Андрей Ковачев даде пример с 10 милиона евро по две европрограми за изкупуване на територии за Натура 2000. В петгодишен период, за който те са били определени, не е бил изхарчен нито един лев от държавата за тази цел. "Никой не направи тази стъпка - да овъзмездява собственици и да изкупува тези имоти", заяви природозащитникът.

Андрей Ковачев коментира и европейските механизми за санкции заради опазването на видовете от защитените зони в Натура 2000 и прогнозира спиране на европейски средства. 

„Ние досега за нищо не сме плащали глоби. Ето, за Калиакра не сме плащали глоби. В тези процедури, ако се стигне до там, кажете ми как се възстановява унищожена дюна? Не можеш да я възстановиш. Там ще си плащаме глоби десетилетия наред, защото ще трябва да чакаме тя да се възстанови. Докато не се възстанови, ще трябва да плащаме глоба. Това е реалността.“ 

Необходимо е да започне процедура за изменение на общия устройствен план на Созопол, приет в противоречие на всички европейски изисквания и да се премахне строителното ядро, което е предвидено около Алепу, смята Андрей Ковачев. „Този хотел е само началото. Има още много след него.“

Относно мотивите за поредната серия от екопротести Ковачев изтъкна: 

Безобразието, наглостта „Алепу“. Това е наглост. Подпорна стена. С асансьорни шахти. Не може да се търпи. Не е редно да свикваме с тези неща и да ги приемаме за даденост. Нужно е действително да се вдигаме, защото иначе тези мутри ще завладеят цялата страна. Философията им е, че тях не ги интересува никой друг човек в тая страна, не ги интересува един български гражданин да има поне малко достъп до Черноморие и природа, без да му е оградено от скъп хотел, в който той няма достъп.“

Трайно нещата не могат да се променят с един протест, това ще се случи тогава, когато в законите се разпише реален граждански контрол, отбеляза още Ковачев. „Ако ние можем да ги контролираме, просто няма да смеят да го правят. Защо във Франция аз да мога като гражданин да подам директно наказателен иск срещу съответния министър за неговите бездействия или неговата безстопанственост, а в България да не мога? И да трябва да чакам една прокуратура, която са избрали същите тия хора и съответно тя няма да извади на друг гарван окото. Това е в момента ситуацията в България. Ние сме обезправени и затова сме по паветата, защото нямаме законови механизми да постигнем същото.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05

платена публикация
Как да се грижим правилно за здравето на почвата с помощта на Torove.bg

Здравето на почвата обуславя как растенията ще растат, ще се развиват и справят със стреса от околната среда. Почвата, която е добре поддържана, подпомага здравословния растеж на растенията, като увеличава тяхната устойчивост на болести и вредители и спомага за по-добри добиви. Видове състояния на почвата Почвата е основен ресурс..

публикувано на 13.03.24 в 13:23

Без селфита или бавене - или какво да правим, ако намерим таралеж, преждевременно събудил се от зимен сън

Необичайно високите температури през последния месец доведоха до цъфнали цветя и овошки, както и до притеснения за реколтата, ако има рязък спад в показанията на термометрите. Освен да събуди дърветата, отразява ли се топлото време и на животните, които спят зимен сън, и по-специално на таралежите ? Независимо от топлите зими през..

публикувано на 10.03.24 в 11:07

"Зелен данък" в Кипър вдига разходите на домакинствата със 121 евро годишно

Средно 121 евро на година се очаква да бъде допълнителната тежест за всяко домакинство в Кипър от въвеждането на "зелен данък" върху стоки и услуги. Прилагането му започва през лятото на тази година като първа част от мащабна реформа за създаване на модерна интегрирана данъчна система.  В началната фаза екологичното данъчно облагане ще..

публикувано на 03.03.24 в 11:32

Петър Попчев: Инвестицията в гражданска енергийна общност ще е между 3000 и 5000 лева

Около 1,5 милиона са гражданите на ЕС, организирани в граждански енергийни общности. Още през 2019 г. ЕК излезе със законодателен пакет за чиста енергия,  обединяващ няколко директиви. Нашето законодателство позакъсня с около 2 години . Сега шлюзовете за практически действия на граждани и общини са отворени . Това казва в интервю за БНР Петър..

публикувано на 22.02.24 в 11:37

Доц. Николай Симов в търсене на нови животински видове във Виетнам

Мястото е Югоизточна Азия, в източния край на полуостров Индокитай. Между Китай, Лаос, Камбоджа и Южнокитайско море се намира Виетнам . Неговата площ е повече от 330 хиляди квадратни километра, а около 40 процента от нея е заета от гъсти екваториални гори, в които живеят множество растителни и животински видове. В тази източна част от..

публикувано на 12.02.24 в 15:51