Румен Бояджиев-син посвети пиеса на босоногата перкусионистка Василена Серафимова

Румен Бояджиев-син

Румен Бояджиев-син е търсен музикант, анаржор и оркестратор, но и обичан и често изпълняван композитор - негови творби все по-често попадат в програмите на камерните ни ансамбли. По време на месеците на социална изолация и без концертен живот поради пандецията от Covid-19 той посвети своята Камерна симфония за струнни инструменти на българските медици, борещи се с коронавируса.

На 30 юни в Пловдив прозвуча неговата нова Концертна пиеса за маримба, вдъхновена от поемата "Изворът на белоногата" от Петко Славейков. Изпълни я премиерно перкусионистката Василена Серафимова, която пристигна от Париж като гост в пролетното издание на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща". Тандемът вече е работил заедно и по Концерт за маримба и оркестър, който прозвуча за първи път в партньорство със Софийската филхармония под диригентството на Любомир Денев-младши през 2018 г. и предизвика голям възторг.

Василена Серафимова в Балабановата къща"Когато получих поканата от Мила Павлова за този рецитал, изведнъж ми проблясна и си каза: Това е моментът, това е мястото, на което трябва да прозвучи това произведение, защото той го е написал по "Изворът на белоногата" и неговия начин на писане е много изразен, с много картини - много театрално, наистина пасна по специален начин на атмосферата в Балабановата къща. Хората го приеха с много, много въодушевление.", разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Василена Серафимова.

Румен Бояджиев-син, от своя страна, подчерта в интервю силното сценично въздействие на Василена Серафимова:
"Тя има характерни черти като солист, които са неповторими, и за един композитор, който имат сетивност за тези неща, е достатъчно да си я представя, за да му се роди една такава идея. (...) На мен тя винаги ми е изглеждала като самодива."

Повече за създаването на пиесата разказа в интервю композиторът Румен Бояджиев-син. Чуйте него и запис на премиерното изпълнение в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Румен Бояджиев-син посвети симфония на българските медици, борещи се с коронавируса

Композирането е самотно занимание. В условията на дългосрочна карантина и социално дистанциране композиторите няма нужда да променят твърде много своите навици, и все пак - може ли човек да намира вдъхновението в този тежък момент? Румен Бояджиев-син..

публикувано на 27.03.20 в 17:00
Василена Серафимова в Балабановата къща

Василена Серафимова към публиката: Ние, артистите, имаме нужда от вас!

Василена Серафимова е много ярък представител на българската перкусионна школа - достоен наследник на плевенската фамилия Серафимови, която е допринесла за откриването и отглеждането на много таланти. Веднага след завършването на Националното училище..

публикувано на 01.07.20 в 20:45
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снежина Петрова

Неразплатени представления от Пловдив 2019 обединиха творци и организации

Задълбочава ли се проблемът с разплащането на вече изработени артистични продукти след Пловдив 2019 – Европейска столица на културата? Обединени за общи действия, 15 организации и артисти твърдят, че не са получили своите възнаграждения за..

публикувано на 07.08.20 в 12:11

Когато не можем да пътуваме, остава ни филмовото пътешествие

От безкрайните пясъци на Сахара, през прашните пътища на Етиопия до красивите културни паметници на Исфахан и от колоритните пазари из Средиземноморието до труднодостъпните върхове на Хималаите  - лятното издание на фестивала „Кино за..

публикувано на 06.08.20 в 13:00
Иван Милчев - Rate NLS

Благотворителна изложба в помощ на графити майстора Иван Милчев - Rate NLS

Десетки изявени лица в графити изкуството се включват в благотворителна изложба, която набира средства за лечението на графити артиста Иван Милчев, познат като Rate NLS.  Изложбата Blood Brothers ще се проведе в пространството КО-ОП от 7 до 10..

публикувано на 05.08.20 в 09:42
Орлин Павлов, Яна Маринова, Ники Илиев

Фестивалът на българското кино в Поморие започва на 10 август

От 10 до 23 август Поморие ще бъде домакин на Фестивала на българското кино. Прожекциите ще се състоят в Лятно кино “Яворов”. Освен новите заглавия от последните години, зрителите ще могат да се насладят и на стари класически български филми...

публикувано на 04.08.20 в 16:58
Невена Дишлиева - Кръстева

Невена Дишлиева: Литературата, която лекува, заема все по-централно място

"На пръв поглед човек свързва лятото с някакви лежерни четива, по-неангажиращи, но истината е, че  хората, може би това, че са в отпуск и в състояние на покой, ги кара да бъдат чувствителни и към по-сериозните теми,   каквито ние предлагаме. Тези..

публикувано на 04.08.20 в 13:03

Произведения на графити майстори показват в галерия "Доза"

Изложба на майстори на графитите ще бъде представена от 18 часа в столичната галерия "Доза" на ул. "Цар Самуил" 52. Показват се произведения на 5 артисти. Изложбата ще продължи 5 дни. "Те излагат неща, които са правили преди, но самото..

публикувано на 04.08.20 в 12:39
Мариус Донкин

Народният театър „Иван Вазов“ със спектакли и през август

За първи път в историята си Народният театър „Иван Вазов“ остава отворен и през август. В месеца, когато традиционно театрите са в лятна отпуска, академичната трупа ще играе в 19 от дните. 12 хитови заглавия от репертоара на Народния театър..

публикувано на 04.08.20 в 11:43