Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Каменарска: Силата на полицията е в техники на обезвреждане, а не в побой

Прокуратурата трябваше да се самосезира по случая, смята тя

Снимка: Ани Петрова

"Силата на полицията е в определени техники на обезвреждане, които се учат при постъпване в МВР, които имат за цел с минимум сила да сведат лицето в състояние, непредставляващо заплаха за обществото. А не да прибягват до побой". Това каза пред БНР адв. Валентина Каменарска, която засне клипа с извличането на протестиращ зад колоните на сградата на Министерски съвет и е подала сигнал за помощ на телефон 112. По думите ѝ полицаите имат право да употребят сила само срещу конкретно лице, което е употребило сила срещу тях. Според нея прокуратурата е трябвало вече да се самосезира по случая.

"Ние виждахме как няколко полицаи ритаха с всичка сила в главата, в тялото, в краката едно момче. Второто момче, което го извлачиха, го биха по-леко, но на първото момче нанесоха невероятно тежък побой. Това не е техника за обезвреждане, а обикновено престъпление, което се извърши пред очите на цяла България, и министър Младен Маринов много добре го знае", каза адвокатката.

По думите ѝ полицаите са били подредени в кордон и никой гражданин не е можел да помогне:

"Тези полицаи не отидоха поне да кажат на другите, че ги снимат, да ги помолят да спрат да бият момчетата. Това е работата на полицаите - те са длъжни да помогнат, независимо кой извършва престъплението - дали техен колега, или обикновен гражданин". 

Юристката уточни, че по закон може да се приложи техника за задържане само когато нарушителят се съпротивлява на органите на реда.

В предаването "Преди всички" адв. Валентина Каменарска заяви, че на българите им се внушава, че по време на протест "техните права отпадат, законите не важат и с тях може да се прави каквото искат":

"Такова нещо няма! В Република България има закони. Не знам дали служителите са чели Закона за МВР, в който е описано кога, каква и колко сила може да се употреби. Отделно има правилници и инструкции, които описват точно как това трябва да бъде извършено".

Цялото интервю на Лора Търколева с адв. Валентина Каменарска в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Филип Гунев

Филип Гунев: Неразследването на случаите на насилие ще подкопае доверието в МВР

"Насилието над граждани от полицията, но и насилието от гражданите срещу полицаи не трябва да остава без коментар от МВР. Ако не разследват тези случаи, това подкопава доверието в полицията".  Това каза пред БНР бившият зам.-министър на вътрешните..

публикувано на 13.07.20 в 08:24
ВИЖТЕ ОЩЕ

Божанов: Стоянов използва служители от МВР за политически интриги в опит да остане на поста

В отговор на обвиненията на министър Калин Стоянов за  политическа намеса в работата на МВР,  депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов заяви, че Стоянов "недопустимо използва работни контакти, за да ги превърне в политическа интрига": Вътрешният министър..

публикувано на 16.08.24 в 12:11

50 000 лв. гаранция за адвоката, задържан по случая "ББР"

Единственият задържан по случая "Българска банка за развитие" - адвокат Иван Георгиев, е вече на свобода срещу парична гаранция от 50 000 лева.   Той е единственият обвинен заради необезпечения кредит от близо 150 милиона лева, който през 2019..

публикувано на 16.08.24 в 12:00

Мартиан Табаков: В "Преди музикалните инструменти" си свободен да откриваш свойствата на звука

Изложбата на младия скулптор Мартиан Табаков "Преди музикалните инструменти" във Варна ще продължи до 1 септември т. г. Тя бе открита преди дни и вече се радва на зрителски интерес. "Казва се "Преди музикалните инструменти", защото става дума..

публикувано на 16.08.24 в 11:58
Тимур Халилов

Близки до Доган зоват прокуратурата да иска имунитета на Пеевски след разкритията на Василев

След изнесените вчера от банкера Цветан Василев твърдения за фалита на Корпоративна търговска банка и заеми, свързани с председателя на ДПС Делян Пеевски, депутати от ДПС, които подкрепят почетния му председател Ахмед Доган и нечленуващи в..

публикувано на 16.08.24 в 11:56

Великобритания засилва мерките за подобряване на посещаемостта в училище

Във Великобритания глобите за родители, които не пускат децата си на училище, ще се увеличат от началото на тази учебна година след решение на правителството да изпълни плановете си за подобряване на посещаемостта.  От следващата седмица глобите за..

публикувано на 16.08.24 в 11:45

Гръцките власти отново гасят пожара по билото на Славянка

Гръцките власти отново гасят по въздух пожара по билото на Славянка. Той се разпалва от вятъра, но не застрашава населени места. С много висок риск от пожарна активност са райони в Северна Гърция, където има много български туристи. По настояване..

публикувано на 16.08.24 в 11:36
Министерство на образованието и науката

МОН иска повече пари за участие на студенти, докторанти и специализанти в практиките

Увеличаване на парите за участие на студентите, докторантите и специализантите в студентските практики иска Министерството на образованието. Предложението за промяна в наредбата е публикувано за обществено обсъждане до септември.  Образователното..

публикувано на 16.08.24 в 11:34