Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Десислава Ангелова от Дряново не спира да надгражда знанията си по история

Средно училище „Райчо Каролев“ в Габрово
Снимка: Средно училище „Райчо Каролев“ в Габрово

Десислава Ангелова от Дряново е едно от деветте деца в страната с пълна шестица от националната олимпиада по история за седми клас. Тя мечтае да стане учителка по история, а за лятото е избрала да стажува в Историческия музей в града. Десислава учи в габровското училище "Райчо Каролев". 

Успехът идва с мотивация и последователност, казва Деси, за която дистанционното обучение било възможност да отдели повече време на любимия предмет - историята.

"Историята винаги ми е била интересна. Най-интересният период в историята за мен е политическият след Освобождението, между двете световни войни, социализмът и преходът към демокрацията след 10 ноември 1989".

Спорният период на социализма е предизвикателство пред учителя в клас, твърди преподавателят по история на Десислава - Самуил Йонков:

"Голяма част, особено за този, спорния период смятам, че учителят има роля да го направи достъпен, защото е много далечен от децата. Като говорим за термини за колективизация, национализация - теоретично им звучаха, но учителят е този, който трябва да представи различните гледни точки и да представи обективната истина".

Йонков преподава история и философия в училище "Райко Каролев" от 12 години. Счита успеха на Деси за своята най-голяма професионална победа. Подготовката за олимпиадата изисквала всекидневни занимания, след като ученичката се класирала първа на областния кръг. На националния е оценена с пълна шестица, резултат, постигнат от още осем седмокласници в страната. Изпитът по годишния материал в по-голямата си част бил върху задачи, изискващи анализ на документи.

Деси вече е разсъждавала за избора на професия. Учител по история - това е пътят, по който иска да върви, поне засега.

"Искам да запалвам и други ученици като мен да се развиват с история и да им е интересно, защото историята е нашето минало, ние сме българи, трябва да си знаем езика и историята, поне от обща култура".

За да опознае и други възможности за себе си, това лято ученичката ще прекара свободното си време като стажант в Историческия музей в Дряново, който е сред стоте национални туристически обекта у нас и представя живота и творчеството на възрожденския първомайстор Кольо Фичето. Другата част от плановете на Деси и семейството ѝ - да пътуват и да посетят исторически забележителности у нас, пропаднала заради извънредната обстановка. Признава, че е била на много места в страната, но онова, което най-силно я привлича, е Дряновският манастир с неговата история.

Целия репортаж на Велина Махлебашиева можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна извличат кръвна плазма с два апарата

Кръвният център във Варна работи вече три седмици с пациенти, преболедували Covid-19, които даряват кръвна плазма. Телефоните звънят непрекъснато, близки на болни търсят плазма, има и дарители. Кръвният център във Варна има два апарата за извличане на кръвна плазма и са обучени четирима специалисти, които да работят с апаратите. С..

публикувано на 27.11.20 в 12:56
Хераклея Синтика

Людмил Вагалински: Хераклея Синтика е обречена на успех

Разкритите артефакти в античния град Хераклея Синтика са толкова много, че с помощта на дигиталните технологии могат да пресъздадат живота в този древен мегаполис, сринат от две мощни земетресения. Това е напът да се случи - социализацията и изграждането на туристическата инфраструктура ще направят от мястото музей на открито.  Първите стъпки..

публикувано на 26.11.20 в 12:02

С порастването децата с проблеми в развитието се социализират все по-трудно

Седемгодишната Елица от Хасково е със синдром на Даун. Момиченцето учи в първи клас на СУ „Васил Левски“ и за изтеклите два месеца се е интегрирала добре в масовата паралелка. Елица посещава и ресурсен учител, с нея се провеждат специални занимания. Елица е третото дете в семейството, чакано и желано. Трябвало да се роди на 24 декември и да бъде..

публикувано на 25.11.20 в 13:22
Д-р Цветомила Дудевска

Д-р Цветомила Дудевска след прекаран Covid-19: Такава безпомощност никога не съм чувствала

Най-старата белодробна болница у нас - тази в Троян, беше една от първите, която започна да приема за лечение през пролетта пациенти с коронавирус. През всичките тези месеци от началото на пандемията медиците там излекуваха много болни. Сред пациентите на лечебното заведение се оказа и управителят му д-р Цветомила Дудевска. Тя също се разболя,..

публикувано на 25.11.20 в 11:16
Фоайето на Централна железопътна гара през 1976 година

Търсят се доброволци и дарители за "Български визуален архив“

Фондация "Български визуален архив“ представя фотографии, които свидетелстват за историята, хората, архитектурата в България през XX век. В основата му е изграждането на дигитален архив за свободно разглеждане и сваляне на снимки, абсолютно безплатно с уредени авторски права под лиценза на Creative Commons 4. Дигиталният архив представлява..

публикувано на 25.11.20 в 10:12

Клуб „Родолюбие и отечествознание“ разпространява българските история и култура

„ Мисията на Клуб „Родолюбие и отечествознание“ е разпространяването на българската история и култура . Заедно с тези две основни цели идват опознаването на родината, идват и няколко други, като благотворителността, като подпомагането на българската национална общност, доброволчеството също“. Това сподели в предаването „Нощен хоризонт“..

публикувано на 23.11.20 в 15:44

Красимир Гаджоков от Канада дари средства на МБАЛ - Добрич

Българинът Красимир Гаджоков, който живее в Канада, отправи призив във Фейсбук към всички сънародници в чужбина да даряват средства на болниците в България за лечението на Covid-19. Той самият дари средства на МБАЛ - Добрич. Гаджоков живее в Торонто и работи като консултант по киберсигурност за големи канадски корпорации. Казва, че..

публикувано на 23.11.20 в 14:19