Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако има плаж – ще има и достъп до него

Пътят, който не е път и води до плажа, който не е плаж
Снимка: скрийншот Асен Бонджев/Фейсбук

Няколко институции все още не могат да дадат отговор плаж ли е пясъчно – каменистaта ивица покрай т. нар. „летни сараи на Доган“. И има ли път до него, след като проверка на място показа бетонови подстъпи, водещи до морския бряг?

Тоя път не е път, бетониран подход е. Така можем да обобщим официалната информация, с която разполагаме от институциите до момента. През миналата седмица проверка с геодезист на общинския съветник Константин Бачийски показа, че общинският път, който остана такъв засега, граничи с държавен имот. (подробности вижте тук). В самия държавен имот има бетониран подход/път, който води до спорния плаж – предмет на организирано плажуване в средата на юли от хиляди български туристи.

Въпросният парцел наистина е държавен имот, потвърждават и от областната администрация в Бургас. В кадастъра е отразена като „земеделска територия с начин на трайно ползване: курортен хотел, почивен дом“.


Улица ли е, път ли е това, което води до плажа?

Бетониран подход, уточняват от областната администрация. Той е продължение на общинския път, граничи с частен имот и с държавния парцел. Не е път, по смисъла на закона, не е предвиден да бъде като такъв и спрямо действащия Подробен устройствен план (ПУП). За точното му местоположение към момента няма данни, поясняват от институцията. Кой, как и кога е бетонирал част от държавен имот – не се знае.

И след като не е път, а плажът още не е плаж, то и няма задължителен достъп до ивицата. Ако бъде регистриран плаж, то тогава трябва да се осигури възможност на българските граждани да си потопят краката в българската част от Черноморието. Дали е плаж, обаче, още никой не може да каже. Както ви информирахме миналата седмица, Министерството на туризма се опитало да направи проверка, обаче било възпрепятствано от оградите, указващи, че там има строителен обект (вижте тук). Сигналът към ведомството е бил подаден от Министерството на регионалното развитие и благоустроството (МРРБ). От областната администрация също казват, че са си свършили работата в тази посока:

Областна администрация е информирала ресорните министерства за наличието на пясък, чакъл и други седиментни и скални образувания в границите на имот 07079.831.94. За предприетите от тях действия няма постъпила информация

Каква е процедурата?

„Границите на морските плажове се установяват с преки геодезически измервания и се отразяват в кадастралните карти и регистри. Изменението на кадастралните карти и регистри се заявява от министъра на туризма след приемане на специализираните карти по чл. 6, ал. 7 от закона. Въз основа на извършените изменения министърът на регионалното развитие и благоустройството утвърждава актовете за изключителна държавна собственост на морските плажове. Областна администрация няма правомощия по конкретните процедури“, казват от администрацията на Вълчо Чолаков.

Какво се случва, ако някой ден държавата открие, че там има плаж?

Спрямо Закона за устройство на черноморското крайбрежие в такава хипотеза държавата или общината трябва да осигури пешеходен и велосипеден достъп до ивицата. Те трябва да бъдат предвидени в ПУП. Член 14 от ЗУЧК гласи:

"(3) Собствениците на недвижими имоти, през които подробният устройствен план предвижда преминаване на обекти за пешеходно движение, учредяват право на преминаване в полза на съответната община по реда на чл. 192, ал. 1 от Закона за устройство на територията в тримесечен срок от влизането в сила на плана.

(4) При отказ на собствениците да учредят право на преминаване в срока по ал. 3 имотът или част от него се отчуждава в полза на съответната община при условията и по реда на Закона за общинската собственост"

ПУП обаче хем няма изготвен (защото общинският съвет отхвърли взетото за него решение, вижте тук), хем проектът му предвиждаше да се осигури достъп до ивицата, но от другия ѝ край. А и към момента няма доказателства, че плажът е плаж.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.