Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За ивиците "частно море"

Ваканционно селище "Русалка" - от двете страни на бариерата

Снимка: Мая Щърбанова

Казусът с бариерите на ваканционното селище "Русалка" отново е на дневен ред. Още в средата на юни община Каварна е издала заповед за премахването на бариерата на входа на „Русалка“. 

Проблемът с липсата на свободен достъп до плажната ивица в тази северна част на Черноморието е от години, а съдебните спорове за законността на пропускателния режим също имат солидна история.

Всеки гост на ваканционното селище „Русалка“, който пристига с автомобила си, преминава през контролно-пропускателен пункт, на който трябва да заплати такса от 6 лв. за паркинг. Ако след това гостът иска да изкара ден на плажа в т.нар. френска част на комплекса, той трябва да заплати на второ КПП сумата от още 6 лева, в която са включени чадър, шезлонг, джакузи, термален басейн с минерална вода и санитарен възел.  

Заповедта на кмета на община Каварна Елена Балтаджиева за премахването на бариерата при влизане е мотивирана от това, че тя е изградена на терен, който не е собственост на ваканционното селище, а за наличието на бариера не е издадено разрешение от общинската администрация.

След изтичането на едномесечния срок за реакция, от общината са направили проверка, от която става ясно, че бариерата е преместена няколко метра по-навътре в комплекса, но не е премахната, обяснява Елена Балтаджиева. Електронната бариера към френската част пък била премахната, но КПП-то останало.  

Според адвоката на ваканционно селище "Русалка" Милко Пенчев да има пропускателен режим за курорта е част от изискванията на Закона за туризма. Заповедта на кмета е изпълнена, КПП-то е преместено в друг имот, собственост на „Русалка“, подчерта Пенчев.

„Законът казва, че когато имаме селище от такъв характер, то трябва да бъде оградено, трябва да има портал, портиер, които да осъществяват контрол върху достъпа на лицата, които посещават това място. Отделно от това Законът за борба с тероризма задължава да бъде поставена такава бариера с място, в което да има физическа охрана“, уточнява юристът.

Милко Пенчев твърди, че неколкократно е поставян въпросът „как да се реши безобидно въпросът с това КПП“, но от общинската администрация не срещат съдействие. „Принудени сме да търсим варианти на границата на закона“, коментира той.

Снимка: Мая Щърбанова

Кметът на Каварна Елена Балтаджиева е категорична, че незаконният според Закона за устройствата на територията контролно-пропускателен пункт ще бъде принудително премахнат от общината, тъй като тя не е издала разрешително за пункта, въпреки желанието на ръководството на комплекса. 

Предстои издаването на нова заповед, с която да се премахне преместеното КПП, съобщи Балтаджиева.

Елена Балтаджиева не е съгласна и с таксата за паркинг, тъй като за тази цел се използва стара спортна площадка, която не е с променен статут на паркинг. Това обаче не е в правомощията на общината, защото теренът не е общинска собственост. 

Има ли все пак достъп до някой от плажовете на „Русалка“, за който да не се изисква входна такса?

„Другите плажове, там са още три плажа, те не са отдадени на концесия, там не се предоставя никаква услуга. Там е напълно безплатно. Достъпът е напълно безпрепятствен“, уверява адвокат Милко Пенчев. 

Пенчев обясни, че ако не получат съгласие от общинската администрация за КПП, то ще бъде премахнато. Повече от 7 години сме в лабиринт от пречки, изтъкна той.

Дружеството обжалва и наложената глоба от Министерството на туризма заради липсата на свободен достъп до плажа.

Димитрина Коджабашева решила да посети мястото, където не е идвала скоро. Места, където съм водила по-големите си деца като бяха малки – в това число и на нощно къпане, сега са с бариери. Не ми харесва морето да е частно.“

Галина Попова е гост на комплекса и е на мнение, че някакво ограничение за достъп до плажа с чадърите трябва да има, защото в противен случай се събират твърде много хора и гостите на комплекса са ощетени. 

„Погледнете го от две страни. Нищо лошо няма – нека да влизат. Но плажът е малък и няма да има място.“


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Атанасов и Биляна Бонева

Журналистите Биляна Бонева и Милен Атанасов събраха 19 вдъхновяващи истории в книга

Журналистите от БНТ Биляна Бонева и Милен Атанасов събраха 19 вдъхновяващи истории на хора със свободен дух в книгата "Пътешествия за мечтатели". Всеки от разказите в нея съдържа много други истории, които не престават да дават начало на още по-нови истории. Очаква се книгата да бъде в продажба от 14-и  декември.  Милен и Биляна са лица,..

публикувано на 01.12.20 в 15:56
35 СУ „Добри Войников“ в София

Ученици от 35-о училище в София успяха да създадат лаборатория по химия

Фондация "Малките стъпки" изпълнява проект "Гражданско образование чрез ученическо участие". Проектът е започнал през февруари тази година, в началото на втория учебен срок в 35-о училище "Добри Войников" в София, в часа на класа за гражданско образование на децата и за формиране на техни идеи за промяна на средата около тях. Това каза за БНР..

публикувано на 01.12.20 в 12:35

Архитектът Висенте Гуайар и неговият пост-Covid град Сюнъан

Трябва ли в разгара на пандемията, но и в очакване на ваксини и лек, да се замислим по-сериозно за живота след Covid-19? В Китай отговарят положително и вече работят над своя посткоронавирус град Сюнъан . Той ще се намира на 130 километра от столицата Пекин , а международния конкурс за проектирането му спечели испанското студио „Гуайар“, което..

публикувано на 30.11.20 в 16:21

Рецептата на Ивайло Спасов за справяне с коронавируса

Голяма част от българите вече са се срещали с коронавируса, смята Ивайло Спасов, представител на екипа на УНИЦЕФ в България. В п редаването „Хоризонт до обед“ той изрази лични впечатления от справянето с Covid-19. „За всекиго това изпитание ще бъде различно. Има общи характеристики, универсални показатели, но спрямо възрастта, дали има..

публикувано на 30.11.20 в 13:14

Таксиметровите шофьори в Русе оцеляват трудно

Ограничителният режим в държавата затвори голяма част от търговските обекти, много фирми спряха работа заради липса на поръчки, училищата и детските градини също са празни. Сред жертвите на икономическата пауза са таксиметровите шофьори. Повече от 1000 таксита има по улиците на Русе. От утре ще са по-малко. Защото те също са латерални жертви..

публикувано на 30.11.20 в 11:58
Красимир Батолов

Безплатен обяд за медици на първа линия в Троян

От началото на ноември собственикът на механа в троянското село Орешак Красимир Батолов и неговите съмишленици осигуряват безплатно храна за медиците на първа линия в Белодробната болница в Троян, които се грижат за пациенти с коронавирус. "За тях го правим безвъзмездно, защото те правят много за хората. Дали ще готвим за 10 или за 30 души,..

публикувано на 29.11.20 в 13:25

Победителите от конкурса "Приеми и промени" направиха дарение за деца с умствена изостаналост

Дарение за децата и младежите с умствена изостаналост в един от Центровете за настаняване от семеен тип в Русе направиха победители от европейски конкурс. Победителите от конкурса по проект на Каритас "Приеми и промени" получиха награда от 900 евро. Това се случи през септември и се очакваше отборът на 12 б клас на Професионалната гимназия по..

публикувано на 29.11.20 в 11:06