Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Теорията на игрите и Covid-19

Ернан Ханани: Невинаги решенията на политиците са практически изпълними

Когато икономиката се гърчи, населението трудно се подчинява на наредби за здравето

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има ли връзка между управленческите решения в различните държави заради Covid-19, протестите, които заливат цял свят, икономическата криза и теория на игрите, която се изучава във всички икономически институти? Един от създателите й - нобеловият лауреат проф. Израел Уман тази година ще навърши 90 години.

"Теорията на игрите е разработена, за да предскаже каква е ефективната стратегия в ситуации на несигурност. Израелското правителство (подобно на Китай, Корея и много държави от Европа) прие „играта с нулево равенство“, която предполага един победител и един победен, т.е., че не искаме да живеем в мир с вируса и че няма да се върнем към познатото, докато не го победим, но дотогава трябва да се вземат всички предпазни мерки", коментира за БНР проф. Ернан Ханани, преподавател в Университета на Тел Авив и ученик на проф. Израел Уман. 

"За мен беше по-интересно да изследвам как обществеността реагира на управленчески решения, свързани с непозната ситуация, каквато е коронавирусът. Измервахме доколко обикновения човек разбира дадена наредба и доколко вярва в правилността на решенията на политиците. В скалата личеше дали хората са в състояние да следят логиката на изменящите се наредби в зависимост от степента на сложност на ситуацията. Невинаги решенията изглеждаха практически изпълними. Отчитахме и че решенията на политиците бяха хаотични и взаимоизключващи се, което влияе на доверието към тях", посочи проф. Ханани.

Решенията, свързани с Covid-19, се отразяват на икономиката на микро и на макро ниво, изтъкна още проф. Ернан Ханани в интервю за предаването "12+4".

"Те могат да подпомогнат или да попречат за плавното връщане към рутината на живота, все едно дали коронавирусът е победен или ще ни съпътства и за в бъдеще. Важно е доколко решенията, свързани с опазването на човешкото здраве, съдействат за разрушаването на икономиката и доколко решенията за засилване на икономиката не предполагат увеличаване на заболелите. Това са трудни решения и много бих се гордял, ако формулите, изкристализирали в теорията на игрите, помагат за достигане на логичен отговор, но за съжаление не е така просто".

Палестинци се радват на морето на плаж в Газа. Юни, 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върху решенията на съответните правителства, освен ясните социално-икономически и здравни тенденции, влияят и политическите традиции в съответната държава. Може дадено решение да е успешно за една страна, а опитите на всички останали да й подражават да са обречени на провал, отбелязва Ернан Ханани

"Имаше група от държави, които бяха безкомпромисни в ограничаване на разпространяването на епидемията. Между тях беше и Израел, а и много европейски страни. Други държави, като Швеция, поставиха акцент върху запазване на икономиката при строго спазване на защитни мерки против епидемията", дава пример той и прогнозира, че предстоят нови вълни на зараза с вируса.

Всяко решение, което защитава икономическата стабилност и личните свободи, ще допринесе за мотивация при изпълнение на указания, свързани с опазване на здравето, смята още Ханани.

"Когато икономиката в дадената страна се гърчи, на населението е по-трудно да се подчинява дори на наредби, свързани с личното здраве. Бих се доверил на обществеността, че ще действа обмислено, ако се отворят повече области в социалния, икономическия и културен живот. Ако хората усетят делегираното доверие, дисциплината в живота им ще се увеличи. В същото време трябва държавата да пази хората от рисковите групи, за които болестта не е игра", каза още Ернан Ханани.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иван Игов: Ако си достатъчно настойчив, ще се реализираш по-добре в България, отколкото в чужбина

„Предвид обстоятелствата, че не можем да учим присъствено и всичко се провежда онлайн реших да се върна от Холандия, където успешно завърших първи курс, за да уча в България в Софийския университет“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ Атина Шаламанова: „Получавам едни записани лекции, което не е оптималното обучение, защото такива..

публикувано на 21.09.20 в 11:22
Надпис върху кабинет на общопрактикуващ лекар в столична поликлиника.

Д-р Виктория Чобанова: Личните лекари все още нямат алгоритъм за действие при Covid-19

Общопрактикуващите лекари все още нямат ясен алгоритъм и не знаят какво точно да правят в случаи на заразяване с Covid-19, било на деца в училище, било при други пациенти. Това заяви пред БНР д-р Виктория Чобанова, общопрактикуващ лекар и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за София област. Първоначалните съвети към..

публикувано на 21.09.20 в 08:01

Д-р Сергей Иванов: Не можем да затворим обществото заради страховете на част от хората

„Има едно свръхвнимание към училищата, което граничи с истерия и едва в четвъртия ден от началото на учебната година стана ясно,че нито един от тези ученици или учители не са се заразили в училище “, коментира в предаването „Хоризонт за вас“ вирусологът д-р Сергей Иванов. „Децата почти не боледуват.  Това, което става сега в училищата, е..

публикувано на 18.09.20 в 15:53
Цветозар Томов

Цветозар Томов: Най-вероятно машинният вот ще се брои ръчно, колкото и да е парадоксално

Както през 2017 година, така и сега, в крайна сметка няма да се гласува с машини на парламентарните избори . Това прогнозира пред БНР социологът и бивш член на Централната избирателна комисия  Цветозар Томов. Много тежък проблем е стоварен върху ЦИК с решението за машините за гласуване , смята Томов, който коментира, че в продължение на близо..

публикувано на 18.09.20 в 09:55
Доц.Александър Оскар

Пик на деца с късогледство след онлайн обучението

Само за няколко месеца от март досега се е увеличило късогледството при деца, които са ползвали дигитални устройства , съобщи в предаването „Хоризонт до обед“ доц. д-р Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести в „Александровска болница“. „Не може да пренебрегнем факта, че дистанционното обучение изисква допълнително напрежение..

публикувано на 17.09.20 в 13:34
Изглед към София

Проф. Бойко Кадинов: Хората продават къщи и земи за парче бетон в "Обеля" или "Младост"

При население на България от 6-7 милиона души почти два милиона са обитатели на София , отбеляза в студиото на "Хоризонт до обед" архитектът проф. Бойко Кадинов. Продължаваме да застрояваме този град. Пренасищаме пространствата между сградите, подчерта архитект Кадинов.  Според него има нужда от нов тип жилищна среда, която ще направи..

публикувано на 17.09.20 в 10:42

Проф. Красимир Калинов: Смесеното гласуване ще създаде хаос

Много перфидно нашите политици успяват да заблудят общество и да изместят акцента от най-важните неща в Избирателния кодекс,  приемайки смесената система за гласуване . Това каза в предаването “Нещо повече” проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК. Според него сега ще се прочуем с най-скъпите избори в Европа. Проф. Калинов коментира,че..

публикувано на 16.09.20 в 16:35