Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Дечева: Няма обществен дебат какво ще допринесат машините за честно гласуване

Снимка: БГНЕС

"Никога не е направен общественият дебат за това какво биха допринесли машините в посока честност на гласуването". Това каза пред БНР Румяна Дечева - председател на Обществения съвет на Централната избирателна комисия. По думите ѝ не е коректно сравняването колко струва гласуването с бюлетини и с машини, защото машинният вот е по-скъп и излиза, че се разхищават публични средства.

"Сферата на машините за гласуване не са терен, на който много хора се боричкат, това са много малко хора с много тясна експертиза. Затова няма дълбоко разбиране какво трябва да се направи, за да се появят машините в изборните секции", посочи тя. Според нея досега липсва работа с машини - два, три, пет вида, колкото има, и тестване с гласоподаватели, същите които после ще отидат да гласуват с машините, за да се види колко време ще отнеме гласуването с тези машини и да се прецени колко машини са необходими.

"Това трябва да се направи преди да се тръгне към поръчка за машини. Това е техническо задание, но то може да се обърне срещу всеки, който го организира, поради непознаването на процеса. Струва ми се, че никой не иска да се захване с това", обясни тя.

В предаването "12+4" Дечева коментира, че след предишните избори не е имало задължение към ЦИК и СИК да направят анализ на машинното гласуване:

"Членовете на Секционните избирателни комисии (СИК) са подбрани от партиите, не посещават обученията и според техническата им грамотност и интелигентност се препоръчва на избирателите машинно гласуване".

Интервюто на Диана Янкулова с Румяна Дечева в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Симеон Славчев, МИР: Намираме се в 12 без 1 за машинното гласуване

Шест месеца след правителственото решение да се задвижи машинното гласуване, българското общество не е наясно какво е свършено за това. Това обясни пред "Хоризонт" лидерът на партия МИР и бивш общински съветник Симеон Славчев. Днес от 10 часа..

обновено на 12.08.20 в 12:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС и Лондон преговарят за споразумение за лесно движение на хора между 18 и 30 години

ЕС иска да постигне споразумение с Обединеното кралство, което ще улесни хората на възраст между 18 и 30 години да учат и работят в чужбина след Брекзит, съобщи Би Би Си. Медията уточнява, че това би било ограничено споразумение, а не възстановяване на..

публикувано на 19.04.24 в 05:24

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Динамично начало на туристическия сезон отчетоха в Кипър. За втори пореден месец броят на туристическите пристигания бележи ръст в сравнение с много успешната минала година, а пътническият трафик на летищата на страната вече надмина нивата отпреди..

публикувано на 19.04.24 в 05:18
Президентът Володимир Зеленски.

Мъж е арестуван в Полша за заговор за убийство на Зеленски

В Полша е арестуван мъж, който е обвинен, че е планирал да сътрудничи с руските разузнавателни служби, за да помогне за евентуалното убийство на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това обявиха полските власти, цитирани от Би Би Си.  Според..

публикувано на 19.04.24 в 05:15

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15%..

публикувано на 19.04.24 в 03:54

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява..

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за..

публикувано на 18.04.24 в 23:00