Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Дечева: Няма обществен дебат какво ще допринесат машините за честно гласуване

Снимка: БГНЕС

"Никога не е направен общественият дебат за това какво биха допринесли машините в посока честност на гласуването". Това каза пред БНР Румяна Дечева - председател на Обществения съвет на Централната избирателна комисия. По думите ѝ не е коректно сравняването колко струва гласуването с бюлетини и с машини, защото машинният вот е по-скъп и излиза, че се разхищават публични средства.

"Сферата на машините за гласуване не са терен, на който много хора се боричкат, това са много малко хора с много тясна експертиза. Затова няма дълбоко разбиране какво трябва да се направи, за да се появят машините в изборните секции", посочи тя. Според нея досега липсва работа с машини - два, три, пет вида, колкото има, и тестване с гласоподаватели, същите които после ще отидат да гласуват с машините, за да се види колко време ще отнеме гласуването с тези машини и да се прецени колко машини са необходими.

"Това трябва да се направи преди да се тръгне към поръчка за машини. Това е техническо задание, но то може да се обърне срещу всеки, който го организира, поради непознаването на процеса. Струва ми се, че никой не иска да се захване с това", обясни тя.

В предаването "12+4" Дечева коментира, че след предишните избори не е имало задължение към ЦИК и СИК да направят анализ на машинното гласуване:

"Членовете на Секционните избирателни комисии (СИК) са подбрани от партиите, не посещават обученията и според техническата им грамотност и интелигентност се препоръчва на избирателите машинно гласуване".

Интервюто на Диана Янкулова с Румяна Дечева в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Симеон Славчев, МИР: Намираме се в 12 без 1 за машинното гласуване

Шест месеца след правителственото решение да се задвижи машинното гласуване, българското общество не е наясно какво е свършено за това. Това обясни пред "Хоризонт" лидерът на партия МИР и бивш общински съветник Симеон Славчев. Днес от 10 часа..

обновено на 12.08.20 в 12:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

218 курсанти и кадети от НВУ "Васил Левски" и сержантския колеж във Велико Търново се дипломираха

218 курсанти и кадети от Националния военен университет "Васил Левски" и Професионалния сержантски колеж във Велико Търново се дипломираха на тържествена церемония тази вечер в центъра на Велико Търново. Служебният министър на отбраната Атанас..

публикувано на 27.07.24 в 21:36

Отнеха сините флагове на 22 гръцки плажа

При внезапна проверка от страна на Гръцкото дружество по защита на природата бяха отнети сините флагове на 22 гръцки плажа. Оказа се, че те не спазват стандартите за отличието "син флаг". Плажовете с отнет "син флаг" не спазват изискванията за..

публикувано на 27.07.24 в 21:16

Блинкън е загрижен за действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна

На среща с китайския министър на външните работи Ван И държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън изрази загриженост във връзка с действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна, съобщава Ройтерс. Блинкън,..

публикувано на 27.07.24 в 20:52
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще присъства на празника на Вършец

За първи път български патриарх ще присъства във Вършец на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана". Негово Светейшество Патриарх Даниил ще бъде посрещнат във Вършец на 2 август, когато е официалното откриване на..

публикувано на 27.07.24 в 20:44

Атанас Запрянов: МО е в координация с МВР за извозване на невзривените фойерверки от Елин Пелин

Министерството на отбраната е в координация с Министерството на вътрешните работи за извозване на невзривените фойерверки от складовете край Елин Пелин. Това заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "По отношение на Елин..

публикувано на 27.07.24 в 20:22

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия, където са базирани стратегически бомбардировачи. Това съобщи изданието "Украинская правда", като цитира съобщение на Главното разузнавателно управление на украинската армия. В съобщението се..

публикувано на 27.07.24 в 20:01

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските за потушаване на пожара в Славянка

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските от двете страни на границата в района на планината Славянка.  Очаква се ново покачване на температурите в Гърция от утре, което повишава риска от разпалване на огнища, предупреждават от..

публикувано на 27.07.24 в 19:49