Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата откри нарушения в „Буджака“ и Обзор

Открити са нарушения при изграждането и експлоатирането на обекти в местността „Буджака“ край Созопол и в района на Обзор. Това стана ясно от проверка, разпоредена от Върховната административна прокуратура.  

Пропуски и нарушения в издадените строителни книжа и изпълненото строителство е установено в жилищна сграда в местността „Буджака“. Тя е напълно завършена и към момента на проверката се ползва. В южната част на имота е изграден открит басейн, за който няма издадено удостоверение от главния архитект на Община Созопол. Имотът е заграден с плътна масивна ограда с височина около 2.00м., за която не са били налични протоколите за определяне на линия и ниво.

Според проверката, има издадено разрешение за строеж на еднофамилна жилищна сграда, въпреки че имотът е отреден за вилно застрояване.Установено е и друго противоречие. Според действащия ПУП към момента на издаване на разрешение за строеж, трябва да има две сгради в два имота. Строежът обаче е един и се намира на двата терена.

Пропуски в документацията са установени и при проверката на сграда в Обзор, предназначена за курортно ползване. Там са изградени стоманобетонови пилоти за укрепване на ската. За тях обаче няма документи за обследването им, актове и протоколи за извършените строителни дейности и законността им.При проверката на място е установено, че част от пилотите са в несъответствие с одобрения проект по част „Укрепване на ската над сградите за комплекс".

През 2015 г. е одобрено създаването на нова улица, свързана с имотите в района. Според проверката обаче тя в момента не съществува, няма и издадено разрешение за строеж. Не са представени и данни за отчуждителни процедури за улицата.

По време на проверката е установено, че не са изработени и необходимите планове за вертикално планиране, план-схема за комуникационно-транспортна мрежа, схеми на инженерната инфраструктура и др. Не е представено становище от Министерство на околната среда и водите към одобрения ПУП-ПРЗ.

Не са осигурени достатъчен брой паркоместа съгласно изискванията. Не е спазена предвидената максимално допустима кота корниз от 10 м предвидена по ПУП.

От прокуратурата допълват, че строителния надзор и местните администрации трябва да предприемат действа за отстраняването на нарушенията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.