Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

SOS за белите мечки! Как да ги спасим?

Снимка: BJ Kirschhoffer

До 2100 година белите мечки могат да изчезнат. Изводът е на екип от учени от Университета в Торонто, Канада. Част от него е и Стефани Пенк, която разказа специално за предаването „Изотопия”, че проучването е направено върху 80% от броя на белите мечки по света - т. е. върху 13 от съществуващите 19 субпопулации. Заради глобалното затопляне летата в най-северните части на света поставят мечките в ситуация, в която не могат да ловят тюлени. Те са най-важната част от менюто им, тъй като по този начин трупат мазнини и си набавят най-важните вещества за оцеляването. Причината е, че мечките или остават откъснати на леда и трябва да преплуват огромни разстояния, за да търсят храна, или остават откъснати сред ледени късове във водата. Това е период, в който те не могат да се хранят пълноценно.

Снимка: BJ Kirschhoffer

Белите мечки се измъчват от глад

„Проучването ни се състоеше в изчисляването на калории и колко дълго може да продължи периодът, в който мечките не се хранят и разчитат на запасите си от мазнини без това да бъде фатално за тях. Изчислихме колко дебели или слаби могат да бъдат мечките в началото на този период и от колко енергия се нуждаят всеки ден през него. Важен елемент е дали имат мечета или не. Основният въпрос при възрастните мечки беше колко могат да издържат преди да започнат да се измъчват”, обяснява Стефани Пенк. По думите ѝ събраната информация за калорийното изгаряне и натрупаните запаси е съпоставена с моделите за климатични промени. „Установихме, че на възпроизводството и оцеляването на тези популации в някои случаи просто може да бъде поставен кръст. Изводът следва и от теренни наблюдения, а го допълваме с прогнозите за парниковия ефект от две независими проучвания. Опасението е, че това ще се случи скоро и с други популации. Единият от сценариите предвижда огромно увеличаване на въглеродните емисии заради употребата на фосилни горива, другият - умерено и дори разумно използване, което би довело до по-малко емисии”, допълва Пенк.

Изводът на проучването е повече от категоричен: „В екстремния сценарий се отчита много голяма вероятност да изгубим всички бели мечки по света, може би без популацията на островите на Кралица Елизабет, архипелаг в северната част на Канада, в следващите 80 години. Ако успеем да смекчим парниковия ефект, ще дадем шанс на белите мечки за оцеляване”. Умереният сценарий „заличава” популациите само в южните части на хабитатите им в Арктика. Това би дало шанс на северните популации, допълва изследователката.

Снимка: BJ Kirschhoffer

Изчезването на белите мечки не е неизбежно

Най-важното, което трябва да направим, е да намалим парниковите емисии, заявява Стефани Пенк. „При умерения сценарий смятаме, че и след 2100 година ще има оцелели бели мечки. Това ни дава оптимизъм, че ако спазим Парижкото споразумение, ще дадем много добър шанс на белите мечки да живеят”, казва още Пенк. И все пак - дори умереният сценарий не трябва да ни успокоява, защото климатичните промени вече имат отпечатък върху популацията на белите мечки. „Те не могат да заченат и износят бременност, ако нямат определено количество натрупани мазнини. Все повече мечки не могат да забременеят, защото тялото им не може да износи плодовете. Например през 80-те сред белите мечки в западната част на залива Хъдсън изобщо не е било необичайно да се наблюдава майка с три мечета. Сега това е невероятна рядкост. Със сигурност климатичните промени влияят върху тяхната репродукция и това бе една от първите следи, по които тръгнахме. Дори и да успеят да оцелеят като възрастни индивиди, те нямат достатъчно енергия, за да отгледат малки”, разказва Пенк.

Стефани Пенк, снимка: личен архив

Наблюдение на белите мечки от... „човешки зоопарк”

Стефани Пенк е наблюдавала три бели мечки в залива Хъдсън при теренни проучвания. За да се случи това, учените са били в бъги с решетки, за да е сигурно, че хищниците няма да ги нападнат. „Изключително вълнуващо е да се видят бели мечки, но само ако си на безопасно разстояние и с добра защита”, категорична е Пенк и се усмихва на факта, че този път мечките са наблюдавали хората в клетка като в „човешки зоопарк”, а не обратното. Мъничък реванш за белите мечки, шегува се изследователката.

Цялото интервю със Стефани Пенк можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05

платена публикация
Как да се грижим правилно за здравето на почвата с помощта на Torove.bg

Здравето на почвата обуславя как растенията ще растат, ще се развиват и справят със стреса от околната среда. Почвата, която е добре поддържана, подпомага здравословния растеж на растенията, като увеличава тяхната устойчивост на болести и вредители и спомага за по-добри добиви. Видове състояния на почвата Почвата е основен ресурс..

публикувано на 13.03.24 в 13:23

Без селфита или бавене - или какво да правим, ако намерим таралеж, преждевременно събудил се от зимен сън

Необичайно високите температури през последния месец доведоха до цъфнали цветя и овошки, както и до притеснения за реколтата, ако има рязък спад в показанията на термометрите. Освен да събуди дърветата, отразява ли се топлото време и на животните, които спят зимен сън, и по-специално на таралежите ? Независимо от топлите зими през..

публикувано на 10.03.24 в 11:07

"Зелен данък" в Кипър вдига разходите на домакинствата със 121 евро годишно

Средно 121 евро на година се очаква да бъде допълнителната тежест за всяко домакинство в Кипър от въвеждането на "зелен данък" върху стоки и услуги. Прилагането му започва през лятото на тази година като първа част от мащабна реформа за създаване на модерна интегрирана данъчна система.  В началната фаза екологичното данъчно облагане ще..

публикувано на 03.03.24 в 11:32

Петър Попчев: Инвестицията в гражданска енергийна общност ще е между 3000 и 5000 лева

Около 1,5 милиона са гражданите на ЕС, организирани в граждански енергийни общности. Още през 2019 г. ЕК излезе със законодателен пакет за чиста енергия,  обединяващ няколко директиви. Нашето законодателство позакъсня с около 2 години . Сега шлюзовете за практически действия на граждани и общини са отворени . Това казва в интервю за БНР Петър..

публикувано на 22.02.24 в 11:37

Доц. Николай Симов в търсене на нови животински видове във Виетнам

Мястото е Югоизточна Азия, в източния край на полуостров Индокитай. Между Китай, Лаос, Камбоджа и Южнокитайско море се намира Виетнам . Неговата площ е повече от 330 хиляди квадратни километра, а около 40 процента от нея е заета от гъсти екваториални гори, в които живеят множество растителни и животински видове. В тази източна част от..

публикувано на 12.02.24 в 15:51