Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спокойно премина 39-ият ден на протести в София

| обновено на 17.08.20 в 00:07
Снимка: БГНЕС

Неделя беше 39-ият ден на дни антиправителствени протести в столицата с основни искания за оставка на правителството и на главния прокурор. 

Блокирани остават трите възлови кръстовища в центъра на града – на Орлов мост, при Ректората на СУ и при площад “Независимост“. 

Обстановката на протеста бе спокойна. Почти не се забелязваше полицейско присъствие. Част от протестиращите носеха станалите символични шапки - прасета.

Традиционното шествие по бул. "Цар Освободител" от Министерския съвет стигна до Орлов мост около 21:30 ч. Много от протестиращите започнаха да се разотиват веднага след това. Към исканията си, освен оставките на кабинета и главния прокурор, днес те прибавиха и нови - машинно гласуване и свикване на Велико народно събрание за промени в конституцията. Хората обаче бяха категорични, че предложението на Борисов цели печелене на време.

"Хората вече са страшно критични. Каквото и да прави, каквито и мерки в посока на това, което искат протестиращите да направи, хората не искат него и неговите лакеи", обобщи протестираща.

"Българската интелигенция от години не се чувства представена от политическата класа. Мен ме е срам на международни конференции да кажа, че съм българин, защото има хора, които не могат да разберат на английски кафе ли им предлагат или торта. Като гимназиален учител, не като професор, на новия Макиавели от Банкя, за четене на непознат текст пиша среден три", заяви по-рано от трибуната пред Министерски съвет проф. Мутафов от БАН преди началото на шествието.

Хората от палатковите лагери декларираха, че от понеделник ще започнат "по-радикални действия", както и че са готови да посрещнат в палатките си представители на институциите.


Малко преди 19 ч. от полицията изведе от протеста на пл. "Независимост" млада жена във видимо нетрезво състояние. Тя първо счупи стъклена бутилка пред протестиращите, а после ги обвини, че са платени. Те пък я обявиха за провокатор. 
От понеделник започва безсрочен протест на медицински сестри пред Министерството на здравеопазването.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер.

Демонстрации и сблъсъци във Виена

Демонстрация на крайнодесни привърженици и шествие на антифашистки групи и контрадемонстранти доведоха до безредици в центъра на Виена, съобщи австрийското радио и телевизия ОРФ. Според изявление на полицията хора с маски са хвърляли камъни и бутилки, а полицаи са били нападнати с лютив спрей. По предварителни данни е установена самоличността..

публикувано на 21.07.24 в 17:59

Световноизвестната салата "Цезар" става на 100 години

През този месец се навършват  100 години от създаването на световноизвестната салата "Цезар". Дело е на италиански готвач, който е имал ресторант в Мексико. Това е  Чезаре Кардини, имигрирал с братята си от Бавено край езерото "Маджоре" отвъд Океана. Отворил ресторант в град Тихуана при границата на Мексико със САЩ. Бил периодът на Сухия режим  и..

публикувано на 21.07.24 в 17:37

Проучване по европроект в Кипър: Как селскостопански земи да не се превърнат в пустини

В Кипър започва изпълнението на нов европейски изследователски проект за борба с нарастващата опасност от превръщането на селскостопански земи в пустиня. Той обхваща рискови райони в Южна Европа и Северна Африка, ще продължи 5 години и се финансира от европейската рамкова програма "Хоризонт Европа". Целта на проекта за спасяване на земята..

публикувано на 21.07.24 в 17:00
Дрон на производителя на оръжия Rheinmetall на ILA Berlin Air Show 2024 в Schoenefeld близо до Берлин, Германия, 3 юни 2024 г.

"Ханделсблат": Германия планира да улесни изграждането на военни заводи

Германия ще улесни изграждането на оръжейни заводи,  твърди изданието "Ханделсблат" ( Handelsblatt) .  Германското правителство изготвя документ, който има за цел да модернизира военната индустрия на страната. Става дума за възможността да ускорено одобрение на изграждането на оръжейни заводи в Германия, включително съкращаване на..

публикувано на 21.07.24 в 16:47

Съдбата на общинското ВиК дружество в Дупница с може да бъде решена с референдум

Съдбата на общинското ВиК дружество в Дупница може да бъде решена с референдум. Инициаторите за такова допитване обявиха, че са събрали необходимия брой подписи.  4 355 от събраните 5 117 подписа за свикване не референдум по съдбата на фалиралото общинско водоснабдително дружество  в Дупница са валидни, което е 11 % от всички жители на общината, обявиха..

публикувано на 21.07.24 в 16:32

Увеличено е покритието на мобилните оператори в района на с. Воден

Увеличено е покритието на мобилните оператори в района боляровското село Воден, край което вече шести ден бушува пожар. Това съобщи днес министърът на транспорта Георги Гвоздейков, след като служебният премиер Димитър Главчев разпореди районът на пожара да бъде покрит от операторите, за да бъде по-лесна координацията на противопожарните екипи...

публикувано на 21.07.24 в 16:09
Два испански самолета за борба в пожарите се включиха в борбата с огъня в района Странджанското село Воден.

Борбата с пожара край Воден продължава, участват 2 самолета и 4 хеликоптера

От този следобед в борбата с огъня край странджанското село Воден се включиха два испански противопожарни самолета и четири хеликоптера. Преди това служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се срещнаха с турските огнеборци,  които помагат на българските си колеги. Два испански самолета се включиха в..

публикувано на 21.07.24 в 15:33