Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Деца се доскосват до тайните на хляба в Долна Оряховица

Музейна инициатива запознава малчуганите със занаяти и традиции

Снимка: Здравка Маслянкова

Българският обичай повелява, че скъпи гости се посрещат с хляб и сол, а народната мъдрост твърди, че „Никой не е по-голям от хляба“. Как се меси хляб и с какво са по-различни обредните хлябове - на това се учат децата в Долна Оряховица по време на инициативата „Семейни съботи“, която за шеста година провежда Историческият музей в Горна Оряховица

Правенето на хляб не е проста работа. Трябват време, познание и любов, защото той е основата на живота, сладкодумно разказва на децата в двора на Етнографския музей в Долна Оряховица уредникът от Горнооряховския исторически музей Теменуга Йорданова.  

Децата се връщат десетилетия назад и месят хляб, както са правили техните баби и прабаби.

„На мен ми беше интересно като разточвахме тестото и го правихме на формички. Тестото се разточва с точилка.“

„За момичето е важно да се научи да правят хляб, защото като порасне да прави на мъжа си и да не останат гладни“.

„На масата първо се слага хляб и хората ядат от него, за да станат юнаци“.

Така изглежда за децата светът на хляба, който децата опознават отблизо благодарение на музейната инициатива. 

Има хляб, който е „свят”, защото носи Божиите символи, положени върху него чрез дървено печатче, наречено просфора. Така се нарича и самият обреден хляб, който е ключов елемент от християнското тайнство причастие. Освен църковните печати, някога всяка християнска къща имала своя просфорник, който се пазел в домашния иконостас, редом до иконата-покровителка на дома, разказва етнографът от Теменуга Йорданова. 

„Всеки оставя една мечта с пожелание за новата година, особено при коледните или великденските хлябове. При Никулден се правят лодки с риба, мрежи. За сватбените обредни хлябове се представят птичките като символ на момъка и момата. Слънцето също е много важен символ за здраве и плодородие“. 

Хлябът е част от българския ни корен, споделят родителите, довели децата си в двора на Етнографския музей в Долна Оряховица. 

Вкъщи сме създали такива традиции - често месим питка, хляб и децата са запознати с това, което се случва. Тук нагледно могат да бъдат запознати с традициите и българските обичаи“.

„Ние вкъщи много държим на хляба. От години си го произвеждаме сами, така предаваме традициите“.

„Децата искам да знаят, че хлябът е по-силен от всичко“.

„Хлябът е основата на живата, така че трябва да знаем от къде идва и как се прави“.  

Запознанството с тайнствата на хляба е част от инициативата „Семейни съботи“, които Историческият музей в Горна Оряховица провежда вече шесто лято. Целта е родителите и децата да се заваляват, учейки, обяснява музейният директор Мая Иванова. 

„Тази година в Исторически музей – Горна Оряховица решихме да надградим започнатото – ние имаме етнографска къща в Долна Оряховица с прекрасен двор, който позволява децата да се забавляват, да научат нещо ново, да се доближат до живота на своите баби и дядовци и най-важното нещо - щастливи са“. 

Тези занимания правят от хората общност, вярва кметът на Долна Оряховица Йордан Байчев.  

 „Тук живеят страшно много смислени хора, хора активни и, за да бъде градът активен, възроден, първо трябва да се обърнем към нашите традиции. Стъпвайки на тези традиции, ние можем да развиваме настоящето и бъдещето. Създава се общност, без която няма как да вървим напред и то най-вече общност от деца, които са бъдещето на нашия град. Това е основната идея на тези наши празници в Етнографския музей в Долна Оряховица“.  

 Семейните музейни съботи продължават с майсторите на шевици и дантели, както и с тънкостите на грънчарството и керамиката. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Модерният феминизъм като финансова схема

Модерният феминизъм от доста време прилича на една голяма измама със своите безумни твърдения, че жените са едновременно независими, еманципирани супергероини и безпомощни, беззащитни жертви. Че са равни на мъжете, но все пак са по-добри, а всъщност са тотално репресирани и потискани. Че непохватни опити за флирт на Запад са по-голям проблем и..

публикувано на 05.12.20 в 14:37

Майки на деца с увреждане продават плетени предмети и сувенири

Майки от Фейсбук група "Купи подарък от майка на дете с увреждане" продават плетени предмети и сувенири. Фейсбук групата е създадена в началото на октомври, към групата са се присъединили 72 хиляди души. " Тази група е нашата работа. Тази група е толкова поучителна, че тя ни даде работа, работа на тези хора, които сме вкъщи , нямаме..

публикувано на 04.12.20 в 19:26

Коледни сувенири от и за жените и децата бежанци у нас

„ Ръчно изработени коледни сувенири от жени бежанци и деца с увреждания от нашите центрове може да се закупят на немския коледен базар в столицата“, каза в предаването „Преди всички“ Катерина Живило, управител на социалната работилница „Каритарт“ към благотворителната организация „Каритас“. От утре те ще участват на немския коледен пазар, като..

публикувано на 04.12.20 в 10:37

10 майки от Добрич бяха обучени да консултират родители на деца с увреждания

Проект „Родители, експерти от опит“ реализира в Добрич Фондацията „Св. Николай Чудотворец“. Идеята на проекта е родители на деца с увреждания да минат през обучение от различни експерти, за да бъдат подготвени да бъдат полезни на други, които тепърва се сблъскват с някаква диагноза при децата си . Осъществяването на проекта е било планирано да се..

публикувано на 03.12.20 в 15:26

България преди 1944 - онлайн във филми и кинохроники

Животът в България преди 1944 година e показан във филми и кинохроники и вече е достъпен безплатно онлайн . Видеоматериалите са от фонда на Националната филмотека и са качени в Европейския филмов портал . Там със свободен достъп са стотици архивни ленти от цяла Европа.  Архивните български документални и игрални филми, реклами и кинопрегледи,..

публикувано на 03.12.20 в 13:20

Истории за чужденци в България и българи в чужбина

„Родина зад граница“ е месечната рубрика в предаването „Нощен хоризонт“. В студиото на БНР Станислав Пирчева и Добринка Добрева от програма „Хоризонт“на БНР и Красимир Мартинов от Радио България търсят отговор на въпроса как се адаптират чужденците в България. Представят истории за живота на българи в чужбина. В интервю на Добринка Добрева..

публикувано на 03.12.20 в 11:25
Снимки от блога на Николай Колев

Млад историк събира в блог кадри от историята и на артефакти

Николай Колев е създател на страницата във Фейсбук „Артефакти и фотографии“ . Интересът му към историята се е зародил още в ученическите години. Николай Колев е на 24 години, бакалавър по история от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, в момента учи дигитален маркетинг в Университета за национално и световно стопанство. „ В началото..

публикувано на 03.12.20 в 07:28