Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недялко Славов: Битката е за чипа в главите ни

Връщане към нормалността ще настъпи, когато глобализмът умре, смята писателят

Недялко Славов
Снимка: БГНЕС

„Природата винаги ни е спасявала, била е резервният ни изход и пак ще бъде. Живеем в свят, в който все повече се приближаваме до тоталния контрол. Всичко останало е следствие и много малък фрагмент. Никога човечеството не е било толкова контролирано, наблюдавано, и в най-тоталитарното време дори. Сега всяка стъпка е следена, всеки разговор е записван. И проблемът в момента е как да се влезе и в ума ни.“ Това каза в интервю за БНР писателят Недялко Славов.

Големият проблем е, че едни хора решават, че трябва да редактират човечеството, да редактират неговата същност, неговия Божий промисъл и всички останали трябва да се чувстват виновни за това, че примерно не са съгласни. Аз лично не съм съгласен и моите книги са съпротива и винаги са били такива“, коментира Недялко Славов в предаването „12+4“.

По-страшен от сегашния коронавирус е вирусът на страха и той винаги е бил много удобен на всяка една власт, смята Славов.

„Самият модул, по който е изграден светът: стока – пари – печалба, е в дълбоко противоречие с християнския закон, който призовава към скромност и това е една от големите омрази към православието, ако щете. На баба ми кандилото в Странджа поддържаше светлинката целогодишно да кажем с по литър олио. В съвременната потребителска система трябва да се купуват свещи за 300-400 лева годишно, за да поддържаш огъня така.“

В момента битката е за чипа в главата ни, подчерта писателят. „А иначе потреблението е част от цялата тази политика да се променя отношението ни към света, тоест ние сме повече от това, което сме, което можем да понесем дори като реалност, потребителска. В YouTube отварям, да кажем, Деветата симфония и започва с реклама за запек например, или някъде се прекъсва по средата. Нали разбирате – това е едно подсещане, революционно, че средният човек, средното мислене стои, наблюдава и няма да допусне издигане на духа.“

Недялко Славов  Снимка: БГНЕС

Бъдещата доминация на роботите в нашето ежедневие писателят определи като „футуристични глупости“ и част от прередактирането на нашето божествено начало. „На това нещо могат да повярват само много ограничени хора. Това означава, че ние сме някаква машинка, която може да бъде заменена с пластмасови чаркове. Това е невъзможно да стане или ако стане, аз не бих живял нито миг в такъв свят и не бих пожелал на моите деца да живеят в такъв свят.“

Българинът е изключително интелигентен, аз не съм нихилист и не ми плащат да бъда нихилист, отбеляза още творецът.

„И една от причините да ни държат много бедни (защото състоянието и ситуацията в България не е плод на народен труд, политически това съвсем естествено са шахматни ходове и ние като малка държава много рядко сме били и за малко свободни), eдна от причините да ни държат в това състояние е да могат нашите деца да бягат навън. По отношение на природната ни интелигентност ние сме на едно от първите места в света.“

Обръщане на процесите може да се получи тогава, когато глобализмът умре, подчерта Славов.

Когато цялата тази изкуствена система, този повсеместен болшевизъм за уравниловка за косен райграс на народите престане и нещата се върнат в рамките на някаква нормалност, тогава всеки ще се върне там, където му е най-добре, където е роден. Аз съм говорил с лекари – човешкият организъм се чувства прекрасно в периметър до 200 километра от родното си място. А духът е още по-привързан към мястото, където е роден – там му е силата.“

За новия си роман „И станах река“ писателят посочи, че книгата е написана „по всички правила на хуманното писане, не е съобразена с политкоректности“ и е „просветлена визия за света“.

Нямам никакви претенции да намирам смисъла за някой друг и да му го давам на тепсия, изтъкна още авторът на "Камбаната" и "432 херца", който открива смисъла „преди всичко в самия човек, в природата, във всеки случай нито в политиката, нито в лъжата на политиката, нито в лъжата на всички служители на политиката.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Десислава Христозова

Деси, къде си? – как да се преборим с излишните килограми заедно

Над 60 процента от българското общество има проблеми с килограмите . Затлъстяването е като лавина. Да си дебел е стигма. Обществото се прави, че приема тези хора. Мисията на Десислава Христозова е да покаже на светло хората с наднормено тегло , как живеят те и как се борят с излишните килограми. На това е посветена нейната..

публикувано на 30.07.24 в 09:42

Задава ли се контрол върху личната кореспонденция през чат приложения?

С добрата инициатива на законодателя се въвеждат мерки, които нарушават драстично и нашите права . Това заяви пред БНР Богомил Шопов, съосновател на "Електронна граница - България", във връзка с обсъждана промяна в директива за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации. Става дума за предлагана задължителна..

публикувано на 30.07.24 в 09:13
Биляна Гяурова

Биляна Гяурова за решението на КС: Късогледство и двоен стандарт

" Конституционният съд не успя да надскочи собствените си ограничения и да бъде на висотата на актуалната политическа и геополитическа обстановка. Това конституционно решение не е просто затворено в рамките на България, а има проекция и извън нашата територия." Това каза пред БНР Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни..

публикувано на 30.07.24 в 08:35
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Отровените отношения в лявото трябва да бъдат преодолени

Събиранията на Бузлуджа са знакови. Бузлуджа този път беше вид лакмус дали процесите, тръгнали между различните леви формации, срещат подкрепа сред левите хора. Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", след срещата за ляво обединение в Стара Загора. Призиви от Бузлуджа: Да се обединим Левите хора одобряват тези..

публикувано на 29.07.24 в 08:25

Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин

Малко преди 9 ч. хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин. Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията.  По-рано през деня стана ясно, че това не се е случило 2 пъти в изминалите часове след старта на инцидента...

публикувано на 26.07.24 в 09:07

Росен Белишки: Мит е, че през летните месеци има бум на домови кражби

1679 са извършените домови кражби на територията на цялата страна за първите 6 месеца на тази година . Това обяви пред БНР Росен Белишки от Главна дирекция "Национална полиция".  За сравнение той посочи, че за същия период на миналата година те са били 2018. " Имаме намаление на регистрираните престъпления с 16% , което е около 340 случая..

публикувано на 25.07.24 в 15:28

ГИТ: Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава

Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава , заяви пред БНР Димитър Маджаров от Дирекция "Трудова мобилност" в Главната инспекция по труда. "В случай, че българите сключат договор директно с работодател в чуждата държава, правомощията на Инспекцията по труда са ограничени единствено до подаване на сигнали до..

публикувано на 25.07.24 в 14:57