Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Андрей Чорбанов: Адекватна грипна ваксина за момента няма

Андрей Чорбанов
Снимка: БГНЕС

Аз съм изключителен привърженик на ваксините като такива, друг е въпросът, че грипна ваксина няма и тази ваксина, която се произвежда и която се продава, няма никакво въздействие върху организма. Това заяви пред БНР доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН.

"Единственото хубаво нещо в тази ваксина е, че е абсолютно безвредна, тя не съдържа почти нищо. Това е една битка, която водим от години на тази тема, но като довод в своя защита ще кажа, че всеки, който се съмнява в думите ми, може да отвори сайта на Европейската комисия, огромни конкурси за разработване на грипна ваксина, за която се дават милиони. Грипна ваксина за момента адекватна няма", подчерта доц. Чорбанов в предаването "Преди всички".

Основният въпрос е доколко обществото на всяка цена трябва да се съгласява с всички решения, на което и да е правителство, не става дума само за нашата страна, а изобщо за правителствата по света, изтъкна Чорбанов.

"Гражданите на повечето развити държави категорично изискват демокрация като такава, не съм убеден че правителствата искат същото нещо. Демокрацията предполага доста свободи на гражданите, на обществото, доста възможности за изискване на тези свободи, докато правителствата по-скоро предпочитат едно директно подчинение, без много да се разисква кое е редно и кое не. Именно затова бяха наложени толкова тежки пандемични мерки, в толкова много държави, които се славят с демократичните си свободи", допълни доц. Андрей Чорбанов.

В началото, когато хората изключително много се уплашиха и се затвориха по домовете си, ние успяхме да предпазим рисковия контингент, допълни Чорбанов. В отделните държави и групи държави тези групи са различни. Трябва да се знае, че в Европа основните рискови групи бяха домовете за възрастни, защото това са места с хора на висока възраст, с доста заболявания, посочи Чорбанов.

"У нас високата смъртност, всеки може да погледне в анализите, е за това, че през лятото поникна заболяването в домовете за възрастни, това е причината за повишена смъртност. Все още не може да се каже, че има починали хора без абсолютно нищо съпътстващо."

Ние страдаме като общество заради това, че здравеопазването беше подложено на един много тежък политически натиск в последните години, смята микробиологът.

"Болниците са търговски дружества и като такива те нямат полза да развиват терапии или отделения, които не са пълни с пациенти", коментира той.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна национално проучване за достъпна среда в университетите

Националното представителство на студентските съвети започна инициатива под надслов „Достъпна среда за всеки студент”. Целта е да се събере информация от цялата страна за достъпността на университетските бази, общежития и спортни комплекси за студенти, докторанти и специализанти със специфични двигателни нужди, с нарушени зрителни, говорни или..

публикувано на 27.11.20 в 11:05

Павлета Алексиева: Държавата да предвиди адаптирани за социалните предприятия мерки

Държавата трябва да подкрепя социалните предприятия, независимо дали сме в криза или не, за да се развива тяхната екосистема през следващите години. Това мнение изрази пред БНР  Павлета Алексиева, програмен директор на Центъра за нестопанско право. Днес центърът организира онлайн дискусия „Финансови инструменти за устойчивост и растеж на..

публикувано на 27.11.20 в 09:34

Може ли да има дистанционно обучение, но присъствено изпитване

"Ако училищата решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси, проектни дейности, всякакъв тип занимания в електронна среда, да отложат учебните седмици за юни месец. От 1-ви до 6-и клас имаме две седмици маневреност през юни месец", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.  " Ние, учителите, няма как да подкрепим такова..

публикувано на 26.11.20 в 13:32

По-строги противоепидемични мерки до 21 декември

Правителството реши да удължи извънредната епидемична  обстановка, а н ови по-строги мерки влизат в сила в 23.30 ч в петък  - 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Това заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Преустановява се обучението за всички ученици от 1-и до 12..

обновено на 25.11.20 в 19:47
Снимката е илюстративна

Анастас Стефанов: Българското общество е съществено подвластно на конспирации

Конспиративната теория на психологическо равнище е своеобразен реванш за големи части от обществата по света – реванш спрямо нещо, което не може лесно да бъде обяснено, че е разкрито, демистифицирано. Това каза пред БНР политологът Анастас Стефанов от Изследователски център  „Тренд“.  Последното проучване на центъра показва, че 40% от..

публикувано на 25.11.20 в 09:29

Проф. Любима Деспотова: И обрив може да бъде симптом на Covid-19 при децата

Масово тестване на децата у нас би дало представа какво се случва с тях по време на тази епидемия . Тази позиция изрази пред БНР педиатърът проф. д-р Людмила Деспотова - Толева. Проучване показва, че ролята на децата в разпространението на вируса е много по-голяма, отколкото сме смятали досега , изтъкна тя. „Изглежда вирусът по-рядко..

публикувано на 24.11.20 в 10:40
Евгений Дайнов

Евгений Дайнов: При „влизането“ ни в Запада той вече беше по-лоша версия на себе си

„В края на 50-те и началото на 60-те години се ражда ясен пакет идеи що е то човек и как да живее.  1962 г. ми е основната дата, когато пиша, че има едно такова сътресение на духа. Бийтълс изкарват от Love Me Do…" Така проф. Евгений Дайнов въвежда в новата си книга „Духът на времето - Как стигнахме от Love Me Do до Доналд Тръмп?“ 60 години..

публикувано на 23.11.20 в 13:34