Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Планинските водачи ще стават все по-търсени

Снимка: Пламен Христов

Училището в троянското село Черни Осъм е едно от уникалните в страната ни, защото е единственото, в което младежи се обучават за планински водачи.

В условията на все по-развиващ се планински туризъм завършилите училището са все по-търсени от туристическите агенции и за организирани високопланински преходи, заради опасностите и неизвестните, които крие планината.

За директора на училището Румяна Велешка планинският водач е "доста интересна професия, която в съвременните условия става все по-популярна, с оглед на това, че България е известна туристическа дестинация".

Намирането на ученици и сформирането на паралелка не е лесно, защото приемът е след завършено основно образование, признава Велешка. Въпреки това идват деца от цялата страна. 

„Децата за пет години израстват много и от малки деца, в 12 клас ние изпращаме съвсем подготвени за живота млади мъже. Имаме и момичета в паралелката.“

Снимка: Пламен Христов

Доайен сред специалистите, които обучават бъдещите планински водачи, е Иван Мутафов. Родом от Черни Осъм, той предава своя опит в планинарството.

Аз ги уча преди всичко на любов към природата. След това започваме на практика нещата да ги развиваме. Опасности в планината, всички видове планински спортове, ориентиране, пещерно дело, туризъм…“

Много често учениците са в планината, в реални условия, където придобиват по-добри знания, разказва Румяна Велешка.

Мартин Семерджиев е един от преподавателите.

„Винаги съм обичал планината, винаги съм обичал свободата. Затова се насочих към Спортната академия, да уча алпинизъм и да се занимавам с това. Не че винаги е лесна работа. В природата сме доста често. Учим нещата на терен. Показвам им какви са опасностите, защото някои от тях са скрити…“

Освен учител, Тихомир Нешев е и планински спасител. Смята, че културата на българина е все още ниска за това „да търси и да си осигурява тази сигурност и удобство – планинския водач“. Подчертава, че законово вече всяка туристическа агенция задължително предоставя планински водач, когато има група за организиран преход в планината.

„Хората го осъзнаха, застрахователите го изискват и нашите ученици все повече ще си намират работа. В момента планински водач минималната надница на ден, която се полага, е 120 лева.“

Други детайли по темата чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволческа инициатива за класна стая на открито в столицата

„На финала сме на набирането на доброволци. Утре ще монтираме класната стая, а официалното откриване ще е на 15 юни“, каза в „Хоризонт до обед“ Иван Стоянов, директор на 138 СУЗИЕ "Васил Златарски" София. Сдружението Безопасни детски площадки в събота на 12 юни ще покаже готовата класна стая на открито в двора на 138.СУЗИЕ "Проф...

публикувано на 11.06.21 в 13:00
Папагали в Националния зоопарк в Манагуа

Търсят се млади приключенци за екомисия в Никарагуа

Фондация “Биоразнообразие” кани млади хора да изследват въздействието на климатичните промени в Никарагуа. „Никарагуа е една от най-засегнатите централноамерикански държави. Тя е разположена между два океана, много близо до екватора, което е голямо предимство – тя е изключително богата на видове, огромно биоразнообразие се наблюдава там...

публикувано на 07.06.21 в 10:37
Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат

Мобилен пункт събира опасни отпадъци в София

На 5 юни, по традиция, екипът на Столичния инспекторат отбеляза с различни събития Световния ден на околната среда , който е най-мащабното събитие, посветено на опазването на природата. От 1 до 5 юни всички служители на инспектората извършваха ежедневния си контрол без автомобили. Бяха използвани само електрически коли в централната..

обновено на 06.06.21 в 04:36
Българско движение

От 70 плажни ивици на концесия само 13 са кандидатствали за "Син флаг"

Златни пясъци и Централния плаж в Бургас, както и плаж "Харманите" в Созопол, плажовете на ваканционното селище "Дюни" и тези в местността "Аркутино" са сред носителите на Световната екологична награда "Син флаг" тази година. "Син флаг" е международна програма, която обследва крайбрежните ивици по различни показатели - качество на..

публикувано на 31.05.21 в 14:52
Френското градче Юнгерсайм

Във френското градче Юнгерсайм извозват отпадъците с коне и каруци

Във френското градче Юнгерсайм в Елзас извозват отпадъците с коне и каруци. Наскоро у нас беше прожектиран филмът „Какво чакаме още?“, посветен на този град с 2200 души, който прави много неща, за да намали своя екологичен отпечатък. В специално интервю за БНР кметът на Юнгерсайм Жан-Клод Менш каза, че са се насочили към иновативни..

публикувано на 31.05.21 в 10:07
ОУ

Доброволци ще чистят река Арда от извора до смолянското село Смилян

Доброволци ще чистят река Арда от извора до смолянското село Смилян. Начинанието е част от инициативата на Грийнпис за почистване на водоемите в България "Избери водата". Река Арда е изключително важна както за местните хора, така и за туристите, посещаващи красивия ни район. Затова да обединим сили кореняци от арденското корито,..

публикувано на 28.05.21 в 21:20

Как да се справим с органичния отпадък в градска среда

"Всяка последна сряда от месеца се събираме, за да си споделим опит за нашите трудности, защото все още компостирането е тема табу в градска среда“, разказа в предаването „Преди всички“ Мадлен Зашева от фондация „Корен“ за инициативата „Анонимните компостиращи “. „Когато се срещнем, всеки разказва как се занимава с компостирането. В..

публикувано на 26.05.21 в 10:32