Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Михайлова: Индивидуален подход към всяко училище при Covid-ситуация

Към момента около 500 ученици и около 40 учители са под карантина

Снимка: Ани Петрова

Ситуацията занапред ще се разглежда индивидуално за всяко училище. Ако определим, например, 10%, то в едно училище с 900 ученици 10% е един брой вирусоносители, а при училище с 200 ученици – друг. Важно е да можем да реагираме към конкретното място“. Това каза пред БНР заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

„Присъственото обучение на този етап остава. Следим процесите в цялата страна. Част от обявените случаи към момента се отнасят за хора, които не са били все още на училище, тоест, заразяването се е случило преди започването на учебната година“.

Тя посочи, че към момента има 19 карантинирани паралелки, 26 ученици са с положителен тест, част от тях не са били на първия учебен ден, около 500 ученици и около 40 учители са под карантина.

В предаването „Неделя 150“ Михайлова допълни:

„Част от паралелките, при които има ученици с положителен тест, но не са били на училище, не са карантинирани. Карантинирането се определя от регионалните здравни инспекции и според условията… Дезинфекцията в нашите насоки е да се случва веднага след констатиране на контакт. До края на тази година училищата имат средства да поемат разходите за дезинфектанти. Не е редно да се искат пари допълнително“.

Малко над 500 ученици са заявили желание за обучение от разстояние.

Интервюто с Таня Михайлова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Ботева

Екипи на Пътната полиция патрулират по автомагистралите заради засиления трафик

Екипи на Пътната полиция патрулират по автомагистралите във връзка със засиления трафик в цялата страна заради предстоящите почивни дни около 6 септември. Това съобщи Мария Ботева от Пътната полиция: "Какво се има предвид под това - да се респектират онези нарушители, които системно и грубо предпочитат да притесняват останалите участници в движението..

публикувано на 05.09.24 в 13:52
Румен Йончев

Румен Йончев: ЦИК създава прецедент относно ДПС. Това не се е случвало и в доста по-мракобесни времена

Още в началото на разрива в ДПС кметовете на общини от Движението в Силистренско излязоха с декларации и подкрепиха политиката на Ахмед Доган. Те застанаха твърдо зад него.  Пълната си подкрепа декларираха и общинските структури на партията в региона.  Обявиха се в подкрепа и на съпредседателя д-р Джевдет Чакъров, както и на Левент Мемиш,..

публикувано на 05.09.24 в 13:45
Генералният директор Милен Митев и председателят на ДА

БНР и ДА "Архиви" подписаха меморандум за сътрудничество

Българското национално радио дава възможност на Държавната агенция "Архиви“ да ползва звуковия архив на радиото за целите на съхраняване на културното наследство и предоставянето на широк достъп до него. Това предвижда меморандум за сътрудничество между двете институции, подписан от ръководителите им Милен Митев и Михаил Груев.  От своя страна Държавната..

публикувано на 05.09.24 в 13:29

Борисов в Шумен: Разпадът в ДПС е опасен

Разпадът в ДПС е опасен, каза в Шумен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и допълни, че много български мюсюлмани има и в двете фракции. "И се надявам, че колегите там ще стигнат до краен резултат. Всички ще спазват законите. Има закон за политическите партии, в това число и Централната избирателна комисия. Не трябва да се правят компромиси –..

публикувано на 05.09.24 в 13:17

И "Възраждане" се регистрира за вота на 27 октомври

От партия "Възраждане" подадоха документи в ЦИК за регистрация за участие в изборите на 27 октомври. Те обявиха за цел  увеличаване на състава на парламентарната си група, което да им позволи да получат мандат за съставяне на редовен кабинет. Винаги сме заявявали желанието си да получим мандат от президента. Това зависи на първо място от..

публикувано на 05.09.24 в 13:05

Десетте общински структури на ДПС в област Велико Търново се присъединяват към "ДПС - Ново начало"

Десетте общински структури на Движението за права и свободи в област Велико Търново се присъединяват към "ДПС - Ново начало". Решението е взето с мнозинство на проведения разширен Областен съвет. "Движението за права и свободи в област Велико Търново е живо, единно и целеустремено, въпреки разривите по горните етажи на партията",..

публикувано на 05.09.24 в 13:01
Георги Кадиев

Георги Кадиев: Не бях поканен в лявото обединение, имаме големи различия

Не бях поканен в лявото обединение , заяви пред БНР Георги Кадиев от "Нормална държава".  Той обясни, че имат големи различия в разбиранията си за това как трябва да се управлява следващата коалиция и как трябва да се взимат решенията в нея: " Чисто количественият сбор няма никакво значение, ако няма качество. Разликата в качеството ще..

публикувано на 05.09.24 в 12:58