Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще насърчават по-малките компании да прилагат практики на многообразие

Снимка: архив

България е приета в Европейската платформа за насърчаване на многообразието. 10 компании са учредители на Хартата на многообразието у нас.

Има ли разнообразие в българската трудова среда?

„Преди да стартира тази инициатива, ние направихме проучване сред българските компании относно нагласите към многообразието, практики в многообразието, които се прилагат. И срещнахме един дефицит на непознаване на темата за многообразието, не толкова на дефицит от гледна точка на липса на толерантност. Това ни стимулира да подготвим този документ – Българската харта за многообразие и да ангажираме водещи български компании – учредителки на хартата, които да подпишат документа и оттук нататък чрез него да се опитаме да повишим  информираността в България и да насърчим и по-малките компании към прилагането на тази концепция“, обясни пред БНР Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията.

Концепцията за многообразието идва от държави с големи мигрантски общности и традиции в интеграцията на хора с увреждания и етнически малцинства. От друга страна, колкото по-голяма и интернационална е една компания, при нея това се превръща в остра необходимост, тъй като персоналът е изключително многообразен, подчерта Димитър Марков.  

Чрез популяризирането на добри практики и иновативни механизми ще се търси начин идеята за многообразието да си пробие път в различни компании и бизнеси, изтъкна Марков.

Това са неща, които не са трудни за постигане, не са скъпи и са атрактивни, но по-малките компании не знаят за тях. Обмисляме също така насърчаване на многообразието чрез учредяване на награда за многообразие, годишна, която да събере компании, които имат добри инициативи.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Стоянов

Научната общност очаква пускането на българския суперкомпютър

Научната общност очаква пускането на българския суперкомпютър . Машината е част от мрежата на европейските суперкомпютри. "Щом заработи, европейските и българските учени ще правят на него своите симулации със скорост до 4 милиона милиарда операции в секунда. Финалните тестове са показали „доста по- добро представяне от очакваното“,..

публикувано на 14.06.21 в 16:06

Готови ли сме за среща лице в лице след изолацията

Пандемията промени изцяло ежедневието ни и все по-голяма част от нещата, които имаме да вършим преминаха в онлайн режим.Така е и със срещите. Готови ли сме за обратното връщане към динамичния начин на живот или ползите от комуникацията през монитори и екрани ще я превърнат в наше ежедневие. Онлайн срещите не са ново явление, но със..

публикувано на 14.06.21 в 14:24
Георги Найденов

Георги Найденов: Светът се трансформира, ние изоставаме

Много отдавна темата икономика и икономическо развитие на България не е приоритет на управлението на държавата. Това заяви в интервю за БНР Георги Найденов, магистър по международни икономически отношения. „Виждаме скандали, жълтини, подслушвания, сякаш целият свят се върти около това нещо. Ние не виждаме какво се задава. Трансформацията, която..

публикувано на 14.06.21 в 10:05
Даниела Марчева

Даниела Марчева: Реформата на съдебната карта е тест за партиите

Моделът за реформа на съдебната карта ще бъде тест за партиите, които говорят за съдебна реформа. Това мнение изрази пред БНР Даниела Марчева, член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Тя коментира темата преди дискусия, организирана от Министерството на правосъдието , заради възникналото напрежение около проекта и противоречивите оценки..

публикувано на 14.06.21 в 09:03

Проваля ли се Западът в помощта за бедните срещу Covid-19

На теория вирусите като Covid-19 би трябвало да инфектират хората без значение от социалния статус. На практика обаче пандемията разтвори още повече ножицата между бедните и богатите. За пандемията на две скорости разказват Робърт Йейтс – изпълнителен директор на Центъра по всеобщ достъп до здравеопазване и директор на програмата за..

публикувано на 12.06.21 в 11:20

В Чикаго ваксинират българите с атрактивни предложения за мач

З а българите в Чикаго център “Коперник” ще бъде място за ваксиниране от 14.00 до 16.00 часа с храна, музика, безплатен билет за футболен мач на “Чикаго  Файър”. Това беше оповестено и в новините на местния ТВ канал АВС. „Най-различни са специалните събития за различните емигрантски общности и предстоящото събитие в събота е посветено..

обновено на 12.06.21 в 07:41
Снимката е илюстративна

Плетене с грижа за децата утре на Световния ден на плетенето

„У нас ще се проведе масово плетене на открито като социално събитие е в помощ на лечение на децата“, каза в „Хоризонт до обед“ Магдалена Делева от групата "С вяра в доброто ", в която майки плетат благотворително играчки за лечение на дечица. Утре е Световният ден за плетене на открито. "Събираме се жени от цяла България , ние се..

публикувано на 11.06.21 в 13:18