Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ще насърчават по-малките компании да прилагат практики на многообразие

Снимка: архив

България е приета в Европейската платформа за насърчаване на многообразието. 10 компании са учредители на Хартата на многообразието у нас.

Има ли разнообразие в българската трудова среда?

„Преди да стартира тази инициатива, ние направихме проучване сред българските компании относно нагласите към многообразието, практики в многообразието, които се прилагат. И срещнахме един дефицит на непознаване на темата за многообразието, не толкова на дефицит от гледна точка на липса на толерантност. Това ни стимулира да подготвим този документ – Българската харта за многообразие и да ангажираме водещи български компании – учредителки на хартата, които да подпишат документа и оттук нататък чрез него да се опитаме да повишим  информираността в България и да насърчим и по-малките компании към прилагането на тази концепция“, обясни пред БНР Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията.

Концепцията за многообразието идва от държави с големи мигрантски общности и традиции в интеграцията на хора с увреждания и етнически малцинства. От друга страна, колкото по-голяма и интернационална е една компания, при нея това се превръща в остра необходимост, тъй като персоналът е изключително многообразен, подчерта Димитър Марков.  

Чрез популяризирането на добри практики и иновативни механизми ще се търси начин идеята за многообразието да си пробие път в различни компании и бизнеси, изтъкна Марков.

Това са неща, които не са трудни за постигане, не са скъпи и са атрактивни, но по-малките компании не знаят за тях. Обмисляме също така насърчаване на многообразието чрез учредяване на награда за многообразие, годишна, която да събере компании, които имат добри инициативи.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво ще разкрият пробите от астероида Бену?

Каква е варненската следа в космическата мисия "Озирис Рекс"? В нея участват доц. д-р Веселка Радева, ръководител на Морската астрономическа обсерватория с планетариум към Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" и доц. д-р Галин Борисов от Института по астрономия към БАН. Те са били част от научната програма, провеждали са астрометрични и..

публикувано на 27.09.23 в 10:02
Антон Хекимян

Кандидатурата, която отключи дебата за професионалния морал в журналистиката

Осветяването на Антон Хекимян като доверен човек на ГЕРБ изненада публиката и е добра новина, че подобно нещо се усеща като нередно .   Това мнение изказа пред БНР Дарина Сарелска, преподавател в Американския университет и журналист с професионален опит на ръководни длъжности в bTV и NOVA.  Тя уточни, че лично не е била изненадана от решението на..

публикувано на 26.09.23 в 18:24

Каква е разликата между хранителната непоносимост и хранителната алергия?

Непоносимостта към определени храни може да причини дискомфорт с неясна симптоматика.  Например, може да нямате обяснение, защо ви боли глава или сте уморени или страдате от подуване на корема.  Храните, към които може да се прояви непоносимост също са различни - това могат да бъдат млечни продукти, тестени изделия, храни с различни..

публикувано на 26.09.23 в 17:06

Отец Никанор за Руската църква: Няма църковен проблем. Има разделение на вярващите по политически причини

Къде е ключът към решаването на проблема с Руската църква, затворена след експулсирането на действащи свещеници? Яснота кога храмът ще отвори отново, няма. "За разлика от държавите, където има екстериториалност, чужда юрисдикция в рамките на една държава – посолствата, техните земи, в Църквата категорично такова нещо не съществува. Не може в..

публикувано на 26.09.23 в 10:05
д-р Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Местните избори са като горещ шоколад без захар, всички печелят

" Резултатите от местните избори са като горещия шоколад без захар . Мирише като шоколад, вкусно е като шоколад, винаги остава малко горчив привкус, но все пак си пил шоколад, тоест си печеливш, независимо колко си загубил и колко си спечелил. Това са единствените избори, където всички са печеливши ." Това каза в интервю за БНР политологът Любомир..

публикувано на 26.09.23 в 08:10

Защо само едно от 5-те най-скъпи овчи сирена у нас се произвежда изцяло от овче мляко?

Само един вид от 10 тествани овчи сирена и кашкавали са приготвени единствено от овче мляко, сочи проучване на сдружение "За достъпна и качествена храна" . Нито една държавна институция обаче още не се е свързала със сдружението, обясни пред БНР председателят му Андрей Велчев.  "Най-голяма беше изненадата при биволското, което е най-скъпото..

публикувано на 25.09.23 в 12:16

Даниела Божинова: Партиите не харесват много прякото участие, защото ограничава властта им

Във Видин 8 общински съветници от различни групи са внесли предложение за провеждане на местен референдум. Вече са минали три месеца и към момента то все още не е подложено на гласуване в разрез със законовите срокове , обясни пред БНР общинският съветник Димитър Велков. Председателят на Общинския съвет не е започнал нито една от процедурите по..

публикувано на 25.09.23 в 10:58