Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ще насърчават по-малките компании да прилагат практики на многообразие

Снимка: архив

България е приета в Европейската платформа за насърчаване на многообразието. 10 компании са учредители на Хартата на многообразието у нас.

Има ли разнообразие в българската трудова среда?

„Преди да стартира тази инициатива, ние направихме проучване сред българските компании относно нагласите към многообразието, практики в многообразието, които се прилагат. И срещнахме един дефицит на непознаване на темата за многообразието, не толкова на дефицит от гледна точка на липса на толерантност. Това ни стимулира да подготвим този документ – Българската харта за многообразие и да ангажираме водещи български компании – учредителки на хартата, които да подпишат документа и оттук нататък чрез него да се опитаме да повишим  информираността в България и да насърчим и по-малките компании към прилагането на тази концепция“, обясни пред БНР Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията.

Концепцията за многообразието идва от държави с големи мигрантски общности и традиции в интеграцията на хора с увреждания и етнически малцинства. От друга страна, колкото по-голяма и интернационална е една компания, при нея това се превръща в остра необходимост, тъй като персоналът е изключително многообразен, подчерта Димитър Марков.  

Чрез популяризирането на добри практики и иновативни механизми ще се търси начин идеята за многообразието да си пробие път в различни компании и бизнеси, изтъкна Марков.

Това са неща, които не са трудни за постигане, не са скъпи и са атрактивни, но по-малките компании не знаят за тях. Обмисляме също така насърчаване на многообразието чрез учредяване на награда за многообразие, годишна, която да събере компании, които имат добри инициативи.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евгения Костадинова, МОН: Концептуални промени в учебните програми следва да стават постъпателно

Математика и География и икономика са предметите с най-много предложения за корекция на учебното съдържание , сочи анкета на МОН сред учители. В анкетата са се включили над 18 000 педагози. Причината за анкетата е прегледът на образователните програми от първи до десети клас, който е в ход. МОН започва преглед на учебното съдържание от първи..

публикувано на 28.06.22 в 14:21
Георги Тенев

Окупирането на света от технологиите не може да продължава безкрайно

На 27 юни (вчера) беше премиерата на романа “Атлантически експрес“ от Георги Тенев. Научнофантастичен, антиутопичен, „Атлантически експрес“ всъщност е тревожно актуален. Роман предупреждение, провокация към въображението и разума. Атлантическият експрес напуска Европа по крехкия виадукт през океана. На борда са бежанците от Стария..

публикувано на 28.06.22 в 11:02
Васил Тончев

Васил Тончев: От гледна точка на ПП изборите са добре дошли

"От гледна точка на ПП изборите са добре дошли. Те вървяха по спирала, която беше надолу и затъваха в много трудната ситуация като управляващи.  Този вот на недоверие, който ги свали от власт, им даде възможност  да реформират редиците, политиките, да потърсят нови партньори и  след едни избори да си опитат по друг начин да влязат във властта ."..

публикувано на 28.06.22 в 10:35

Болници в страната се задъхват от недостиг на специалисти, отделения се крепят на работещи пенсионери

"Бяхме гледани като просяци на пари, всичко обръщаха в пари . А ние не искахме пари, искахме организация, която да позволи да спечелим пари. Ние сме търговски дружества и трябва да печелим, за да можем да се издържаме", коментира пред БНР д-р Неделчо Тотев, директор на болницата в Чирпан и председател на Сдружението на общинските болници, което..

публикувано на 28.06.22 в 09:25

Проф. Петкова: Макулната дегенерация се появява при хора в напреднала възраст

"Макула е тази централна част на ретината, в очното дъно, която е отговорна за финното зрение. Там се намират много клетки, които възприемат светлинните импулси, импулсите за светлина, за движение, за цвят и те осигуряват зрението за четете, разпознаване на лица, финното зрение. Това е тази част на ретината, която най-активно работи през целия ни..

публикувано на 27.06.22 в 20:33

Репелентите са препарати, които отблъскват с миризмата си кръвосмучещите насекоми

"Там, където има разпространение на заболявания, които се пренасят от комари такъв риск съществува. Заболяванията са два типа. Има такива, които са ваксинопредотвратими, има и такива, които не могат да бъдат предотвратявани с ваксини поради липса на такива. Такова е например маларията. През последните години доста българи пътуват към Танзания,..

публикувано на 27.06.22 в 17:45

В Израел използват клоуни при обучението в училище

Не в една област Израел е първа в света. Обикновено е водеща в медицината, компютърните технологии, оръжейната промишленост или пустинното селско стопанство. Дали и в просветата има области, в които еврейската държава е първопроходец. Оказа се, че това са педагогическите клоуни. Огромна изложбена палата в Йерусалим бе събрала водещи педагози на..

публикувано на 27.06.22 в 14:44