Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Михайловски: Финансовите разкрития носят не ликвиден, а репутационен риск

Снимка: архив

Във вътрешен план Българската банка за развитие е изгубила своя имидж на банка, която помага на малкия и среден бизнес, а с действията си предизвиква лош имидж на България по света. Това каза в предаването "Преди всички" Христо Михайловски, който ръководи Българската агенция за кредитен рейтинг.

Българската банка за развитие много отдавна във вътрешен план не изпълнява тези функции, с които бе създадена 1998 година - с цел да помогне на малкия и среден бизнес. Ние в момента виждаме, че и държавата я използва да лъска, да може да направи привлекателна системата. Тя е използвана не по предназначение.“

В коментара си по международното разследване за пране на пари през водещи световни банки, в което са замесени и имена на български банки, Христо Михайловски посочи, че трябва да се помисли какво влияние могат да окажат тези разкрития върху банковата система, отделните банки и в глобален план.

Парите идват от страни с доста развити банкови системи и сериозен контрол, подчерта експертът.

Тези депозити, които са били преведени, които влизат и излизат от тези банки, те не могат да предизвикат никакъв риск, функционален, ликвиден риск. Единственото, което могат да предизвикат, това е репутационен риск“, изтъкна Христо Михайловски и отбеляза, че този репутационен риск ще бъде външнополитически и външноикономически.

От гледна точка на банковата система няма никаква опасност, тя е абсолютно стабилна, категоричен е Михайловски, който уточни, че ББР и Инвест банк са малки банки, които не са в списъка на значимите банки за директен надзор от страна на Европейската централна банка.

„По отношение на прането на пари – това е глобален проблем и тук основно трябва да се намеси ДАНС и "Банков надзор". А по отношение на управлението на ББР с нейната предметна дейност, тук вече трябва да се търси политическото решение на правителството.“ 

Мнението в детайли чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сунак похвали подкрепата на Германия за Украйна

Британският министър-председател Риши Сунак похвали подкрепата на Германия за Украйна по време на посещението си в Берлин. Той посочи, че предстоящото предоставяне на противовъздушна система Patriot е от огромно значение за Киев. "Не можете да пренебрегнете факта, че Германия е най-важният поддръжник на Украйна наред с Обединеното..

публикувано на 24.04.24 в 17:03
Министърът на туризма Евтим Милошев

Комисията по туризъм прие промени, улесняващи наемането на работници от трети страни

Парламентарната Комисия по туризъм прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, с който се улеснява процеса по наемане на работници от трети страни, за което настоява туристическия сектор. Вносители на законопроекта са Маноил Манев и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. Предложените..

публикувано на 24.04.24 в 16:58
Унищожена при израелски въздушен удар къща в бежански лагер в Рафах, 27 февруари 2024 г.

Израелската армия е завършила подготовката си за сухопътна офанзива в Рафах

Израелската армия е завършила подготовката си за сухопътна офанзива в град Рафах и ще я започне веднага щом операцията бъде одобрена от правителството, съобщи Ройтерс като се позова на източник от израелските сили за сигурност. Говорител на правителството подчерта, че операцията ще се извършва с особено внимание към предпазване на цивилното..

публикувано на 24.04.24 в 16:57

По 200 млн. лв. годишно до 2029-а за рекултивация на мини "Марица Изток"

Комисията по енергетика в Народното събрание гласува предложение за отпускане по 200 млн. лв. годишно от бюджета през следващите пет години за рекултивация на мини "Марица Изток". Парите ще бъдат използвани до 2029 г. за закриване на мините, съобщи заместник-председателят на комисията Рамадан Аталай.  Депутатите приеха на второ четене и..

публикувано на 24.04.24 в 16:45
Асен Василев

Асен Василев: Марин и Стефан Димитрови не са посещавали МФ, докато бях министър

Обвинените за участие в организирана престъпна група за контрабанда, подкупи и търговия с влияние Марин и Стефан Димитрови не са посещавали Министерството на финансите, докато Асен Василев е бил министър.  Това обяви самият Василев пред ресорната временна анкетна комисия.  Съпредседателят на ПП-ДБ обясни, че твърденията за посещенията..

публикувано на 24.04.24 в 16:42

Слагат две камбани на храма в центъра на Бобов дол

Две 50-килограмови камбани се поставят на строящия се от 20 години храм "Свето Успение Богородично" в центъра на Бобов дол, каза за БНР кметът на миньорския град Елза Величкова.   Храмът е благословен от тогавашния патриарх Максим, а за изграждането му е съдействал и покойният вече патриарх Неофит, който обещал на бобовдолци да го освети..

публикувано на 24.04.24 в 16:28
Любомир Николов, директор на СДВР.

СДВР: Димитър Стоянов е отишъл в "Пирогов" с няколко часа закъснение

Журналистът Димитър Стоянов е отишъл да се освидетелства в болница "Пирогов" със закъснение от няколко часа. Това съобщи директорът на столичната полиция старши комисар Любомир Николов. Той уточни, че действията на МВР са по процедура и няма значение кой е човекът, срещу когото е подаден сигнал.  Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на..

публикувано на 24.04.24 в 16:27