Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Японска рецепта срещу стрес: атака от зомбита и влизане в ковчег

Компания организира хорър събития за справяне с Covid-напрежението

Снимка: Kenta Iwana
Да те стреснат здравата, за да се успокоиш. Да, има такова нещо. Прави се в Япония, а негов създател е Кента Ивана от компанията за хорър представления „Коуагарасетаи”, в превод „Отрядът на страха”. В опит да спаси бизнеса си във времена на пандемия Кента става изобретателен до ужасна степен...

Как ви звучи drive-in призрачна къща, в която влизаш с кола в гаража и започват да те атакуват зомбита и други страхотии? От компанията казват, че има дълъг списък от чакащи да се запишат за изживяването. Цената с ваша кола е 8000 йени или 75 щатски долара. Ако си нямате автомобил или не искате с ваш, ще ви осигурят такъв за още 9000 йени или 85 долара към сметката.

Влез за малко в ковчега, за да се успокоиш

Вниманието ни беше привлечено от още едно хорър изживяване, което предлагат от „Коуагарасетаи”. То е насочено към хората, които мислят, че пандемията от коронавирус е страшна, като целта е да се... поразведрят като лежат в ковчези. Цената: 800 йени или 7 долара и 60 цента.

„Изотопия” си говори със създателя на страхотиите Кента Ивана. Той ни обясни какво представлява странното изживяване и как въобще стресирането на хора им помага да се отпуснат?

„Гостите са в ковчези. Говорим за много тесни пространства. Повечето хора не харесват такива. Не им харесва да се чувстват натясно. Стряскаме ги като ползваме различни механизми. Докосваме ги тайно и без директен контакт. Например използваме дълга изкуствена ръка, за да ги доближим и да ги докоснем с нея. Ако отворим ковчега, между нас и човека вътре има пластмасова преграда. Така че можем да ги плашим без да има реален физически контакт. Въздухът, които дишаме ние, не се смесва с този в ковчега. Също така сериозно раздрусваме ковчезите”, разказва Кента.

А сериозно раздрусани от страх ли са японците заради коронавируса?

Според Кента не. В страната на изгряващото слънце броят на починалите от Covid-19 не е голям. Затова повечето хора не се страхуват от него, но пък са сериозно притеснени за репутацията си. „Ако си без маска на лицето, тогава някой може да реши, че това не е добре, че е проява на грубост или лоши маниери и че си невъзпитан. Не че хората се страхуват толкова от инфекцията сама по себе си, колкото се притесняват да не бъдат невъзпитани”, обяснява Кента.

Да бъдем възпитани и да видим къде е удоволствието да си уплашен, сред зомбита и в кръв, пък дори да е изкуствена?

Човешките същества искат да бъдат стряскани, стресирани, но този стрес трябва да бъде фалшив, изкуствен. Мисля, че е част от човешката природа. Например в древните времена хората са изживявали много стресови ситуации. Днес повечето хора не се изправят пред подобни моменти, не изпитват страх. А преди са се страхували наистина. Може би се крие в идеята да си припомним това – че в човешката природа съществува и нуждата от страх.” 

Когато шоуто приключи, клиентите казват, че им е било страшно, но и вълнуващо. В този ужасон доброволно се потапяли повече жени, отколкото мъже. Японският продуцент смята, че жените имат по-развито въображение и ако видят нещо страшно, ще си го представят по-добре. 

И като говорим за жени... Запознайте се с Хадуна Сузуки – една от най-добрите актриси в екипа, по думите на Кента, който ѝ превежда на японски. Хадуна играе призрак, при това много амбициозен.


„Много се старае да развълнува гостите, прави всичко възможно да ги въодушеви. Единственото нещо, за което актьорите мислят, е как да уплашат хората. И всъщност тя не чувства нищо друго отвъд това”, казва Кента.

Пуснахме не духа от бутилката, а призрака от ковчега, обаче още не сме пуснали водата... „Ще има обладана от духове тоалетна. Ще затваряме гостите там и ще ги караме да седят на чинията. Няма да могат да мърдат от там. И така призракът идва. Нямат право да излизат, докато шоуто не свърши. То ще продължава около 5 минути. Призраците ще бъдат облечени в костюми като тези на Мики Маус или на друг герой, за да не се заразят или да разпространят Covid-19. Костюмът е така пригоден, че да не излиза въздух навън", представя Кента най-новата си идея, която ще види бял свят през октомври. 

Не е нужно да излизате навън, за да чуете цялата японска страхотия в звуковия файл. Само си завийте краката.

Снимки: Kenta Iwana

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проучване на БАН: Употребата на кой - кого се бърка повече от пълния и кратък член

Широкомащабно проучване на Института по български език на БАН откроява най-често допусканите граматически грешки при употребата на книжовния език. Анкетата е съдържала 38 въпроса и изследва отношението на днешните българи към книжовния език. Поставен е акцент върху правила от граматиката, при които е налице т.нар. масова грешка. Данните са..

публикувано на 29.10.20 в 11:55

Учителка от Русе: Геноцид е 14 дни вкъщи, без жива медицина

Геноцид е 14 дни човек да няма достъп до жива медицина , твърди учителка от Русе, която преболедува Covid-19 в режим на домашно лечение. Преподавателката има придружаващо заболяване астма. Разказва, че през целия цикъл на лечение единствено личната й лекарка е била постоянно на линия, за да я консултира . В началото симптомите били..

публикувано на 29.10.20 в 08:08

Маските в историята

Приятен флирт с непознат или добра идеа за Хелоуин - това са само част от доскоро симпатичните приложения на маската. Днес носенето на маски на открито среща сериозни критики и се превръща в повод за спорове, петиции и обсъждания. Известно е, че историята се повтаря - това не е първият възникнал казус, в който има съпротива срещу..

публикувано на 28.10.20 в 14:55

„Купи подарък от майка на дете с увреждане" - предмети с кауза

Доброто е заразно - за кратко време Фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ събра десетки хиляди членове. Не само не си представяхме, че има толкова талантливи майки, но и че групата ще се разрасне толкова бързо с потенциални купувачи на произведенията на майките, поясни пред БНР Гергана Маврова, администратор на групата...

публикувано на 28.10.20 в 11:25

Онлайн академия за жени предприемачи в Нов български университет

Нов български университет (НБУ) предлага обучение за жени предприемачи по американска програма. В онлайн академията могат да участват жени с идея за собствен бизнес, която по някаква причина все още не е реализирана, обясни пред БНР Цилия Стоянова, директор на Училище за професионално и продължаващо обучение в НБУ. „Ние наричаме това..

публикувано на 28.10.20 в 10:47

Директорът на МБАЛ в Пловдив доброволец в Covid отделението

„Влязох като доброволец в отделението с болни с коронавирус не само заради кадровия дефицит, но и заради не дотам добрата координация между работещите в самото отделение“. Това разказа в „Преди всички“ проф. Петър Петров, директор на МБАЛ „Свети Мина“ в Пловдив. Професорът е гинеколог по специалност, но посочи, че преди специалността всички са..

публикувано на 28.10.20 в 10:10
Никола Рахнев

Инициативата „Гората.бг“ с кампания за опазване на здравето

От инициативата „Гората.бг“ вече могат да се похвалят с 900 хиляди засадени дръвчета. Помагали са над 200 хиляди участници, половината от тях - деца, залесени са над два милиона квадратни метра площ. "Здравето е в нашите ръце" е кампания на "Гората.бг", която дари десетки хиляди литри течен сапун и дезинфектанти, както и стотици хиляди ръкавици..

публикувано на 27.10.20 в 15:04