Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Вълчев: 90 от 90 000 са заразените с Covid-19 учители в страната

Процентът на заразените с Covid-19 ученици е два пъти и половина  по-малък от общия брой инфектирани с вируса в страната ни, това е нормално в сравнение с другите страни, каза просветният министър Красимир Вълчев.  90 са заразените учители към вчерашна дата при общ брой педагози в страната 90 000.

"Пет паралелки не учат или учат в електронна среда по-точно казано, а 995 учат (присъствено). Това ще бъде ситуацията през тази година. Не предвиждаме цялостно затваряне на образователната система. Ще има прагови стойности, но те ще бъдат много по-високи от сегашните".

По повод предложението на директора на 119-о училище в София Диян Стаматов извинените  отсъствия на учениците по домашни причини да бъдат увеличени от 3 на 15 като мярка срещу  образуването на струпвания пред кабинетните на личните лекари, министър Вълчев коментира:

"Първо, възможността за отсъствията по семейни причини не е три, а е 10 дни. Говорил съм с министъра на здравеопазването и вероятно към края на следващата седмица ще организираме такава среща, ще говорим със социалните партньори, с родителите… Въпросът не е еднозначен, защото, ако едно дете не отиде на лекар, пък рискуваме част от симптомите да не бъдат забелязани от родителя. Ще се опитаме да намерим някакво оптимално решение. Факт е, че има струпване пред лекарските кабинети, но факт е, че не можем с лека ръка да кажем: „Не трябва да ходят на лекар“ при леки симптоми. В момента не е наложително да бързаме, тъй като малко време е минало от началото на  годината. Можем да си позволим една - две седмици време да го обсъдим този въпрос. По принцип не го отхвърляме".

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев беше гост в Университетска ботаническа градина, където официално беше открита академичната учебна година на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предупредителен код за интензивни валежи в Югоизточна България

Предупредителен код за интензивни валежи е в сила за седем общини в Югоизточна България.  Националният институт по метеорология и хидрология предупреждава за опасност от наводнения в Созопол, Царево, Приморско и Малко Търново. Там се очакват валежи от над 65 мм за денонощие. Институтът издаде оранжев код за община Бургас, а също и за Камено и Средец...

обновено на 01.09.24 в 07:46

Жители на Самораново на протест заради безводие

Дупнишкото с.Самораново, което от месеци въвеждаше режим заради недостиг на вода, а ВиК услугите не са коректни и качествени, излиза на протест в неделя. Очаква се десетки да блокират главен път Е-79 при известните "Барикади" при Дупница. Началото е обявено за 9 часа. Водата за Самораново, което е в подножието на Рила, във вододойна зона, не..

публикувано на 01.09.24 в 07:37

Изписването на цялата терапия за хронично болни на една рецепта вече не е задължително

Изписването на цялата терапия за хронично болни пациенти на една рецепта няма да бъде задължително, а ще се случва по преценка на лекуващия лекар. Това предвиждат окончателните нормативни промени на здравното министерство, които влизат в сила от днес, 1 септември. С тях се въвежда възможност за частично изпълнение на рецепта за медикаменти,..

публикувано на 01.09.24 в 07:31

Природният газ поскъпва с близо 2%

Природният газ поскъпва от днес с близо 2% . Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на синьото гориво за следващия месец от 61,91 лв. за мегаватчас .В първоначалното си заявление от 12 август "Булгаргаз" прогнозираше намаление на цената с около 2% до 59,54 лв./MWh. Според КЕВР, причината газът да поскъпне, вместо да поевтинее, е, че..

публикувано на 01.09.24 в 07:26

Продължава военната активност в Ивицата Газа

Продължава военната активност в Ивицата Газа на фона на планираното временно спиране на огъня заради кампания за ваксинация срещу полиомелит. Най-малко 48 души са били убити при изралески удар в анклава, съобщават палестинските здравни власти, цитирани от Франс прес. Не стихват и сблъсъците в централните и южни райони на Газа.  Докато повече от 2000..

публикувано на 31.08.24 в 20:47

Бдение в памет на момчето, починало след падане с електрическа тротинетка

Бдение в памет на 16-годишното момче, което почина след падане с електрическа тротинетка се състоя тази вечер в Плевен. Близки, приятели и съученици на Михаел се събраха на мястото, където на 27 август вечерта се е случил инцидентът. Те оставиха цветя, запалиха свещи и запазиха мълчание в памет на младежа. По случая се води разследване от Окръжната..

публикувано на 31.08.24 в 20:31

Ретро парад на автомобили и мотоциклети в Габрово

Ретро парад на автомобили и мотоциклети премина по улиците на Габрово. Модели от 30-те години на миналия век и соцвозила привлякоха вниманието на жителите на града. Любители на ретро коли и мотоциклети от различни краища на страната се събраха в Габрово, за да се представят с возилата си.  До подредените на централния площад..

публикувано на 31.08.24 в 20:15