Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Хавиер Качо: Нансен е велик изследовател за всеки, свързан с полярния свят

Хавиер Качо
Снимка: Ани Петрова

На 8 октомври в Огледалната зала на Софийския университет ще бъде представена книгата на Хавиер Качо. „Нансен. Полярният изследовател, който искаше да промени света“.

„Тази книга за мен е много специална, защото за всеки човек, свързан по някакъв начин с полярния свят, Нансен е великият, големият изследовател. Но той е и повече от изследовател. /…/ Той е голям човек, голяма личност и не бива да го забравяме. Той е направил много за Европа, неговият принос е огромен“, каза авторът Хавиер Качо в предаването „Хоризонт до обед".

„В продължение на дълги години исках да напиша книга за Нансен и вероятно именно срещата с внучката му ме подтикна да започна да пиша. Но й е мъчно, че дори в самата Норвегия хората не го познават достатъчно, вече е като позабравен“, сподели Качо.

Хавиер Качо  Снимка: Ани Петрова

„Обединените нации, каквито ги познаваме сега, дължат много повече на Фритьоф Нансен, отколкото си представяме. И за това се разказва в моята книга. Аз правя преглед на цялата му биография. Разбира се, специално внимание отдавам на ролята на Нансен като полярен изследовател, но не можех да забравя тази друга страна на Нансен – като хуманист“, изтъкна испанският автор. 

Това е човекът, който, за да помогне на страната си, губи възможност да постигне още по-големи дела като полярен изследовател. Сега всички знаем, че първият, който е достигнал до Южния полюс, е бил Амундсен. Но човекът, който за малко да запише името си в енциклопедиите като първият, достигнал до Южния полюс, е Фритьоф Нансен. Той подготвял своята експедиция към Южния полюс, която е била същата като на Амундсен и тогава страната му, която току-що се била отделила от Швеция, го моли да стане посланик във Великобритания, в Лондон, защото той е бил норвежецът с най-висок престиж в международен план. Тогава той си прави своеобразно „харакири“ като полярен изследовател“, разказа още Хавиер Качо.

Фритьоф Нансен е първият полярен изследовател, който пише книжка за деца, а в онези времена това е било абсолютна революция, поясни още Качо, който признава, че се възхищава от Нансен.

На 10 октомври се отбелязва 159-годишнината от рождението на Фритьоф Нансен. През настоящата година се отбелязват и 90 години от смъртта му.

Уважаван като дипломат, след Първата световна война е назначен за върховен комисар към Обединените нации за бежанците, където помага на милиони руски и арменски бежанци. Неговите комитети подкрепят и завръщането на българите от Западна Тракия, депортирани от егейските острови по време на Гръцко-турската война (1919-1922 г.) За заслугите си е отличен с Нобелова награда за мир през 1922 г.  Като изследовател Фритьоф Нансен е направил революция в техниката на полярните плавания.

Хавиер Качо е испански учен, полярник и писател. Участвал е в шест испански антарктически експедиции, а през 2020 г.  е бил част от 28-та българска експедиция до Ледения континент. Написал е няколко книги - „Антарктида: озоновата дупка“, „Амундсен - Скот: дуел на Антарктида“, „Шакълтън, несломимият“, „Аз, Фрам“, Героите на Антарктида“ и детския роман „Приключенията на Пити в Антарктида“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Заместник-кметът на София Дончо Барбалов

Начало на данъчната кампания в София, плащаме и онлайн

Започна данъчната кампания в София. Жителите на града могат да плащат данъците си и онлайн. Освен в данъчните служби, данъци могат да се платят през страниците на Столичната община и през страницата на НАП, чрез Интернет банкиране и на касата на Easy Pay, където обаче се плаща и такса. Такса се заплаща и при Интернет банкирането. „Отчетено е, че..

публикувано на 27.01.22 в 11:07

Албена Симеонова: Дребни земеделци ще се дерегистрират заради вдигането на осигурителния праг

Дребни земеделски производители ще се дерегистрират като такива заради драстичното скачане на минималния осигурителния праг от 1 април. За това предупреди в интервю за БНР Албена Симеонова, биопроизводител, представител на Българската асоциация „Биопродукти“. Увеличава се минималният осигурителен праг на земеделските производители..

публикувано на 27.01.22 в 07:55
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Гласът на българите се чува в Европа

И БНР ви дава възможност да повлияете на посоката, в която ще се развива Европейският съюз в следващите десетилетия, благодарение на инициативата "Конференция за бъдещето на Европа" , която вече 9-ти месец в дигиталното пространство събира идеите на европейците за Европа и за това какво трябва да се промени. „НАШАТА ЕВРОПА" е проектът..

публикувано на 26.01.22 в 14:25

Пътни неволи в Смолянско

Ще се възнагради ли 50-годишното търпение на жители на Смолянско? До края на годината се очаква да бъде завършен ремонтът на пътя Загражден-Белица, за който няма решение от половин век. АПИ планира ремонт на 150 км пътища в Смолянско      В програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2022 г. е предвидено да бъде обявена и обществена..

публикувано на 26.01.22 в 13:01

В Силистра откриха мястото, където е поставен първият камък на Дуросторум

Археологическо откритие в Силистра хвърля нова светлина върху най-ранния период на римската фортификация на Дуросторум - днес Силистра.То е направено по време на изпълнение на ВиК проект. Открити са част от западната кула на северната порта и каналът, минавал под портата на легионния лагер , разположен да пази границата на Римската..

публикувано на 26.01.22 в 11:35

Фермерските пазари се развиват и извън сферата на търговията

На 21 септември 2013 година се проведе първият пазар на фермери на Римската стена в София. „ Първият пазар беше с трима производители . Ние поканихме 30, но дойдоха 3-ма, защото може би повечето не вярваха, че има смисъл от това, но тези тримата останаха доволни. Дойдоха много хора, които искаха да си купят храна от производителя“, каза..

публикувано на 25.01.22 в 18:38

Защо са върнати двата проекта за консервация на Небет тепе

"Забележките са сериозни. Аз бих ги коментрал и с кмета на Пловдив. Сериозността на тези забележки е от това, че т.нар. проект за консервация и реставрация на практика са едни празни чертежи. По тях няма нанесени никъде описаните в записките консервационно-реставрационни работи", коментира темата пред БНР арх. Петър Петров, директор на Националния..

публикувано на 25.01.22 в 15:26
Подкасти от БНР