Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Връща ли коронавирусът пластмасата в детските градини

Всяко дете има нужда средно от 5 чашки за еднократна употреба на ден

Снимка: БГНЕС

Кризата с Covid-19 увеличи използването на пластмасови изделия в целия свят. Природозащитни организации алармираха за проблема още през пролетта.

Днес активистите от екологичното сдружение „За Земята“ отчитат и друга негативна тенденция – завръщането на пластмасовите чашки за еднократна употреба и в детските градини, които бяха обещали да тръгнат по зеления път, избирайки прибори и съдове за многократна употреба.

Еколозите започват поредица от онлайн срещи на тема „Личното е хигиенично: Защо от еднократна употреба няма да станем по-здрави“. Дискусиите са насочени към директори, възпитатели, медицински персонал, както и към родители, които ще разберат как детските градини могат да спазват затегнатия хигиенен режим в условията на коронавируса, но едновременно с това да се избегне огромното разхищение на пластмаса.
Учебните заведения са получили препоръки от регионалните здравни инспекции за използването на пластмасата за еднократна употреба, разказва Виолета Керемидчиева от сдружението „За Земята“. 

Тази пластмаса има „живот“ в рамките на няколко секунди и след това се връща в природата, откъдето попада в нашето тяло през почвата и водата, припомня Керемидчиева. Тя изчислява, че всяко дете в детските градини у нас има нужда средно от 5 чашки на ден. „Което е над 1 милион чаши всеки ден, което прави за една година 240 милиона чашки, които са половината окръжност на планетата Земя“.

Сабина Максимова е майка на две деца и координатор на проекта „Аз избирам чашата за многократна употреба“. Няма научни доказателства, че употребата на еднократна посуда е по-хигиенична, твърди тя. „Една чашка, която е започнала своя път от петролния кладенец, след това е пропътувала половината земно кълбо под формата на пластмасов гранулат, след това е минала през завод за формоване, през следващ завод и през десетки, стотици ръце по пътя на логистиката – камиони, щайги и т.н., докато пристигне в магазина. Оттам я купуваме, използваме я веднъж и я изхвърляме.“

Снимка: Радио Видин

Според Максимова препоръките за употреба на еднократни съдове попадат „малко в сивата зона“.

Директори обясняват, че препоръката за еднократните съдове и прибори идва от планирани промени в наредба. Това обаче не е така, отбелязва Сабина Максимова. „Тези изменения не засягат хигиената, свързана с чашата, индивидуалните съдове и кърпи за ръце, а с други правила в детската градина.“

Столичната РЗИ беше потърсена за коментар, но отговор по темата няма.  

Според указанията на здравните власти общата сервизна посуда следва да се дезинфекцира след всяка употреба. Изискванията към индивидуалните чаши за вода са различни - ако имат уникален символ и се използват само от едно дете и единствено за консумация на вода, те се измиват веднъж дневно, когато целият инвентар от сервизна посуда се подготвя за следващия ден.

Децата от най-ранна възраст са привързани към своите вещи и е много лесно  да се работи през навиците им да се грижат за тези вещи, смята Сабина Максимова. „Затова когато се въведе чашка с картинка, и тя стане тяхната чашка, те ревностно си ползват само своята.“

Все още няма законова регламентация, която да ограничи употребата на пластмасовите чаши. Изборът на посуда се определя от директорите и учителите, съвместно с родителските настоятелства. В столичната 48-ма детска градина „Братя Грим“ в квартал „Фондови жилища“ се прилага смесен вариант, който включва картонени чашки за еднократна употреба в яслените групи. Според директора Петя Йосифова при най-малките е трудно да се разчита, че ще спазват достатъчно хигиена.

По-големите използват чашите от алпака. При диспенсерите има табла с чисти чаши и кошница за вече употребените. „Които помощник-възпитателят периодично събира, почиства, измива, подсушава и връща обратно за употреба.“

Има и групи, в които всяко дете си има индивидуална порцеланова чаша с името и снимката си.

Детската градина е направила голяма екологична крачка през настоящата учебна година - намалили са чашите за еднократна употреба.

Като че ли се дисциплинирахме и всеки осъзнава колко много ресурс се хвърля за производството на тези чаши и после още колко много ресурс е необходим за унищожаването им, и как вредим на природата. Всичко зависи от мотивацията на родителите, от усещането на учителя. Затова организацията в детската градина е различна.“

Кампанията „Аз избирам чашата за многократна употреба“ беше започната от Сабина Максимова през 2017 година. Инициативата помогна за преминаването към индивидуална чаша за пиене на вода в 68 общински детски градини в цялата страна, посещавани от над 4 500 деца.  

До момента сме спестили огромни количества отпадъци – 22 тона спестена пластмаса, над 210 хиляди лева спестени от подобен консуматив“,отчита Максимова.

Виртуална среща между еколози, директори и медицинския персонал в детските градини днес ще постави началото на онлайн дискусиите. Разговор, предназначен за родителите, е насрочен за утре от 18:30 часа. Срещата ще се излъчва на живо във Фейсбук на страницата на „За Земята“.  


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ловци и еколози против нови методи за избиване на дивите свине

Агенцията по горите ще оттегли част от предложенията си за промени в Закона за лова. До края на общественото обсъждане на проектозакона днес са постъпили над 600 отрицателни становища от неправителствени организации и граждани. Ловците предупредиха, че предвиденото в проекта разрешаване на забранени досега технически средства, може да доведе и..

обновено на 19.10.20 в 18:44
Любомир Попйорданов

Covid-19 и туризмът: Селата печелят

Едни от големите фирми, специализирани в приключенските форми на туризъм отчитат над 90 % спад на чуждестранните посетители у нас. Има туроператори, които не са посрещнали нито един чуждестранен турист през това лято, казва Любомир Попйорданов, председател на Сдружение „Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България“. Според него..

публикувано на 16.10.20 в 18:08
Славчо Нейков

Славчо Нейков: Зелената сделка "не прелита" над България, тя е тук

„ Зелената сделка не прелита над България. Тя вече е в България и трябва да я отчитаме“. Това каза пред БНР Славчо Нейков, председател на Института за енергиен мениджмънт. Нейков открои три ключови момента със Зелената сделка, като на първо място посочи въпроса с енергийната бедност и кого засяга . „ Нещо, което от много време стои на масата..

публикувано на 15.10.20 в 08:46

Една трета от храната в света се изхвърля

"Важно е да се говори за разхищаването на храна, като проблемът има и социален, и екологичен аспект . Изразходва се огромно количество сладка вода например." Това каза в предаването „Преди всички“ Стоилко Апостолов от Фондация за биологично земеделие “Биоселена”. Днес на фермерския пазар пред земеделското министерство се представя сергия..

публикувано на 07.10.20 в 10:16

Никола Бончев: Общината не подпомага градското градинарство

Общинското дружество „Софпроект“ и  Инициативата за развитие на градско земеделие в София  са изготвили карта с потенциални общински терени, подходящи за градско земеделие. В момента няма административна уредба, която да улеснява гражданите в достъпа им до тези места – ако намерят подходящ терен, да заявят пред общинската администрация..

публикувано на 01.10.20 в 11:52
Юлиан Попов

Юлиан Попов: Енергийната стратегия по всяка вероятност ще бъде пренаписана

„В контекста на проблемите, които имат „Марица Изток 2“ и въглищната индустрия, 50 милиона са глътка въздух за зимата . Не е решение. Това са средства, за да може да преминем през зимата и след това ще мислим. Тази нагласа „след това ще мислим“ е много вредна, да не кажа пагубна, защото много отдавна трябваше да започне планиране на целия..

публикувано на 28.09.20 в 10:01

Представят създателите на „умна" сгъваема чаша на бизнес форум в София

Създателите на "умна" сгъваема чаша и българска компания за електрически велосипеди са сред участниците във форума "Европа, България и преходът към зелена икономика", организиран от списание „Мениджър“. Европа се намира в началото на изцяло нов дневен ред, който в следващите десетилетия ще променя начина на живот и начина на правене на бизнес,..

публикувано на 24.09.20 в 09:53