Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат Мария Петрова: Продължавам да питам какви тестове използваме в България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Продължавам да питам в България с какви тестове се тестваме, при положение, че след като отправих официално запитване до Министерство на здравеопазването, документацията, която ми е изпратена, не коментира нито вируса Sars-Cov-2, нито в брошурите, сертификатите и документацията на тези медицински изделия има достатъчна надеждност и годност с какво биват тествани българските граждани.“ Това каза в предаването "Преди всички" адвокат Мария Петрова, специалист по медицинско право. Тя бе член на Медицинския съвет към премиера, сформиран в началото на пандемията и саморазпуснал се, но който де юре все още съществува.

Когато всяка сутрин слушаме едни цифри, никой не излиза да каже какво точно и как се тества, подчерта Петрова пред БНР. Според нея голяма част от предприетите действия не са "нито мотивирани, нито целесъобразни, нито оправдани" и това се наблюдава още от март насам.

Когато се задават въпроси, на които не се дава базиран на медицински или други доказателства отговор, а се търси просто стабилност, просто всяване на страх, няма как като експерт да подкрепя подобно поведение. Най-малкото, защото то по никакъв начин не се обединява с научните доказателства и данни, които имаме“, коментира Мария Петрова.

Петрова анализира още какъв ще бъде ефектът за малките населени места от законовите промени, които ограничават ръководителите на държавни и общински болници да могат да работят само като управители и преподаватели. Тя поясни, че ограничението може да бъде разгледано двояко - от една страна по думите й управлението не е дейност, която може да се извършва по съвместителство или в свободното време, а от друга страна има недостиг на специалисти.

На везните бяха поставени две неща, които не трябва да се сравняват – доброто управление на лечебните заведения, и пациентската безопасност и достъпът до медицинска помощ. Не можем да направим компромис нито с едното, нито с другото, подчерта Мария Петрова.

До момента компромисът е бил в полето на пациентската безопасност, защото след няколкочасова административна работа шефовете на болници са оперирали, а а сега везната се накланя в посока по-добро управление и съответно лишаване на достъп на пациентите до медицинска помощ, изтъкна специалистът по медицинско право. 

Трябваше да помислим какво ще се получи в малките населени места, където управителят е единственият специалист, който може да извършва дадени медицински дейности, допълни адвокат Петрова. НЗОК трябва да сключи договор със специалист със съответната квалификация - ако това не може да се случи, се стига до ограничения за пациентите, обясни тя.

Извън трудовите договори и договорите за управление и контрол има юридически опции, които могат да бъдат използвани, категорична е Мария Петрова.

Мнението в детайли чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Д-р Недялко Калъчев: По-рядко има фалшиви положителни тестове за коронавирус

"В момента в страната има ясно оформена група от тестове за коронавируса, които се предлагат.  Повечето колеги работят с тестове, които изследват поне два или три гена, което дава относително високо ниво на сигурност, когато говорим за..

публикувано на 08.10.20 в 11:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата..

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко ,..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател...

публикувано на 18.04.24 в 11:15