Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Филипов: Страхувам се, че България ще отстъпи пред Северна Македония

Снимка: Иван Русланов, БНР

Скопие трудно ще направи компромиси по пътя към Европейския съюз. Но ние сами сме си виновни, тъй като месец и половина преди междуправителствената конференция искаме да решаваме въпроси, които с години не успяхме да решим... Страхувам се, че тези, които ще отстъпят, отново ще бъдем ние, а отстъплението ще бъде срамно“. Това каза пред БНР журналистът и познавач на региона Костадин Филипов.

По думите му „страната ни се радва много на договора от 1 август 2017 година, но когато година по-късно излезе договорът между Република Македония и Гърция, видяхме, че гърците са си свършили прекрасно работата в сравнение с нас, които направихме така, че единственият работещ елемент от нашия договор да бъде съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси, която закъса в своята работата“.

В предаването „Нещо повече“ Филипов допълни:

„В комисията ще има някаква формулировка. Германия ще направи всичко да ни накара да гласуваме и първата междуправителствена комисия през декември в рамките на германското председателство да се състои, което означава старт на преговорите на Скопие за членство в Европейския съюз“.

Журналистът подчерта, че дипломацията е тънка работа, за нея се работи по система от много хора и от много институции“.

Интервюто с Костадин Филипов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Войн Божинов: Фалшифицирането на българската история е в основата на македонската нация

„ Темата за т. нар. „македонци“ в България винаги е присъствала в документи, излизащи от Брюксел и Страсбург , включително и в резолюцията за страната ни. Това е най-обикновен и доста елементарен инструмент за постоянен натиск върху нашата държава“...

публикувано на 12.10.20 в 13:50

Ана Писонеро: За ЕК е важно да се прилага договорът на Северна Македония с България

Говорителят на Европейската комисия Ана Писонеро подчерта, че е важно да се прилага договорът за добросъседските отношения на Северна Македония и България. Писонеро отказа да коментира споровете между двете страни през последните дни, но уточни:..

публикувано на 12.10.20 в 15:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Диана Дамянова

Диана Дамянова: Петков и Борисов дават податки за търсене на нестандартен ход за премиер

Не знам дали президентът Румен Радев е "Мистър Кеш", нямам данни, но президентът има голям принос ние да изглеждаме зле в очите на света и това заради неговата геополитическа концепция. Това коментира да политическата криза у нас пиар-експертът..

публикувано на 16.08.24 в 14:56

Очаква се новото служебно правителство да положи клетва на извънредно заседание на НС във вторник

Служебният кабинет с министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева ще положи клетва на извънредно заседание на НС във вторник. Това съобщи от парламентарната трибуна председателстващият заседанието Йордан Цонев: "Вероятно ще има извънредно..

публикувано на 16.08.24 в 14:18
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (вляво) и съпредседателят на ДПС  Делян Пеевски (вдясно).

Пеевски оглавява групата в НС за приятелство с Турция, Борисов - със САЩ

Съпредседателят на ДПС  Делян Пеевски оглавява групата в Народното събрание за приятелство с Турция, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов - със САЩ. Това стана ясно в края на днешния пленарен ден. Информацията беше прочетена от председателстващия..

публикувано на 16.08.24 в 14:09

В област Монтана стартира брането на бяло грозде

В област Монтана стартира брането на бяло грозде. Днес в ломското село Долно Линево дадоха официален старт на кампанията. Гроздоберът започна по-рано. Заради сушата и високите температури белите сортове грозде узряха по-рано от обикновено...

публикувано на 16.08.24 в 14:07
Слави Василев

Слави Василев: Краят на Пеевски е налице

Краят на Делян Пеевски е налице! Това каза пред БНР политологът Слави Василев и коментира: "Той вижда, че глътката, която си беше приготвил, се оказа по-голяма от неговата уста - и по отношение на председателстването му на ДПС, и по отношение на..

публикувано на 16.08.24 в 14:03

НСИ: Годишната инфлация за юли 2024 г. спрямо юли 2023 г. е 2,4 на сто

След като националната статистика три поредни месеца отчете дефлация в България, за юли месечните стойности са положителни - повишение с 0,8 на сто. Вече четиринадесети месец годишната инфлация в България е едноцифрена и продължава да намалява, сочи..

публикувано на 16.08.24 в 13:46
Александър Вълчев

ИТН внася нови промени в Закона за предучилищното и училищното образование

С декларация от парламентарната трибуна депутатът от ИТН Александър Вълчев обяви, че внасят промени в Закона за предучилищното и училищното образование, тъй като в приетите наскоро промени не включват непълнолетните между 16 и 18 години, които не..

публикувано на 16.08.24 в 13:41