Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ваня Матанова: Социалната изолация на заразените и болните става все по-голям проблем

Категорично расте броят на хората с високи нива на тревожност, отбелязват психолозите

Снимка: БТА

Беше ясно, че ще се покачат нивата на тревожност, на обърканост, на гняв, на безизходност, на безразличие. Както и изключително много се повиши процентът на хора, които вярват, че това е някаква конспиративна дейност – Covid“. Този коментар направи в предаването „Преди всички“ проф. Ваня Матанова, преподавател в Софийския университет и ръководител на Институт за психично здраве и развитие.

През пролетта проф. Матанова предупреди, че не се взимат навременни мерки за психичното здраве на хората по време на изолация, а също така, че за излизането от кризата трябва да се мисли още преди приключването й, но тези сигнали не са били чути и съобразени.

След карантината е имало бум на хора, които са търсили специалисти заради състояния на тревожност, депресивност, обърканост, поясни проф. Матанова пред БНР. 

„Много започнаха да ни търсят родителите на деца, които трудно преживяха откъсването от групата на връстниците или трудно се справят с онлайн обучението. Сега сме на етап, в който ни търсят възрастни, хора, които се чувстват социално изолирани за това, че са били контактни, че са били болни, че са били заразени. Мисля, че това ще бъде все по-голям проблем – тази социална изолация, която постепенно започва да се формира по отношение на заразените и на болните“.

Швейцарски активисти по време на акция, онагледяваща  мерките за социална изолация, наложени заради пандемията. Снимка: БТА

Категорично се увеличават хората с високи нива на тревожност, заяви проф. Ваня Матанова.

София е домакин на Третия национален конгрес по клинична психология с международно участие на делегати от Русия, САЩ, Португалия, Швеция. Форумът е организиран от СУ „Св. Климент Охридски“ и Института за психично здраве и развитие.

В началото на пандемичната криза институтът изготви изследване, посветено на психологическата помощ. На въпрос кого биха потърсили, ако се почувстват зле психически, висок процент от респондентите отговарят, че биха се обърнали към психотерапевт. „Мина периодът, в който се говори със съседа, с роднината. Все повече ни търсят при възникване на различни проблеми“, отбеляза проф. Ваня Матанова.

Нашите клиенти, пациенти често си поставят сами диагнози, четейки от интернет, но това е и наш проблем – че даваме малко информация при какви състояния човек трябва да потърси специализирана помощ. Защото не всяко състояние изисква такова нещо“, изтъкна тя.

Интервюто с Ваня Матанова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Григор Сарийски

Григор Сарийски: ГЕРБ се опитва да се помири с най-ощетените от 10-годишното управление

Страната ни безнадеждно изостава от средноевропейското равнище на пенсиите. Ако България имаше европейска структура на разпределението на доходите и европейска структура на разходите за пенсиите, пенсиите би трябвало да бъдат някъде с между 50 и 60% по-високи от това, което се получава в момента . Това каза пред БНР доц. Григор Сарийски от..

публикувано на 21.10.20 в 15:14

Няма доказателства, че коронавирусът е станал по-заразен

„Ако погледнем графиката на нарастване на потвърдените случаи в България, виждаме, че те се увеличават много бързо и мерките са нужни, но има две неща, които никой не обясни на хората досега – защо е важно да се спазват тези мерки и защо вирусът е опасен ?“ това коментира в „12+3“ д-р Петър Марков, епидемиолог и преподавател в Лондонското..

публикувано на 21.10.20 в 13:29

„В като Вагина“ - как необходимото сексуално образование се превърна в проблем

Женското тяло, менструацията, сексът и сексуалното здраве продължават да са тема “табу” в България. Книгата „В като Вагина“ се опитва да разсее неинформираността сред тийнейджърките по ключови за израстването им теми и да повиши сексуалната грамотност. Предстои книгата да излезе и във Великобритания. Книгата е предназначена за момичета на..

публикувано на 20.10.20 в 12:48

Повече часове за упражнения по математика за учениците от 5-и до 7-и клас

Повече часове за упражнения по математика за учениците в 5-и, 6-и и 7-и  клас, както и усвояване на умения и решаване на житейски казуси по природните науки - география, физика и химия. Това предлагат Министерството на образованието и науката.  В началото на тази година просветното министерство проведе мащабно допитване до..

публикувано на 19.10.20 в 13:02

Есента на протеста - има ли ясна посока

„ Онова, заради което хората са на улицата, е промяна на една система, в която живеем вече поне 20 години и която продължава цинично да се нарича преход . А тя не е преход. Тя е добре преходила система, чийто основен механизъм е корупцията в латинския смисъл на думата, което означава разруха, разложение и от тази разруха и разложение определени..

публикувано на 18.10.20 в 14:07
Н. Пр. Наргиз Гурбанова

Н. Пр. Наргиз Гурбанова: Азербайджан защитава суверенна територия от арменската агресия

Азербайджан има легитимното право да защити територията си в отговор на военната агресия на Армения , заявява в интервю за Българското национално радио Н. Пр. Наргиз Гурбанова - извънреден и пълномощен представител на Баку в София. Посланик Гурбанова предупреждава, че Ереван търси военен конфликт с цел разширяване на територията си и..

публикувано на 16.10.20 в 10:59
Проф. Доброслав Кюркчиев

Проф. Доброслав Кюркчиев: Изкуственото повишаване на имунитета не е безобидно

„Много преди този вирус SARS Cov-2 е описано, че всяка вирусна инфекция има своя виропатичен ефект и своя имунопатичен ефект – негативните последствия на организма вследствие на свръхреакцията на имунната система“ , коментира в „Преди всички“ проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология в университетската..

публикувано на 16.10.20 в 08:06