Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Премахват опасни дървета от центъра на Кюстендил

Снимка: архив

20 опасни дървета ще бъдат премахнати от центъра на Кюстендил. Те са изследвани със скенер от експерти, обяви кметът на града Петър Паунов.

Лицензирана фирма от столицата спечели обществената поръчка за томографското изследване състоянието на дърветата по централния бул."България" и в централната градска част. 

Премахването на опасните от тях ще извърши екип на общината с вишки и необходимата техника, а дънерите след сечта ще бъдат премахвани. 

"Всяко дърво, което застрашава човешки живот, ще бъде почистено, окастрено или отрязано в зависимост от препоръките, които са дали експертите от комисията, която беше съставена от националните експерти, които спечелиха обществената поръчка. На мястото на всяко отрязано дърво буквално до седмици ще бъде посадено ново дърво. Закупили сме техника, с която веднага дънерите ще бъдат изваждани, на същото място ще бъде засаждано същото дръвче, но, както се разбрахме, те вече ще бъдат отглеждани и подкастрени по начин така, че да не развиват тази коронова система по този опасен начин в бъдеще и да застрашават децата на Кюстендил", коментира кметът на града Петър Паунов.

Инициативата за отстраняване на дърветата среща критиките на природозащитници и еколози, които определят сечта като вандалска и необмислена. 

Бившият общински съветник и изявен планинар и природолюбител инж. Севдалин Атанасов твърди, че първите два отрязани кестена са били абсолютно здрави. "Които мажеха да живеят поне още 50 години. Няма пукнатинка дори, няма и промяна в цвета." 

Атанасов настоява за доказателства от комисията, обследвала дърветата, че те са болни и кухи.

Лесовъдът и експерт по зелени системи инж. Андрей Миленков смята, че есенно засаждане на дървета е възможно, но са необходими по-големи грижи. 

Премахването ще засегтне кестени, липи и чинари. По информация на общината в града има над 11 хиляди дървета.

Всички гледни точки по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велизара Добрева, АБК: Книгата е стока от първа необходимост, особено в криза

От Асоциация „Българска книга“ поискаха в отворено писмо до премиера, министъра на здравеопазването и министъра на културата книжарниците да останат отворени. " Книгата може да е и храна, и лекарство – особено в трудно време като днешното. Книгите ни забавляват, образоват, развиват, извисяват, те ни носят успокоение и вдъхновение, упование и..

публикувано на 27.11.20 в 06:53

Растителният свят във фокуса на Европейската нощ на учените

Европейската нощ на учените през 2020 ще се проведе от 27 до 29 ноември. В инициативата участват стотици учени от изследователски институции и организации в над 25 населени места в България. Фокус на събитията тази година е темата за растителното здраве, за бъдещето на планетата в контекста на опазването на растителния свят, екологията, ролята на..

публикувано на 26.11.20 в 20:34

Ще оцелеят ли галериите при затварянето заради коронавируса

Частните галерии и художниците ще понесат загуби при обявеното от правителството затваряне от 27 ноември до 21 декември заради пандемията от Covid-19. "Декември месец е един от най-печелившите месеци за галериите, тогава хората най-много ходят по изложби и тогава ние правим една много интересна изложба - предколедна, наистина ще бъде доста..

публикувано на 26.11.20 в 13:33
Димитрина Петрова

Димитрина Петрова: Речта на омразата на етническа основа е исторически изстрадана

Нашето законодателство вменява на ръководителите на висшите училища да санкционират негативните стереотипи , поясни пред БНР Димитрина Петрова от Българското общество за либерална демокрация,  правозащитник от екопротестите преди 1989 г., бивш програмен директор на SOS Детски селища и носител на международни награди за защита на човешките права...

публикувано на 26.11.20 в 13:04
Строителни дейности в основно училище „Проф. Димитър Димов“ в Ловеч

Не е ясно кога ще бъде завършен ремонтът в ОУ „Проф. Димитър Димов“ в Ловеч

На днешното заседание на Общинския съвет в Ловеч ръководството на общината ще отговаря на питане на общинския съветник Минчо Казанджиев за изплатените средства по проекта за изграждане на спортна зала и рехабилитация на дворното пространство в ОУ „Проф. Димитър Димов “. Строителните дейности там започнаха още през лятото на 2018 г., но от..

публикувано на 26.11.20 в 11:18
Надежда Цекулова

Надежда Цекулова: Затварянето отново засяга най-силно децата и хората с увреждания

Най-засегнати при налагането на каквито и да било ограничения са децата и хората с увреждания , припомнят от Българския хелзинкски комитет (БХК) на прага на новото затваряне на редица дейности и обекти в страната от утре. През последните месеци сме свидетели на демонстративно бездействие на здравните власти, а сега отговорността отново се..

публикувано на 26.11.20 в 10:27

Ще има ли отказ за субсидиране на некоректни платци на наеми и аренди в земеделието

Предложения за промени в Закона за подпомагане на земеделските производители обвързват плащането на ренти и аренди с правото на субсидии за земеделските производители. На този етап предстои по-широка дискусия.  Тези промени са предложени между първо и второ четене, но след обсъждане в парламентарната комисия по земеделие са оттеглени от..

публикувано на 26.11.20 в 09:48