Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След затварянето на нощните заведения в различни региони

От Сдружението на заведенията питат: Какво очаква над 100 000 души, заети в бранша

| обновено на 26.10.20 в 14:16
Снимка: БГНЕС

Собствениците на нощни заведения, които в някои градове са затворени заради коронавируса, ще настояват за финансови компенсации. На среща утре браншови организации ще решават дали да преминат към протести. Емил Коларов от сдружението на заведенията обяви, че ще искат и оставките на кметове, подписали местни заповеди за затваряне. По темата - Наталия Ганчовска:

Ефектът от драстичните, според собствениците мерки, които се прилагат към бранша, биха оставили без работа около 120 хиляди заети в нощните заведения и още хиляди по веригата в секторите, с които рестораньорите работят. Според Емил Коларов, в някои от кметовете, които подписват със затваряне на заведенията, се поддават, било на внушен страх или на оказван натиск:

"Може би под натиск на местните щабове. Може би под натиск на някакви други организации. И най-вече, сигурно под натиск на лекарите".

Затова собствениците от бранша смятат, че данните за разпространението на заразата през заведенията са манипулативни и обявиха, че искат кметски оставки и че вероятно няма да спрат дотам:

"Да, хората сигурно ще искат да излязат на протест".

Нощните заведения затварят и в областите Варна и Русе,  решиха областните кризисни щабове. До 13 ноември във Варненско затварят също така пенсионерските клубове. На сватби и кръщенета ще могат да присъстват  до 10 души. В област Русе ограничението е до 30 души.

В нощните заведения работят между 100 и 120 хиляди души, а след повторното затваряне има клубове, които вече няма да отворят било заради икономическия удар, който пандемията нанесе, или заради липсата на сигурност, казва Емил Коларов:

"Използвали сте си всичките платени и неплатени отпуски, защото един път минахме през това нещо. Използвали сте възможността да бъдете на борсата, за да получавате държавна помощ. Какво ви очаква?"

Затова от бранша коментираха, че ще се противопоставят с всички средства на тази неправда, по думите на Коларов, който не изключи и протести:

"Като браншови организации със сигурност на 100 процента няма да можем да спрем недоволството на хората, ако съответно няма някакви ответни нормални действия от страна на кметовете или на тези, които решават тези неща".

Репортаж на Наталия Ганчовска в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Радев

Президентът ще информира за промяна на програмата си за среща с Габриел

От прессекретариата на президента Румен Радев обясниха пред БНР, че  "имат готовност да приемат кандидатът за министър-председател, излъчен от най-голямата парламентарна група в 49-ото Народно събрание, съгласно нейната готовност да обяви резултата от преговорите в рамките на заложения в Конституцията срок от 7 дни". "Съгласно Конституцията,..

публикувано на 19.03.24 в 12:24

Топлофикационното дружество във Велико Търново приключва отоплителния сезон

Топлофикационното дружество във Велико Търново приключва отоплителния сезон и от 1 април започва поетапно спиране на подаването на енергия за отопление. От "Топлофикация - ВТ" напомнят, че само и единствено служителите на дружеството имат право да извършват технически превключвания, спиране, пускане на абонатните станции и всякакви други..

публикувано на 19.03.24 в 12:00

СГС пусна "Червения пират" на свобода

Мъжът, когото прокуратурата обвини, че е изпращал заплашителни имейли до магистрати, политици и други публични личности, излиза на свобода. Според Софийския градски съд, чието определение е окончателно, отправените заплахи от Илко Захариев, наречен от МВР "Червения пират", не могат да възбудят основателен страх да бъдат реално осъществени...

публикувано на 19.03.24 в 11:58

Ревизия установи системни нарушения и пропуски в СРП

Системни нарушения и редица пропуски са установени при проверката на дейността на Софийската районна прокуратура, разпоредена от временно изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов.  В ревизията участваха 21 върховни обвинители, заведени в сградата на прокуратурата лично от Сарафов. Констатирани са нарушения на вътрешните правила..

публикувано на 19.03.24 в 11:51
Отец Иван

Втори ден продължава гладната стачка на сливенския свещеник отец Иван

Втори ден продължава гладната стачка на сливенския свещеник отец Иван срещу решението на Светия Синод окончателно да касира изборите за митрополит на Сливенска епархия. Свещеник обяви гладна стачка срещу решение на Светия синод Напрежението в Сливенска епархия възникна след касирането на изборите за владика, провели се през месец..

публикувано на 19.03.24 в 11:38

Франкофонията днес

Утре е Международният ден на франкофонията. 321 милиона души по света говорят френски език, 88 държави са постоянни и асоциирани членове на международната франкофонска общност. България се присъединява към нея през 1993 г. Французите имат много сериозно отношение към езика си. Когато го говориш добре, печелиш тяхното възхищение, казва Петър..

публикувано на 19.03.24 в 11:08

500 глобени за неправилно паркиране в Кюстендилско

Близо 500 водачи са санкционирани за неправилно спиране и паркиране в Кюстендилския регион от началото на годината, информират от Областната дирекция на полицията. Всяка седмица се провеждат специализирани акции за контрол в зоната на пешеходни пътеки, по кръстовищата и спирките на обществения транспорт. Само за Кюстендил глобените са..

публикувано на 19.03.24 в 11:07