Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентите се справят с дистанционното обучение, но предпочитат присъственото

Студентка по медицина: Заразяването става в дискотеките, не в университетите

Снимка: БГНЕС

„Ние още от първата вълна се справихме с дистанционното обучение, но смятаме, че присъствената форма или хибридната би дала по-добро качество на обучението ни“, каза в предаването „Преди всички“ Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети:

„При условие обаче, че 95 на сто от университетите в света са в хибридна форма на обучение, ние също го прилагаме. Не мога да кажа, че има преписване при онлайн формата, по-скоро в някои университети има трудности с дистанционната форма – това са архитектурните специалности и тези по изкуствата, но и медицината.“

„Медицината изисква практични умения, но все пак за нас и теорията е много важна. Важното в този момент е и че има и дистанционна форма, за да може колегите да натрупат и теоретични знания“ заяви в „Преди всички“ Йозлем Кюлджева, студент по медицина в Медицинския университет в Пловдив по повод за онлайн обучението.

„При първата вълна на пандемията, когато учихме дистанционно, нашето проучване чрез анкети сред студените сочи, че сме се справили доста добре. А недоволни от това винаги ще има. Но за момента трябва да спазваме мерките“, поясни още Кюлджева.

Кюлджиева заяви, че се чувстват подготвени да подпомогнат лечебния процес в Covid отделенията, тя самата е била доброволец при първата вълна. И сега тече набиране на доброволци. Ние можем да се включваме и в другите отделения, защото и други специалности страдат от липса на кадри.

Стажант- лекарите са най-подготвените, аз също съм готова да вляза, нещата се включват на цикличен принцип – има подготвен списък, ако си бил известно време в Инфекциозно отделение, после си карантиниран за един период, и така колегите се сменят“.

По думите на Парушев студентите от специалностите по изкуствата може би ще загубят от дистанционното обучение и затова се надява мерките да са само до 12 ноември.

Парушев уточни, че се правят и проверки как се спазват противоепидемичните мерки в студентските общежития, на някои места вече има монтирани на входа и термокамери.

"Предишният път с онлайн обучението изпуснахме страшно много от практическата час на медицината, от тази година учим и физиология и се надяваме да няма удължаване на тези две седмици“, поясни в „Хоризонт до обед“ Велина Пенчева, втори курс в Медицинския университет във Варна за проблемите с ученето онлайн. 

„Тези колеги, които лятото отидоха на стаж по болниците, успяха да наваксат с изпуснатия материал от миналата учебна година.

Останалият материал не беше наваксан и не сме и правили опит да го направим. Това ни се отразява много негативно – мислим, че няма да можем да се справим. Освен това по-трудно разбираш къде са ти пропуските в обучението."

По думите на Велина Пенчева най-голяма зараза с коронавирус на младите хора става в дискотеките, а не в университетите, където са взети всички мерки. Според нея трябва да се затворят нощните заведения и дискотеките.

Още по тематите в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сергей Бойко

Сергей Бойко: Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много

Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много. Това заяви в интервю за БНР руският опозиционер Сергей Бойко - бивш координатор на щаба на покойния опозиционер Алексей Навални в Сибир и бивш общински съветник в Новосибирск. Според него, режимът на Владимир Путин може да остане на власт още дълго време. "Не бих..

публикувано на 07.05.24 в 09:53
Иван Радев

Иван Радев: Виждаме колко крехка е ситуацията на медиите в България и колко уязвими са те

Виждаме колко крехка е ситуацията на медиите в България и колко уязвими са те. Това заяви пред БНР Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти. "До такава степен зависят от рекламата на хазарт, че много от тях се обявиха против ограничаването ѝ . В краткосрочен план ще има медии и спортни клубове, които ще страдат, но в дългосрочен -..

публикувано на 06.05.24 в 09:59

Надежда Цекулова: Държавата би могла да изгради детска болница, ако се намери политическа воля

Нашите претенции са към държавата, която непрекъснато изпраща разнопосочни послания и остава впечатление, че е неспособна да гарантира, както е по Конституция, право на здравеопазване на хората. Това сподели в интервю пред БНР Надежда Цекулова, журналист и член на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница в София.  "За..

публикувано на 06.05.24 в 09:57
Джон Суини

Джон Суини ще е първи министър на Шотландия

Фаворитът за лидер на Шотландската национална партия и първи министър на Шотландия Джон Суини се очаква да наследи подалия оставка Хамза Юсаф без съпротива, след като единственият му потенциален съперник оттегли номинацията си в последния момент. В началото на неделния ден стана ясно, че ветеранът националист Греъм Маккормик, който открито..

публикувано на 06.05.24 в 09:01
Ели Скорчева

Ели Скорчева: Опасявам се, че е била напразна саможертвата на Христос

Ако човек има вяра, за него винаги има слънце след мрака и винаги има надежда . Това каза актрисата Ели Скорчева, специален гост в предаването "Хоризонт за вас". " Вярата няма нищо общо нито с църквата, нито с Библията . Църквата е едно, вярата е друго. ... Смисълът е да се вгледаме в душите си и да видим доколко сме им дали простор, хоризонт..

публикувано на 03.05.24 в 16:36

Анна Господинова: Повишава се интересът децата да учат религия избираемо

" Повишава се интересът децата да учат религия избираемо . Разбира се, има още много какво да се желае".  Това каза пред БНР Анна Господинова - един от авторите на учебници по благонравие и религия. " Тези родители, които са изявили желание, връщат обратно положителна информация за това как децата се променят като поведение, като начин на..

публикувано на 03.05.24 в 10:54

"Искам бебе": Над 145 хил. двойки имат проблеми да заченат нормално

Нова надежда по трънливия път за своя рожба дава на двойките с репродуктивни проблеми кабинетът на фондация "Искам бебе" и общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Кабинетът беше открит в навечерието на Възкресение Христово и в него по веднъж в месеца ще идват за безплатни консултации и диагностика специалисти по репродуктивна..

публикувано на 03.05.24 в 07:40