Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За 10 години кафявите мечки у нас са намалели наполовина

WWF с дарителска кампания, сформира "Спасителен мечешки отряд"

| обновено на 02.11.20 в 17:49
Снимка: БГНЕС

Ежегодно близо 100 мечки стават жертва на бракониерите у нас, съобщават от българския офис на Световния фонд за дивата природата. От екологичната организация стартираха днес дарителска кампания за опазване на мечките в България. Със събраните средства ще бъде сформиран Спасителен мечешки отряд за спешни случаи. 

За последните 10 години броят на кафявите мечки у нас е намалял наполовина.

"Голям брой животни стават жертва на бракониери", констатира експертът Костадин Вълчев и допълва, че лесният достъп до храна увеличава потенциала за конфликт между човек и мечка:

"В Румъния това е един от най-сериозните проблеми. В Брашов точно кофите за смет са причина за събиране на много мечки и немалко инциденти с хора, защото те стават атракция, губят страх от човека.

Решението е да минимализираме възможността на мечката да има лесен достъп до предоставена от човека храна - контейнерите за смет в туристическите центрове, покрай хижите, покрай ски-курортите, защото много често, по-нататък същите мечки започват да влизат и по селата и градовете да нанасят щети“.

Желанието на еколозите от ВВФ е да създадат условия за стабилизиране на популациите на мечките. Предвижда се задълбочено проучване на заплахите, пред които е изправен видът. Спасителният мечешки отряд ще премества мечки, навлезли в населени места, и ще спасява пострадали екземпляри:

"Целта е да имаме готовност за бърза реакция, а след това и да продължим съжителството на хора и мечки заедно, което в южна Европа, а в частност и в нашите земи е поне от 6-7 хиляди години, откакто има животновъдство", каза Вълчев.

Активно участие в тези дейности ще вземат и експертите от Сдружението за дива природа “Балкани”.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Плаващото сметище на река Искър

Вода има, вода няма - природни ресурси и управленски парадокси

През почивните дни започна почистването на плаващото сметище край ВЕЦ Своге . То се появи след проливните дъждове през изминалата седмица.  Инж. Димитър Куманов от Сдружение „Балканка“, автор на електронна карта за нарушения при ВЕЦ-овете посочва сред причините за подобни мащабни замърсявания както „н ационалния ни манталитет, че боклуци могат..

публикувано на 18.01.21 в 15:02

Цветните залези говорят за замърсяване на въздуха

„Справочникът ще е полезен за всички, които боравят с темите за замърсяването на въздуха, защото често се борави с грешни термини по тази тематика“. Това посочи в предаването „Хоризонт до обед“ доц. Елена Христова за новия справочник на замърсяването на въздуха на Националния институт по метрология и хидрология и Асоциация за развитие на София...

публикувано на 18.01.21 в 12:19

Социално предприятие за рециклиране на текстил беше открито в Израел

По време на пандемията, когато не едно или две предприятия се затварят заради липса на платежоспособно търсене на продукцията им, в едни от най-престижните райони на Израел Квар Саба-Раанана бе прерязана лентата на немско-израелски център за рециклиране на текстил . Половин милион килограма текстилни отпадъци изхвърлят всяка година..

публикувано на 18.01.21 в 10:40

Проф. Вася Банкова: Прополисът стимулира имунитета

Смята се, че прополисът е "оръжието" на пчелите срещу инфекции.  " Прополисът е продукт на две живи системи - на растения и на пчелното семейство . Пчелите го събират от различни смолисти секрети от растения, които самите растения произвеждат, за да се защитят от бактерии и вируси. Пчелите го използват за същото нещо и много отдавна сме..

публикувано на 11.01.21 в 12:57
В Мексико вече се предлагат само биоразградими пликчета и торбички.

Мексико забрани ползването на пластмаса за еднократна употреба

От началото на тази година в Мексико действа забрана за ползването на пластмасови изделия за еднократна употреба, предаде ДПА. „Маркетингът, разпространението и доставката“ на пластмасови продукти, вкл. прибори за хранене, чинии и сламки, вече са забранени“, обяви мексиканското министерство на околната среда. Забраната обхваща също съдове за..

публикувано на 02.01.21 в 08:52

Тефтерчето на един пътешественик

Нестандартни маршрути и преоткриване на града, в който живеем. Това е една от алтернативите в Covid времето за хората пътешественици, които временно са ограничени в сбъдването на плановете за среща с нови места.  Надежда Серафимова е автор на Тефтерчето на един пътешественик:   „Идеята за Тефтерчето се появи спонтанно, породена от любовта към..

публикувано на 01.01.21 в 18:37

Последиците от Covid-19 за околната среда

Българите повишиха екологичното си съзнание през отминаващата 2020 година. Заключението е на сдружението "За Земята", откъдето отчитат ръст на предприетите граждански действия в защита на природата. На този фон пандемията от Covid-19 увеличи пластмасовото замърсяване и автомобилния трафик в населените места, сочи анализът на еколозите...

публикувано на 28.12.20 в 09:57