Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 10 години кафявите мечки у нас са намалели наполовина

WWF с дарителска кампания, сформира "Спасителен мечешки отряд"

| обновено на 02.11.20 в 17:49
Снимка: БГНЕС

Ежегодно близо 100 мечки стават жертва на бракониерите у нас, съобщават от българския офис на Световния фонд за дивата природата. От екологичната организация стартираха днес дарителска кампания за опазване на мечките в България. Със събраните средства ще бъде сформиран Спасителен мечешки отряд за спешни случаи. 

За последните 10 години броят на кафявите мечки у нас е намалял наполовина.

"Голям брой животни стават жертва на бракониери", констатира експертът Костадин Вълчев и допълва, че лесният достъп до храна увеличава потенциала за конфликт между човек и мечка:

"В Румъния това е един от най-сериозните проблеми. В Брашов точно кофите за смет са причина за събиране на много мечки и немалко инциденти с хора, защото те стават атракция, губят страх от човека.

Решението е да минимализираме възможността на мечката да има лесен достъп до предоставена от човека храна - контейнерите за смет в туристическите центрове, покрай хижите, покрай ски-курортите, защото много често, по-нататък същите мечки започват да влизат и по селата и градовете да нанасят щети“.

Желанието на еколозите от ВВФ е да създадат условия за стабилизиране на популациите на мечките. Предвижда се задълбочено проучване на заплахите, пред които е изправен видът. Спасителният мечешки отряд ще премества мечки, навлезли в населени места, и ще спасява пострадали екземпляри:

"Целта е да имаме готовност за бърза реакция, а след това и да продължим съжителството на хора и мечки заедно, което в южна Европа, а в частност и в нашите земи е поне от 6-7 хиляди години, откакто има животновъдство", каза Вълчев.

Активно участие в тези дейности ще вземат и експертите от Сдружението за дива природа “Балкани”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да бъде спасен зоопарка в Благоевград чрез виртуална реалност?

Как изживяването и емоциите от посещението в зоопарк или в горски територии , обособени като центрове за защитени видове животни, да продължи до безкрай? Такава възможност дава развитието на дигиталните технологии чрез приложения и апликации, познати като образование във виртуална или добавена реалност . И ако в световен мащаб тези..

публикувано на 13.07.24 в 10:05
Снимката е илюстративна

Мариана Родер и нейната малка хижа в планината

Да поддържаш хижа и обслужваш посетителите изисква особено отношение, както към природата, така и към хората, които обичат да прекарват време в планината. Това занимание, обаче представлява на практика почти денонощен труд. Какво означава да работиш като хижар и то не къде да е, а в Швейцария?   " В Швейцария е много трудно да станеш хижар , това е..

публикувано на 13.07.24 в 09:35
Ели Иванова

"52 исторически разходки из България" - 52 уикенда история сред природата

"52 исторически разходки из България" се казва новата книга на блогър - пътешественика Ели Иванова , създател на блога "Друми в думи".  Чрез нея авторката дава заявка да ни отведе до крепости, манастири, скални светилища и места, свързани със старата и по-новата история на земите ни. "Тази пета моя книга се различава от предишните по..

публикувано на 10.07.24 в 09:28

"Пътувай с Хоризонт" в сърцето на Родопите

В горещите летни дни, алтернативата е планинският туризъм. "Пътувай с Хоризонт" тръгва на разходка в сърцето на Родопите, сред тишината и спокойствието на балкана, на 1200 метра надморска височина. В село Момчиловци срещаме гостоприемни домакини, свикнали да посрещат гости още от 90-те години на миналия век, когато селото се превръща в едно от..

публикувано на 07.07.24 в 14:49

Вършец - най-старият балнеолечебен курорт в България

Вършец е най-старият балнеолечебен курорт в България, известен с топлата си минерална вода и мек планински климат. Първата държавна минерална баня е построена през 1990 г.  Градът възниква около минерални извори и неговата история е свързана с балнеолечението за това свидетелстват откритите развалини от римски бани.  Град Вършец е разположен в..

публикувано на 07.07.24 в 10:10
Снимката е илюстративна

Ученици от варненската математическа гимназия създават уред за зеленчуци

Четирима ученици от варненската математическа гимназия "Д-р Петър Берон" са създали учебна фирма UV GREEN. Учениците отглеждат зеленчуци в кутия, уредът използва напоителна система с вода, която циркулира чрез сензори, запазвайки хранителните вещества в почвата, отглеждат се 7 растения едновременно, процесът е автоматизиран.  Те разказаха за БНР,..

публикувано на 06.07.24 в 10:10
Брегът на Синеморец, Странджа

Учени от БАН представиха нови методи за пречистване и екология

Учени от БАН предлагат нови методи за пречистване и екология. Представянето им стана по време на четвъртото издание на форума „Наука за бизнес".   С рециклирането на отпадъците при опаковането на лекарства се е заел доцент-доктор Иван Узунов. Той е от Института по обща и неорганична химия. Неговата статистика е, че количеството отпадък, който..

публикувано на 30.06.24 в 05:37