Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изборът на яйца е и етичен - в ход е кампания срещу отглеждането на кокошки в клетки

Клетъчно отглежданата кокошка живее на място по-малко от лист А4

Снимка: ЕПА/БГНЕС

26 000 български граждани са подкрепили европейската инициатива за забрана на клетките за отглеждане на кокошки-носачки, съобщават от Сдружение „КАЖИ“. Идеята за забрана е подкрепена от подписите на 1,5 милиона европейски граждани и вече е представена в Брюксел.

Четири европейски държави вече са забранили отглеждането на кокошки в клетки, а близо 2 хиляди компании по света са поели ангажимент да прекратят продажбата и употребата на яйца от ферми с клетки. Сред тях са и някои от големите вериги търговски вериги в България. 20 български компании са се присъединили към кампанията.

До края на ноември Сдружение „КАЖИ“ провежда кампания в софийското метро, призовавайки пътуващите да не купуват яйца с код 3 - от клетъчно отглеждане. Кампанията преминава под надслов „Разперени криле“, тъй като при такъв тип отглеждане на една птица се пада място по-малко от размера на лист А4, което не е достатъчно дори да разпери крилете си, без да ги удари в друга птица или в решетките на клетката.

Кампанията е насочена от една страна към потребителите, за да знаят как да избират яйцата, които купуват, а от друга – към компаниите, за да преминат към производство на яйца, които не са от ферми с клетки, пояснява пред БНР Стефан Димитров от Сдружение „КАЖИ“.

Кодът върху яйцето дава сериозен обем от информация, стига да знаем как да я разчетем. Най-отпред се намират индексите – от 0 до 3, които дават сведения как е отгледана кокошката, снесла яйцето. Масово хората нямат представа какво означават тези кодове, казва Димитров.

Снимка: Ани Петрова

Код 0 означава био яйце, 1 – яйце от свободна кокошка, 2 – яйце от подово отглеждана кокошка и 3 – от кокошка, живяла само в клетка.

Около 74% от кокошките носачки у нас са в клетки, или около 3 милиона птици. „Което е три четвърти от кокошките като цяло. В ЕС средният процент е 49, с всяка изминала година стават все по-малко. В страни като Германия, Австрия и Швейцария този процент е близо до нулата. И Чехия наскоро също прие забрана“, коментира Стефан Димитров.

Отглеждането на кокошки в клетки тръгва от средата на миналия век. То изисква по-малко усилия от страна на фермерите и пести разходи, включително за работна ръка. „Понеже е по-лесно да бъдат затваряни, като производствени машини – да не мърдат и да седят на едно място в тези клетки“, изтъква Димитров. 

Една клетка побира средно между 20 и 80 кокошки.

Разликата в цената на яйцето от клетъчно отглеждана кокошка и от такава с подово отглеждане е около 3 стотинки. По-голяма става тя между цените на яйцата от подово отглежданите и свободно отглеждани кокошки – около 30 стотинки. Най-скъпите яйца – тези с код 0, излизат около 1 лев за брой.

Още детайли чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пчелните продукти при лечението на Covid-19

"Последната година на пандемия наблюдавам, че има данни, че пчеларите не боледуват от Covid - 19, както и някои апитерапевти, лекували болни с коронавирус, също не се разболяват. Това не е на 100 % доказано, но и при нас има информация, че това отговаря на истината , като все пак има и единични случаи на пчелари, заболели от Covid-19", това..

публикувано на 02.03.21 в 13:46

Гората.бг: Включи се в засаждането на плодни дръвчета на 3 март

Гората.бг организира доброволци за засаждане на плодна , медоносна и ветрозащитна гора до село Петърч на 3 март от 10:30 до 16:30 часа. "Целта е да се осигури повече храна за пчелите в района и по-добра превенция от наводнения. Идеята е да засадим над 2000 медоносни и плодни дървета - липи, ябълки, череши, дюли, джанки и други, защото там има нужда..

публикувано на 02.03.21 в 13:36

Възстановява се популацията на къдроглавия пеликан у нас

Над 50 двойки пеликани вече гнездят в колонията си в резервата Сребърна край Силистра. От около месец те обитават наколните платформи и тръстиковите масиви около тях в централното водно огледало. През последните две години къдроглавите пеликани са гнездили на други места, скрити в източните части на резервата, подплашени от набезите на..

публикувано на 02.03.21 в 10:53

Екопротест настоява за трайно решение за застрояването по морето

Коалиция „За да остане природа в България” и Инициативата „Зелени закони” организират нов национален протест против унищожаването на природата по Черноморието . Протестни прояви тази вечер ще се проведат в София, Пловдив и Русе. Акциите са планирани три седмици след демонстрацията пред Министерския съвет, с която еколозите поискаха трайни решения..

публикувано на 01.03.21 в 10:47

Варненци бранят с протест гора от изсичане, страхуват се от свлачище

С неколкократно затваряне на пътни артерии за втори път протестиращи във Варна се обявиха срещу изсичане на дървета заради предстоящ инвестиционен проект.  Става дума за  варненската местност Коджа тепе, където е предвидено изграждането на  8 еднофамилни къщи. Досега са били изсечени 4 декара гора, но според местните хора предстои това да..

публикувано на 22.02.21 в 09:44
Камий Етиен

Френската екоактивистка Камий Етиен: Ние сме природата

Ние сме природата – това казва френската природозащитничка Камий Етиен в интервю за БНР. „Битката е дълга, тя прилича по-скоро на маратон“ – така Камий отговаря на въпроса дали да си екоактивист е модерно. Наричат я „френската Грета Тунберг“.  „Винаги е странно да ви определят чрез някой друг, но, така или иначе, ние двете правим едно и също -..

публикувано на 15.02.21 в 14:12

Протест „Долу ръцете от българската природа“ събра десетки природозащитници пред МС

Протест под надслов „Долу ръцете от българската природа“ събра десетки природозащитници пред Министерския съвет в столицата.  Конкретният повод е отпадането на забраната за строежи в защитена зона Камчия. Въпреки че екоминистърът разпореди преди дни отмяна на спорната заповед, еколозите от коалицията „За да остане природа в България“ и..

обновено на 10.02.21 в 10:02