Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изборът на яйца е и етичен - в ход е кампания срещу отглеждането на кокошки в клетки

Клетъчно отглежданата кокошка живее на място по-малко от лист А4

Снимка: ЕПА/БГНЕС

26 000 български граждани са подкрепили европейската инициатива за забрана на клетките за отглеждане на кокошки-носачки, съобщават от Сдружение „КАЖИ“. Идеята за забрана е подкрепена от подписите на 1,5 милиона европейски граждани и вече е представена в Брюксел.

Четири европейски държави вече са забранили отглеждането на кокошки в клетки, а близо 2 хиляди компании по света са поели ангажимент да прекратят продажбата и употребата на яйца от ферми с клетки. Сред тях са и някои от големите вериги търговски вериги в България. 20 български компании са се присъединили към кампанията.

До края на ноември Сдружение „КАЖИ“ провежда кампания в софийското метро, призовавайки пътуващите да не купуват яйца с код 3 - от клетъчно отглеждане. Кампанията преминава под надслов „Разперени криле“, тъй като при такъв тип отглеждане на една птица се пада място по-малко от размера на лист А4, което не е достатъчно дори да разпери крилете си, без да ги удари в друга птица или в решетките на клетката.

Кампанията е насочена от една страна към потребителите, за да знаят как да избират яйцата, които купуват, а от друга – към компаниите, за да преминат към производство на яйца, които не са от ферми с клетки, пояснява пред БНР Стефан Димитров от Сдружение „КАЖИ“.

Кодът върху яйцето дава сериозен обем от информация, стига да знаем как да я разчетем. Най-отпред се намират индексите – от 0 до 3, които дават сведения как е отгледана кокошката, снесла яйцето. Масово хората нямат представа какво означават тези кодове, казва Димитров.

Снимка: Ани Петрова

Код 0 означава био яйце, 1 – яйце от свободна кокошка, 2 – яйце от подово отглеждана кокошка и 3 – от кокошка, живяла само в клетка.

Около 74% от кокошките носачки у нас са в клетки, или около 3 милиона птици. „Което е три четвърти от кокошките като цяло. В ЕС средният процент е 49, с всяка изминала година стават все по-малко. В страни като Германия, Австрия и Швейцария този процент е близо до нулата. И Чехия наскоро също прие забрана“, коментира Стефан Димитров.

Отглеждането на кокошки в клетки тръгва от средата на миналия век. То изисква по-малко усилия от страна на фермерите и пести разходи, включително за работна ръка. „Понеже е по-лесно да бъдат затваряни, като производствени машини – да не мърдат и да седят на едно място в тези клетки“, изтъква Димитров. 

Една клетка побира средно между 20 и 80 кокошки.

Разликата в цената на яйцето от клетъчно отглеждана кокошка и от такава с подово отглеждане е около 3 стотинки. По-голяма става тя между цените на яйцата от подово отглежданите и свободно отглеждани кокошки – около 30 стотинки. Най-скъпите яйца – тези с код 0, излизат около 1 лев за брой.

Още детайли чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фотоколаж: Вергил Митев

Мобилно приложение за туризъм на принципа на джипиеса

Мобилно приложение Bulgaria easy ще заработи другия месец, като ще помага на туристите да научат за туристически обекти, които може да се окажат по пътя им , докато отиват някъде. То ще бъде на руски, на английски и на български език първоначално и ще покрива 200 обекта.  „До момента приложението е разработено за виртуални турове в четири..

публикувано на 04.12.20 в 12:09

Горна Оряховица също е в челните класации за мръсен въздух у нас

В Горна Оряховица основният замърсител на въздуха не е промишлеността или транспортът, а печките на дърва и въглища на домакинствата. Въпреки че постоянно е в регистрите на градовете с мръсен въздух, общината не беше одобрена с проекта си за 8 милиона лева за финансиране от програмата за подобряване на атмосферния въздух . От железничарския град..

публикувано на 04.12.20 в 11:33

Тома Белев: Управляващите не разбират смисъла от повече гора

Проектозаконът за промени в Закона за горите внезапно изчезна от предварително заявения дневен ред на парламента.  Законопроектът е внесен в парламента още през 2018 година. „ Обединените патриоти и депутати от ГЕРБ, които са го внесли, те трайно не разбират смисъла на повече гора “, каза за БНР Тома Белев, п редседател на Асоциацията на..

публикувано на 02.12.20 в 12:01

„Декември без отпадъци“ или как да пощадим природата в празничния месец

25 неправителствени организации започват кампанията „Декември без отпадъци“. В социалните мрежи ще се появят статии и съвети как да се намалят отпадъците през празничния месец. Това е месецът, в който всеки от нас може да се замисли как поне нещо да спести на природата като отпадък , каза пред БНР Данита Заричинова от  Екологично сдружение „За..

публикувано на 02.12.20 в 11:03
Ето как би изглеждал Хонконг без светлини през нощта.

Защо изгубихме звездния небосвод през нощта?

Обсипано със звезди небе и приглушена лунна светлина – това е често срещана природна картина в много литературни произведения. Спомняте ли си кога за последен път сте видели такъв пейзаж и виждали ли сте изобщо? Отговорът може би е отрицателен, а това има своето обяснение и то се нарича „ светлинно замърсяване ”, разказва в предаването..

публикувано на 01.12.20 в 11:40
Белоглав лешояд (Gyps fulvus) в полет

245 белоглави лешояда живеят по долината на р. Арда

245 белоглави лешояда живеят по долината на река Арда, като в гръцката част на Родопите са 60. Данните са на природозащитни организации, извършили преброяване на птиците. Това е най-големият брой лешояди, установени да нощуват в Източните Родопи от 2005 година досега. Преброяването е с цел да се определи популацията на белоглавите лешояди на..

публикувано на 27.11.20 в 13:32
Иван Панкев

Иван Панкев: Планинският туризъм в България става все по-популярен

Автор на книгата „Планините на България“ е Иван Панкев, пътешественик, за когото фотографията е движещата сила за редица приключения. Роден е и е израснал в Пазарджик. „ Колкото повече пътувам по света, толкова повече харесвам България “, каза в предаването „Нощен хоризонт“ Иван Панкев. Той сподели, че първата му страст е била..

публикувано на 22.11.20 в 14:18