Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 22-28 ноември 2020

8
Победителите
Снимка: Таня Иванова

Шампионите на България по спортно катерене в дисциплината “боулдър” при мъжете и жените са Юлия Керемедчиева от клуб "Трапезица-1957", Велико Търново и Росен Руев от "НСА", София. На второ и трето място при жените се класираха, съответно, Мила Гордеева, СК "42", София и Бойко Лалов, "НСА", София, а на трето - Деница Алтънчева, "Варнаклайминг", Варна и Владислав Ангелов, "Трапезица-1957", Велико Търново.


Състезанието се проведе в зала “Кино” в столицата, където председателят на Българската федерация по катерене и алпинизъм Петко Тотев връчи и Годишните награди на федерацията. Заради коронавируса, всички участници бяха с маски в залата, освен докато се катереха, публика нямаше, а състезанието се излъчваше онлайн. Снимки можете да разгледате в галерията.



Владимир Пеков осъществи първо свободно преминаване на трад линията “Психопат” 7с в района на Пловдив. Маршрутът е започнат през 2003 г. от Иван Андонов, който влиза в болница след инцидент и не успява да го завърши сам. През 2004 г. линията е завършена от Венци Николов - той й дава името и поставя 4 скални клина на боулдър пасажа в тънка цепка. Така последните години маршрутът е бил преминаван изкуствено с категория 6+ А1, а първото свободно преминаване е дело на катерача-фотограф Владимир Пеков. 

Владимир Пеков

“Първият опит за свободно преминаване мина в ядене на големи шамари, даже си мисля, че името “Шамарената фабрика” е много по-подходящо за маршрута. Няколко дни по-късно, отново с нездравословен ентусиазъм тръгнах, отново без да маркирам финала, защото е лесен. Отново се заклещих от страх в една широка цепка, в която е добре да имаш петица френд, но аз отново нямах. Хубаво беше, че този път така се заклещих, че нямаше как да падна. Лошо беше, че не можех да тръгна. Бяхме сами и освен осигуряващия, Недко Недев, нямаше кой да ми помогне. Ако имаше някой, щях да викам да ме спасяват, ама не. Седях заклещен над 40 мимути (на лесното), в крайна сметка, събрах смелост и се изнесох като прострелян тюлен по последните 4 метра катерене. Страхотен ден, почти рухнах психически, но се докопах до финала” - написа за постижението си Пеков.

===

Маршрути и боулдъри от по-високи категории, изкатерени от българи:

* Димитър Колешев - “Positiven Skapanyak” 8а, Лакатник;

* Венцислав Костов - “A muerte” 8b, Враца;

* Румен Нешев - “Ya Pa Ya” 8а+, Лакатник;

* Антони Митев - “Yordan” 8А, Рилски манастрир. 


Себ Буан

Една от големите мистерии в спортното катерене беше разгадана от двама французи 25 години след началото й. През 1995 г., 25-годишният тогава Фред Рулинг създава маршрута "Akira" в пещерата Vilhonneur във Франция, за който предлага невероятната за тогава категория на трудност 9b - във време, в което има само три преминати маршрута 9а в света - “Action Directe” (1991), “Bain de Sang” (1993) и “Hugh” (1993), като нито един от тях тогава все още няма повторение, а 9а+ изобщо не е предлагана като категория. Затова в следващите години започват спекулации дали, все пак, Рулинг е изкатерил въпросния маршрут, както и дали наистина става дума за 9b. Дори има предположения, че той е премахнал част от хватките след преминаването, за да го направи по-сложен. Още повече, че по линията има характерните за времето си залепени или издълбани хватки.

Фред Рулинг

Преди дни Лусиен Мартинес и Себ Буан успяват да се справят с 20-метровата линия, започваща с 12-метров боулдър и таван на около 4 метра от земята. И предлагат категория на трудност 9а. Това означава, че Рулинг, който след тази история се отказва от катеренето (по-късно става ясно, че причината за това е било влошеното здравословно състояние на съпругата му), действително се е справил преди 25 години с въпросния маршрут, но не е преценил правилно категорията му. Самият Рулинг, обаче, има друго обяснение - според него първоначално боулдърът е бил 8В, но с годините скалата е ерозирала и е станала по-лесна за изкатерване - 7С.

Дни по-късно след преминаването на "Akira" Себ Буан осъществи второ изкачване на още един известен маршрут на Рулинг - “De l’autre Côté du Ciel”, преминат от Рулинг през 1997 г.

Повторението на тези линии е част от проекта на 27-годишните Себ Буан и Лусиен Мартинес “Vintage Rock Tour” за изкачване на някои от историческите маршрути във Франция.


ЗИМНИ ЕКСПЕДИЦИИ НА К2

Към голямата комерсиална експедиция на К2 ще има нови, важни членове, които ще съставят силен екип. Това обяви в интервю за БНР каталунецът Сержи Минготе, който ще ръководи на терен експедицията до втория по височина връх на планетата. До момента е потвърдено участието на 45 души - шерпи и клиенти от различни страни по света, включително българина Атанас Скатов. Според Минготе едва ли върхът ще бъде изкачен тази зима, но би било успех, ако бъде достигната психологическата бариера от 8000 метра. В дългогодишните опити за зимно изкачване на К2 най-голямата достигната височина е 7650 м от Денис Урубко през 2003 г.

Междувременно, добилият световна слава непалец и бивш британски командос Нирмал Пурджа обяви, че също се отправя към К2 тази зима. С него и екипа му, за който предстои да бъдат обявени подробности, броят на експедициите на К2 стават четири (освен ако не се присъедини към някоя от тях) - 45-членната експедиция, водена от Дауа Шерпа и Сержи Минготе (които на 20 декември се събират в Исламабад), 3-членната на исландеца Джон Снори и пакистанците Али Садпара и Саджид Али Садпара (които в понеделник започват трекинга си до Базовия лагер), 3-членният екип от шерпи - Мингма Джи Шерпа (интервю с него очаквайте скоро), Дауа Тензинг Шерпа и Килу Пемба Шерпа.

През октомври 2019 г. Нирмал Пурджа постави световен рекорд, завършвайки т.нар. Хималайска корона (с използването на допълнителен кисолорд и помощта на логистичен екип) за 6 месеца и 6 дни. (Интервюто, което тогава даде за БНР, можете да чуете тук.)


Килиян Жорнет

Един от най-добрите планински бегачи в света Килиян Жорнет, направи неуспешен опит да подобри 24-часовия рекорд на Янис Курос, смятан за най-силния ултрамаратонeц. Бягането на Жорнет се проведе на открита писта в Норвегия, в компанията на няколко други състезатели.

През 1997 г. Янис Курос финишира 24-часовото състезание в Австралия с резултат от 303,5 км - за първи път в историята е премината 300-километровата бариера. В многократните опити да бъде подобрен този рекорд най-голямото постигано разстояние е на Йошиказу Хара, през 2014 г. - 285 км. Силно замаян, Жорнет прекрати бягането си в Måndalen, Норвегия 11 часа след старта, за които успя да измине 134,8 км.


Янис Курос

На 90-годишна възраст почина легендарният шотландски алпинист Хемиш Макинес. Участник в общо 4 експедиции до Еверест - първата е през 1953 г., малко след историческото първо стъпване на върха от Едмънд Хилари и шерпа Тенсинг Норгей, втората е прочутата британска експедиция на Крис Бонингтън през 1975 г., която изкачва за първи път Еверест по югозападната му стена. Автор е на много изкачвания в Алпите, Кавказ, Нова Зеландия и Южна Америка. Един от най-епичните му подвизи е изкачването на Пти Дрю по ръба “Бонати” през 1958 г. с Крис Бонингтън, Дон Уиланс и Пол Рос, което Макинес завършва с кървяща рана в главата след удар в скалите, увековечено в историческа снимка.

Създава металния пикел и сгъваемата носилка - изобретения, използвани после по цял свят. Основател на планинската служба в Шотландия.

Хемиш Макинес

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

08.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 08.09.24 година.

публикувано на 08.09.24 в 08:15
Законите на Мърфи

01.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 01.09.24 година.

публикувано на 01.09.24 в 08:15
Слав Киров

Екстремните спортове 18 - 25 август 2024

Слав Киров постигна 6 място на Световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки , в Гуянг, Китай. Победи японецът Юсуки Сугимото, а втори се класира румънецът Дариус Рапа, следван от Шион Омата, Япония. В другата възрастова група Боян Киров се класира на 19 място при юношите, а Валисия Мей - на 28 място. Николай Николов победи в..

публикувано на 25.08.24 в 14:52

25.08.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 25.08.24 година. "Тези с голямото си его сами се спъват в него!". Това е изречението на месеца, а негов автор е Иван Кулински от Угърчин.

публикувано на 25.08.24 в 08:15

Могъщата поезия на Никола Фурнаджиев

Никола Фурнаджиев е роден на 27 май 1903 година в Пазарджик. Сменя няколко специалности в СУ "Климент Охридски", накрая завършва философия и педагогика. На 20 години той става пряк свидетел на Септемврийското въстание 1923 година и на неговите жертви и е смятал, че България е била почти на границата на гражданска война. Това го потриса и той не може..

публикувано на 25.08.24 в 04:41

Клод Дебюси - геният в сянка

Клод Дебюси е гениален френски композитор, създател и най-голям представител на течението импресионизъм в музиката. Със своето творчество той тласка развитието на музикалното изкуство по нови пътища. В произведенията си той пресъздава мислите и настроенията с една нова чувствителност. Новаторството му се изявява навсякъде - и в областта на хармонията, и..

публикувано на 22.08.24 в 03:00
Гашербрум IV

Екстремните спортове 11 - 18 август 2024

Спасителна акция се провежда по склоновете на Гашербрум IV (7925 м) в Пакистан. Екип от елитни руски алпинисти е пометен от лавина, докато се е опитвал да свали тялото на сънародника си Дмитрий Головченко, изчезнал в района миналата година. Експедицията сега е водена от неговия партньор в редица изкачвания Сергей Нилов, а в състава й са Михаил..

публикувано на 18.08.24 в 15:44