Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тома Белев: Управляващите не разбират смисъла от повече гора

Върху горски територии се осъществява държавна помощ за някои бизнеси

Снимка: БГНЕС

Проектозаконът за промени в Закона за горите внезапно изчезна от предварително заявения дневен ред на парламента. Законопроектът е внесен в парламента още през 2018 година.

Обединените патриоти и депутати от ГЕРБ, които са го внесли, те трайно не разбират смисъла на повече гора“, каза за БНР Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България и общински съветник в София от „Демократична България“.

Той даде пример с бюджета на горските стопанства, които намаляват с всяка година. „И тези горски служби, които трябва да опазват от кражби, незаконна сеч, незаконен лов – те получават все по-малко и по-малко. За последните десет години той е паднал пет пъти, този бюджет. Явно е, че имаме неразбиране за нуждите от горско стопанство и от гори в България в тези политически сили.“

Тома Белев  Снимка: БГНЕС

Откакто е приет новият Закон за горите през 2011 година, през годините винаги е имало лобистки предложения, с които се иска определени инвестиционни предложения да могат да се осъществяват в горските територии, без да се изключват от тях, без да се заплаща такса за инвестиционно залесяване, обясни Тома Белев в предаването „Преди всички“.

Имаме т.нар. гори на хартия, тоест те ще се водят гора по документи, а реално там ще има къща, сграда, лифт, писта или нещо друго, което не изпълнява горско-стопански функции."

По подобен начин стоят нещата с енергийни обекти и водно-стопански обекти, допълни Белев.

„Хайде да не изключваме от горската територия, те са малко и т.н., но всъщност това е форма на държавна помощ към съответните бизнеси. Ако вие искате да правите някакъв друг бизнес върху горска територия, даже върху ваша горска територия, вас ще ви принудят да я изключите.“

Това е с цел поевтиняване на определени бизнеси, коментира Тома Белев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Практикувайте ски спортове на писти с договор към ПСС на БЧК

Зимните спортове са радост за тези, които ги практикуват. Както в големите ски центрове, така и по-малките и по-малко известни се радват на сняг и на посетители. Заедно с проверката на условията за каране е необходимо да си припомним и някои правила за безопасност в планината и да знаем, че скиори и сноубористи имат задължения за безопасно..

публикувано на 22.01.21 в 13:27

Иновативен проект отглежда горски фиданки в контейнери

„Югозападното държавно горско предприятие в момента работи по пет европейски проекта , като се изискват доста усилия да се подготвиш за тези проекти за опазването на гората у нас“, съобщи пред БНР инж. Теодор Тодоров, мениджър проекти в организацията. „Имаме проект за отглеждане на фиданки в контейнери – това е проект, насочен към..

публикувано на 21.01.21 в 10:46
Плаващото сметище на река Искър

Вода има, вода няма - природни ресурси и управленски парадокси

През почивните дни започна почистването на плаващото сметище край ВЕЦ Своге . То се появи след проливните дъждове през изминалата седмица.  Инж. Димитър Куманов от Сдружение „Балканка“, автор на електронна карта за нарушения при ВЕЦ-овете посочва сред причините за подобни мащабни замърсявания както „н ационалния ни манталитет, че боклуци могат..

публикувано на 18.01.21 в 15:02

Цветните залези говорят за замърсяване на въздуха

„Справочникът ще е полезен за всички, които боравят с темите за замърсяването на въздуха, защото често се борави с грешни термини по тази тематика“. Това посочи в предаването „Хоризонт до обед“ доц. Елена Христова за новия справочник на замърсяването на въздуха на Националния институт по метрология и хидрология и Асоциация за развитие на София...

публикувано на 18.01.21 в 12:19

Социално предприятие за рециклиране на текстил беше открито в Израел

По време на пандемията, когато не едно или две предприятия се затварят заради липса на платежоспособно търсене на продукцията им, в едни от най-престижните райони на Израел Квар Саба-Раанана бе прерязана лентата на немско-израелски център за рециклиране на текстил . Половин милион килограма текстилни отпадъци изхвърлят всяка година..

публикувано на 18.01.21 в 10:40

Проф. Вася Банкова: Прополисът стимулира имунитета

Смята се, че прополисът е "оръжието" на пчелите срещу инфекции.  " Прополисът е продукт на две живи системи - на растения и на пчелното семейство . Пчелите го събират от различни смолисти секрети от растения, които самите растения произвеждат, за да се защитят от бактерии и вируси. Пчелите го използват за същото нещо и много отдавна сме..

публикувано на 11.01.21 в 12:57
В Мексико вече се предлагат само биоразградими пликчета и торбички.

Мексико забрани ползването на пластмаса за еднократна употреба

От началото на тази година в Мексико действа забрана за ползването на пластмасови изделия за еднократна употреба, предаде ДПА. „Маркетингът, разпространението и доставката“ на пластмасови продукти, вкл. прибори за хранене, чинии и сламки, вече са забранени“, обяви мексиканското министерство на околната среда. Забраната обхваща също съдове за..

публикувано на 02.01.21 в 08:52