Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерките, ваксините, страховете - моментна снимка седмица след затварянето

Снимка: БТА

Какви са настроенията и коментарите седмица след второто по-мащабно затваряне и въвеждане на ограничения у нас - репортаж на „Хоризонт“ събра някои от мненията на граждани и анализатори в опит да сглоби моментна и непредставителна картина.

Снимка: БТА

„Страх ме е за близките ми. Аз съм по-млад човек – не ме е страх за мен“. 

Страхът да прекараш коронавирусната инфекция тежко е сред другите страхове в момента. Някои смятат, че преумората и пренатоварването на медицинските специалисти води до грешки и така постъпилите в болниците не получават адекватно лечение. 

На някои продукти в хранителните магазини цените растат, забелязват трети и дават пример с лимоните и джинджифила, които се използват за засилване на имунитета.

Снимка: БТА

Навсякъде по света има умора от мерките, което се дължи на липсата на ясна перспектива, подчертава политологът Първан Симеонов. 

„И много хора в целия свят, които започнаха мобилизирано, стегнаха се, спазваха правилата - това се превърна в тренд, беше красиво, беше донякъде обществено героично, много хора просто в един момент си казаха – каквито и мерки да се вземат навсякъде по света, в общи линии резултатът е същият. Носят маски на открито, дисциплинирани са и накрая светът навсякъде избухва.“

България отказа твърди мерки. Бидейки и преди коронавируса едно от най-умиращите общества, сега страната ни заема отново позиция на умиращо общество, отбелязва анализаторът.

Снимка: БГНЕС

Част от хората показват умора от мерките и загуба на вяра в тяхната ефективност, категоричен е Първан Симеонов. Според него страхът за джоба поне засега не е толкова голям, колкото е изглеждал през пролетта.

До есента България успяваше да минава между капките. Е, свърши. България вече не минава между капките, а по въздушно-капков път се заразява масово“, коментира Симеонов пред БНР.

Евелина Славкова от „Тренд“ акцентира върху преплитането на икономическите и здравните страхове. През ноември се отчита нов пик на тревожност сред българите. „Страховете на българина през ноември се връщат.“

Снимка: БТА

Остава висок делът на хората, които се тревожат, че няма да намерят необходимите лекарства в аптеките, което според нея се дължи „на психофона“.

Все още финансовите страхове са по-големи, защото не всички са се разболели и не всички тежко преминават през болестта, изтъква Евелина Славкова. 

На този фон на тревожност как звучат някои от изразените пред „Хоризонт“ мнения на граждани:

„Не бих си сложила ваксина, тъй като ваксината е изкуствено заразяване на организма с дадената инфекция и не се знае как ще реагира организмът на различните хора.“

„Не, абсолютно. Никога не съм се ваксинирал за грип или каквато и да е болест, ако няма разяснителна кампания, която да убеди хората, че това е нужно.“

Отказът от ваксини се дължи на разпространението на конспиративни теории, казва Евелина Славкова и припомня данните на „Тренд“, че само 25% от българите посочват, че биха се ваксинирали, докато 45 на сто казват, че не биха го направили.

България в момента е абсолютно представителна за света. Нищо по-различно не се случва“, уточнява Първан Симеонов от „Галъп“, чиито данни са по-различни. Симеонов уточнява, че „43 на сто, които казвах „бих“, хич не е малък дал на фона на няколкото процента, които традиционно се ваксинират (срещу сезонен грип – бел. ред.). 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Проданов, председател на НАЗ

Илия Проданов: Години наред държавата насочва към Гърция и Турция повече вода от договореното

Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на напояване, години наред държавата насочва към южните ни съседки Гърция и Турция повече вода, отколкото е договорено в междудържавните спогодби, защото страната ни не може да използва наличната вода в реките и язовирите. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията..

публикувано на 24.07.24 в 10:46

Иван-Александър Кютев: Село Воден е шедьовър на абсолютното безхаберие на много институции

Пожарът беше овладян благодарение на младите воденци, на земеделските производители, на доброволците . Това заяви пред БНР фотографът Иван-Александър Кютев - жител на село Воден и създател на групата "Остави се да бъдеш Воден", която набира средства за пострадалите. Той започна разказа си преди 3 дни във Фейсбук така: "През 2020 г. бях..

публикувано на 24.07.24 в 10:16

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва .  Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия. Всяка година се повтарят абсолютно едни и същи неща , подчерта той пред БНР и заяви категорично, че..

публикувано на 23.07.24 в 14:18
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас , показа..

публикувано на 22.07.24 в 09:38

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35