Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мерките, ваксините, страховете - моментна снимка седмица след затварянето

Снимка: БТА

Какви са настроенията и коментарите седмица след второто по-мащабно затваряне и въвеждане на ограничения у нас - репортаж на „Хоризонт“ събра някои от мненията на граждани и анализатори в опит да сглоби моментна и непредставителна картина.

Снимка: БТА

„Страх ме е за близките ми. Аз съм по-млад човек – не ме е страх за мен“. 

Страхът да прекараш коронавирусната инфекция тежко е сред другите страхове в момента. Някои смятат, че преумората и пренатоварването на медицинските специалисти води до грешки и така постъпилите в болниците не получават адекватно лечение. 

На някои продукти в хранителните магазини цените растат, забелязват трети и дават пример с лимоните и джинджифила, които се използват за засилване на имунитета.

Снимка: БТА

Навсякъде по света има умора от мерките, което се дължи на липсата на ясна перспектива, подчертава политологът Първан Симеонов. 

„И много хора в целия свят, които започнаха мобилизирано, стегнаха се, спазваха правилата - това се превърна в тренд, беше красиво, беше донякъде обществено героично, много хора просто в един момент си казаха – каквито и мерки да се вземат навсякъде по света, в общи линии резултатът е същият. Носят маски на открито, дисциплинирани са и накрая светът навсякъде избухва.“

България отказа твърди мерки. Бидейки и преди коронавируса едно от най-умиращите общества, сега страната ни заема отново позиция на умиращо общество, отбелязва анализаторът.

Снимка: БГНЕС

Част от хората показват умора от мерките и загуба на вяра в тяхната ефективност, категоричен е Първан Симеонов. Според него страхът за джоба поне засега не е толкова голям, колкото е изглеждал през пролетта.

До есента България успяваше да минава между капките. Е, свърши. България вече не минава между капките, а по въздушно-капков път се заразява масово“, коментира Симеонов пред БНР.

Евелина Славкова от „Тренд“ акцентира върху преплитането на икономическите и здравните страхове. През ноември се отчита нов пик на тревожност сред българите. „Страховете на българина през ноември се връщат.“

Снимка: БТА

Остава висок делът на хората, които се тревожат, че няма да намерят необходимите лекарства в аптеките, което според нея се дължи „на психофона“.

Все още финансовите страхове са по-големи, защото не всички са се разболели и не всички тежко преминават през болестта, изтъква Евелина Славкова. 

На този фон на тревожност как звучат някои от изразените пред „Хоризонт“ мнения на граждани:

„Не бих си сложила ваксина, тъй като ваксината е изкуствено заразяване на организма с дадената инфекция и не се знае как ще реагира организмът на различните хора.“

„Не, абсолютно. Никога не съм се ваксинирал за грип или каквато и да е болест, ако няма разяснителна кампания, която да убеди хората, че това е нужно.“

Отказът от ваксини се дължи на разпространението на конспиративни теории, казва Евелина Славкова и припомня данните на „Тренд“, че само 25% от българите посочват, че биха се ваксинирали, докато 45 на сто казват, че не биха го направили.

България в момента е абсолютно представителна за света. Нищо по-различно не се случва“, уточнява Първан Симеонов от „Галъп“, чиито данни са по-различни. Симеонов уточнява, че „43 на сто, които казвах „бих“, хич не е малък дал на фона на няколкото процента, които традиционно се ваксинират (срещу сезонен грип – бел. ред.). 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Емил Георгиев: Да се преразгледа ролята на доставчиците на социални мрежи

Случилото се както на 6 януари в САЩ (щурмът на Капитолия – бел. ред.), така и след това, трябва да ни даде отправна точка да преразгледаме ролята на доставчиците на социални мрежи в обществото и дали правоотношенията между потребителите и тези социални мрежи са изцяло договорни и най-вече как съдилищата оттук насетне ще се отнасят към жалби на..

публикувано на 18.01.21 в 10:12
Десислава Ахладова

Ахладова: С промени в закона мерките при домашното насилие ще се въвеждат много бързо

„Домашното насилие е един изключително тежък проблем в българското общество, който често за съжаление  остава затворен в рамките на семейството “, заяви пред БНР министърът на правосъдието Десислава Ахладова във връзка с промените в Закона за защита от домашно насилие .  „Според данните от национално представително проучване на тема..

публикувано на 18.01.21 в 10:09

Картофи от Германия и Франция се продават за български, нашите производители са гневни

Големи хранителни вериги и зеленчукови борси у нас продават немски и френски картофи като българско производство и по този начин заблуждават клиентите си. За това алармират от Националната асоциация на картофопроизводителите. Те внасят сигнали до НАП, Комисията за защита на потребителите и до Българската агенция по безопасност на храните с..

публикувано на 15.01.21 в 11:34

Има работещи модели за контролирано заливане - защо не се прилагат у нас

Наводнени къщи, залети пътища, разрушени мостове и водопроводи, скъсани диги. Това са част от последствията след водното бедствие в Благоевградска област, която пострада от приливните вълни на реките Струма и Места и от контролираното изпускане на язовирите. Най-сериозно засегнати са общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Сатовча, Банско, Сандански,..

публикувано на 15.01.21 в 08:33

Доц. Любомира Николаева-Гломб: Със SARS-CoV-2 природата ни показа, че има още много да учим

Всяка информация, която ще се събере по време на мисията на СЗО в Китай за произхода на коронавируса, причиняващ Covid-19 , ще бъде ценна. Откривайки произхода на един вирус, ще бъдем подготвени за следващо прескачане на вирус от животно към човек. Това обясни пред БНР вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб от Националния център по заразни и..

публикувано на 14.01.21 в 07:52
Един от корпусите на Университета по архитектура, строителство и геодезия

Инж. Петър Филков: Три пъти по-малко студенти в инженерните специалности

„Проблемите с  управлението на водите у нас се трупат последните години , резултатът се вижда и по многото проблеми с наводненията сега в страната, но изненадващо е, че през зимата има обилни валежи, а не на сняг“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ доц. д-р инж. Петър Филков, декан на Хидротехническия факултет в Университета по архитектура,..

публикувано на 13.01.21 в 11:32
Д-р Стойчо Кацаров

Д-р Стойчо Кацаров: Ваксинирането първо на възрастните позволява премахване на мерките

Добрата организация на масовото имунизиране срещу Covid-19 позволява по-либерални мерки. Това мнение изрази пред БНР  д-р Стойчо Кацаров, председател на УС на Центъра за защита на правата в здравеопазването.    Не е нужно да се имунизира цялото население. Планът трябваше да включи бърза имунизация на възрастните хора – например на тези над..

публикувано на 12.01.21 в 09:53