Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Екстремните спортове 29 ноември-4 декември 2020

Чикон и Моро
Снимка: Алекс Чикон

Исландецът Джон Снори и пакистанците Али Садпара и Саджид Садпара (баща и син) пристигнаха на 5 декември в

Базовия лагер на К2

С това експедицията им, на практика, започва, което означава, че евентуална успешна атака на върха ще бъде спорно дали може да бъде считана за чисто зимно изкачване, тъй като експедицията е започнала преди началото на астрономическата зима. Освен ако не изкачват други върхове в района. Гледните точки по темата са различни в алпийските среди. Според едни за зимно изкачване се счита онова, което е осъществено след началото на метеорологичната зима (1 декември), според други - след началото на астрономическата зима (21 декември). В интервю за БНР Садпара съобщи, че при атаката ще носят бутилка с допълнителен кислород за всеки случай.

Снори и Садпара-баща и син

Голямата комерсиална експедиция на Seven Summit Treks, наброяваща над 60 души от повече от 10 националности, ще започне след началото на астрономическата зима и атаката на върха ще бъде най-вероятно в началото на февруари. Изкачванията, обаче, ще бъдат по опънати от шерпите парапети, а голямата част от участниците ще използват и допълнителен кислород. Не е ясно екипът на Нирмал Пурджа и на Мингма Джи Щерпа как ще се придвижва. В интервю за БНР Мингма съобщи, че той и другите двама шерпи още уреждат документите си и се очаква да пристигнат в Пакистан до края на декември (в неделя, 6 декември тримата пристигнаха в Пакистан, след, очевидно, бързо уреждане на визите - б.а.). 


МАНАСЛУ

И докато десетки клиенти, шерпи и обслужващ персонал ще делят Базов лагер на К2 и височинните лагери по реброто Абруци, в същото време на Манаслу ще бъдат топ алпинистите Симоне Моро и Алекс Чикон. Те ще направят опит за първо изцяло зимно изкачване на върха. През януари 1984 г. поляците Мачией Бербека и Ришард Гаевски стъпват на този осемхилядник и това се счита от мнозина за първото му зимно изкачване, но според други - не може да се говори за чисто зимно изкачване, тъй като е започнало преди 21 декември (до тази дата двамата вече са достигнали 7000 метра височина).

Алекс Чикон

Чикон и Моро ще имат и трети партньор - Иняки Алварез. Те ще се опитат да направят траверс от Главния връх (8163 м) до Източния връх (7992 м), повтаряйки траверса, осъществен от поляците Йежи Кукучка и Артур Хайзер през ноември 1986 г., който няма повторение досега.

Испанецът Алекс Чикон и италианецът Симоне Моро са едни от най-опитните в зимните изкачвания височинни алпинисти. И двамата са били сред официалните гости на Банско филм фест (интервю с Чикон за БНР можете да чуете тук). Моро е човекът с най-много осемхилядници, изкачени през най-суровия сезон - 4 (Шиша Пангма - 2005 г. с Пьотр Моравски, Макалу - 2009 г. с Денис Урубко, Гашербрум-2 - 2011 г. с Урубко и Кори Ричардс, Нанга Парбат - 2016 г. с Чикон и Али Садпара). Чикон, освен до Нанга Парбат, има също две зимни експедиции на Еверест (2017-2018 и 2019-2020) и една на К2 (2018-2019). Изкачвал е през зимата и по-ниски върхове, сред които Ама Даблам, Лайла или Пумори.

Двамата вече са били заедно на зимна експедиция (на Нанга Парбат), а Моро има два опита през зимата на Манаслу - 2014-2015 г. с партньорката си Тамара Лунгер, когато се отказват заради дълбок сняг, и през 2018-2019 г., когато направи опит в алпийски стил с Пемба Шерпа, но бяха спрени от лавини на около 6400 м. (Пемба Шерпа и Али Садпара тази зима ще бъдат част от експедициите на К2).

Симоне Моро

Тази зима ще има експедиция и на Броуд Пик. Там опит ще направят руснакът с американско гражданство Алекс Голдфарб и унгарецът Золтан Сланко. Миналата зима те изкачиха Лобуче-Изток (6119 м), след това Голдфарб изкачи и Ама Даблам (6812 м), а Сланко се отказа в Лагер 3. През 2014 г. изкачват заедно Лхотце.


Якопо Лархер

Якопо Лархер осъществи първо преминаване на маршрута на Беат Камерлендер “Sprengstoff”. Легендарният австриец наковава линията във Франция преди близо 25 години. Въпреки многото опити по нея, обаче, никой досега не е успявал да я премине, заради сложно движение на раменете в пасажния участък. Якопо Лархер започва работа по нея миналата година и след като успява да я изкатери й дава категория 9а.

===

Матео Дела Бордела и Силван Шюпбах изкатериха ”Crossway of Friendship” - нов маршрут по североизточнаята стена на Пиц Бадиле, посветен на покойния вече техен приятел Матео Бернаскони, който дълги години е искал да направи микстов маршрут по тази стена. Новата линия следва Северния ръб на Пиц Бадиле, минава през поредица от первази и завършва с “Linea Bianca”, прокарана през 1978 г. от словаците Игор Колер и Станислав Силхан.

Талантливият италиански алпинист Матео Бернаскони загина през май тази година, за 38-годишна възраст, от лавина в Ломбардия. Инцидентът стана, докато Берна се спускал след скоростно изкачване на Пицо дел Диаволо - известен маршрут за ски алпинизъм. 

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Шон Вилануева

Вилануева след историческия соло траверс на Фиц Рой: Мечтаех за това, визуализирах го и се подготвях за него

В началото на месеца белгиецът Шон Вилануева обра овациите в алпийските среди по света - той осъществи исторически соло траверс на Фиц Рой и 8 от “сателитните” му върхове в Патагония. Да се катериш сам, осигурявайки се сам, извличайки багажа си за няколко дни с въже, е истинско предизвикателство - не само физически, но и психически...

публикувано на 24.02.21 в 13:05
Петър Атанасов

70 години от рождението на Петър Атанасов - човекът, който събираше, а не разделяше

На 24 февруари се навършват 70 години от рождението на Петър Атанасов, доайен на информацията за алпинизъм и дългогодишен водещ на рубриката за екстремни спортове в предаването на БНР “Спорт и музика”. Близо 4 десетилетия той съобщаваше новините от България и света в тази област в различни медии. Един от основателите на..

публикувано на 23.02.21 в 16:41
Алекс Чикон

Екстремните спортове 14-20 февруари 2021

Силен вятър и висока лавинна опасност прекратиха и поредния опит за атака на Манаслу. И докато Симоне Моро остана в Базовия лагер, след като прецени, че прогнозата не дава възможност за щурм на върха, Алекс Чикон, Иняки Алварес и шерпите Чепал, Намджа и Гелум потеглиха нагоре. Те обаче прекратиха атаката на 7050 м височина. По-късно, вече от Базовия..

публикувано на 21.02.21 в 13:51

21.02.21 Законите на Мърфи

Рубриката от 21.2.21

публикувано на 21.02.21 в 07:26

Онлайн инициатива "Силистра празнува с българска шевица"

В Силистра се готвят нетрадиционно да отбележат националния празник на България 3-ти март. От Общината анонсираха онлайн инициатива, която наричат "Силистра празнува с българска шевица". Идеята на общинското ръководство е да бъдат популяризирани красотата и багрите на българските народни носии. Репортаж на Незабравка Кирова в предаването "Нещо..

публикувано на 17.02.21 в 18:15
Шон Вилануева

Екстремните спортове 8-14 февруари 2021

Удивителен успех в алпинизма - Шон Вилануева осъществи пълен траверс на Фиц Рой в Патагония, при това соло! 40-годишният белгиец повтори траверса, осъществен през февруари 2014 г. от Алекс Хонълд и Томи Колдуел (печелят “Златен пикел” за това), като добави още два върха към седемте, изкачени от двамата американци - или общо 9 върха, 5..

публикувано на 14.02.21 в 11:15

14.2.21 Законите на Мърфи

Рубриката от 14.2.21

публикувано на 14.02.21 в 10:31