Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В София

Създават зони с ниски емисии, при замърсен въздух ще влизат само автомобили с висок екологичен клас

Оптимизира се въвеждането на зеления билет

Снимка: БТА

„В студените дни разчитаме на съзнанието на гражданите да се присъединят към нашите усилия - вместо личните автомобили да ползваме градски транспорт. Градският ни транспорт е вече с над 90% сменен парк, с висок брой електроавтомобили, с 52 километра метро.“ Това каза пред БНР председателят на Комисията по екология в Столичната община Лорита Радева.

Снижава се диапазонът за въвеждане на мярката зелен билет, която предизвиква голям интерес, уточни Радева. Това означава, че тази мярка ще се въвежда по-често. Столичният общински съвет ще реши днес дали мярката „Зелен билет“ да бъде въвеждана при отчитане на фини прахови частици над 150 микрограма от две станции, а не както досега - на 200 мигрограма.

Снимка: БГНЕС

Осредняването вече ще се прави от 16 часа на предходния ден до 16 часа на деня, предхождащ въвеждането на зеления билет, поясни Лорита Радева в предаването „Преди всички“. Така Центърът за градска мобилност ще разполага с 8 часа от 16 до 0 часа да организира безплатното паркиране в системите на буферните паркинги. „А хората да знаят, че на следващия ден, излизайки, ще се возят със зелен билет или ще могат да ползват буферните паркинги.“

Финансирането да се насочи не толкова към транспорта, колкото към битовото отопление, препоръчват от „Грийнпийс“ – България като мярка за справяне с проблема мръсен въздух. Аргументът: транспортът има по-малък дял като принос към замърсяването от битовото отопление.

Снимка: БГНЕСКоординаторът на кампании „Грийнпийс“ у нас Меглена Антонова подчерта, че програмата за замяна на уредите за отопление трябва да се надгради и да има възможност за използване на източници без горене. За момента няма по-иновативни предложения за отопление, посочи тя. От екоорганизацията призовават да се търсят по-иновативни технологии от изгарянето на отпадъци например.

Още от 2012 г. се обновяват сградите общинска собственост и там горивните инсталации се подменят с по-екологични, обясни Лорита Радева. В момента се изпълнява проект за реновиране на 26 сгради на училища и детски градини и там ще бъдат монтирани слънчеви панели.

Освен изгорелите газове, замърсяването от транспорта идва и от ресуспендираната прах от движението и калните точки – паркиране в затревени площи и строителство, допълни Радева.

Работна група ще предложи създаването зони с ниски емисии от транспортно замърсяване. Това касае автомобилите, които са с по-нисък екологичен клас.

„И в определени дни, когато нивата на замърсяване на въздуха са високи, нашата амбиция е да създадем зони, в които навлизането да е ограничено само за автомобили с висок екологичен клас и ниско замърсяване от своето придвижване“, отбеляза председателят на екокомисията.

Двете гледни точки към проблема с мръсния въздух чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Плаващото сметище на река Искър

Вода има, вода няма - природни ресурси и управленски парадокси

През почивните дни започна почистването на плаващото сметище край ВЕЦ Своге . То се появи след проливните дъждове през изминалата седмица.  Инж. Димитър Куманов от Сдружение „Балканка“, автор на електронна карта за нарушения при ВЕЦ-овете посочва сред причините за подобни мащабни замърсявания както „н ационалния ни манталитет, че боклуци могат..

публикувано на 18.01.21 в 15:02

Цветните залези говорят за замърсяване на въздуха

„Справочникът ще е полезен за всички, които боравят с темите за замърсяването на въздуха, защото често се борави с грешни термини по тази тематика“. Това посочи в предаването „Хоризонт до обед“ доц. Елена Христова за новия справочник на замърсяването на въздуха на Националния институт по метрология и хидрология и Асоциация за развитие на София...

публикувано на 18.01.21 в 12:19

Социално предприятие за рециклиране на текстил беше открито в Израел

По време на пандемията, когато не едно или две предприятия се затварят заради липса на платежоспособно търсене на продукцията им, в едни от най-престижните райони на Израел Квар Саба-Раанана бе прерязана лентата на немско-израелски център за рециклиране на текстил . Половин милион килограма текстилни отпадъци изхвърлят всяка година..

публикувано на 18.01.21 в 10:40

Проф. Вася Банкова: Прополисът стимулира имунитета

Смята се, че прополисът е "оръжието" на пчелите срещу инфекции.  " Прополисът е продукт на две живи системи - на растения и на пчелното семейство . Пчелите го събират от различни смолисти секрети от растения, които самите растения произвеждат, за да се защитят от бактерии и вируси. Пчелите го използват за същото нещо и много отдавна сме..

публикувано на 11.01.21 в 12:57
В Мексико вече се предлагат само биоразградими пликчета и торбички.

Мексико забрани ползването на пластмаса за еднократна употреба

От началото на тази година в Мексико действа забрана за ползването на пластмасови изделия за еднократна употреба, предаде ДПА. „Маркетингът, разпространението и доставката“ на пластмасови продукти, вкл. прибори за хранене, чинии и сламки, вече са забранени“, обяви мексиканското министерство на околната среда. Забраната обхваща също съдове за..

публикувано на 02.01.21 в 08:52

Тефтерчето на един пътешественик

Нестандартни маршрути и преоткриване на града, в който живеем. Това е една от алтернативите в Covid времето за хората пътешественици, които временно са ограничени в сбъдването на плановете за среща с нови места.  Надежда Серафимова е автор на Тефтерчето на един пътешественик:   „Идеята за Тефтерчето се появи спонтанно, породена от любовта към..

публикувано на 01.01.21 в 18:37

Последиците от Covid-19 за околната среда

Българите повишиха екологичното си съзнание през отминаващата 2020 година. Заключението е на сдружението "За Земята", откъдето отчитат ръст на предприетите граждански действия в защита на природата. На този фон пандемията от Covid-19 увеличи пластмасовото замърсяване и автомобилния трафик в населените места, сочи анализът на еколозите...

публикувано на 28.12.20 в 09:57