Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мальовица - кауза или интереси

Снимка: БГНЕС

Какво се случва след конкурса за отдаване под наем на националния учебен център на Мальовица, известен като Централна планинска школа или ЦПШ?

Председателят на асоциацията на планинските водачи „Планини и хора“ Любомир Попйорданов заяви пред БНР, че решението е взето противоуставно и противозаконно.

„Без мнозинство е взето такова решение. Поради липса на кворум това решение е противоуставно", обясни Попйорданов. По думите му става дума за наем на сграда, която се намира върху терен, принадлежащ на бизнесмена Христо Ковачки.

Като публична собственост сградата е била създадена през 1965 година и предоставена за управление на Българския туристически съюз. „Целият този фонд, който е бил предоставен за управление, е в упадък“, каза Попйорданов, според когото мястото тъне в разруха, а за сградата през годините са давани много пари, но те са отишли „в канализацията и в разни джобове“.

Сградата трябва да бъде запазена като учебен център и да развива планинарската култура, категоричен е Любомир Попйорданов. Какви са неговите опасения:

Това, което си представяме, е, че този курорт, който беше за хора, които обичат планината, семейства и т.н., постепенно ще промени своята посока на развитие. Може да стане дори затворен комплекс. Дори няма да бъде и Банско. Ще бъде нещо съвсем различно.“

Ако Министерството на земеделието развали заменките, Ковачки няма да има право да претендира за всичко, което се намира върху земята – включително ЦПШ, включително хотел „Мальовица“, ски пистите и гората, в която се извършват сечи, подчерта Любомир Попйорданов.  

Запитан сигурен ли е, че именно Христо Ковачки е собственик на въпросните парцели, Попйорданов посочи:

„Неговото име стои съвсем ясно зад тези сделки. Това, което не знаем, е кой стои зад този договор за концесията на учебния център.“  

„Името Христо Ковачки не съществува в договорите, които сме подписали. Три фирми кандидатстваха. Условията са публикувани във вестник „Капитал“ тази неделя, срокът е десетгодишен“, обясни в ефира на „Хоризонт“ инж. Румен Драганов, изпълнителен секретар на Българския туристически съюз. Той каза, че няма концесионен договор. „Става въпрос за договор за сътрудничество и съвместна дейност.“

Наемната цена е 11 600 лева месечно без ДДС, уточни Драганов.

БТС има нотариален акт за собственост на сградата, потвърди още той.

Школата запазва своите функции като школа, освен това възстановяваме музея „Христо Проданов“. Имаме специално помещение за оборудване, което е за алпинисти, безплатни нощувки за преподавателите в школата. Ще обучаваме планински водачи, екскурзоводи, ски учители и аниматори“, увери Румен Драганов.

Снимка: БГНЕС

По думите му Мальовица ще стане петият ски курорт в България след Витоша, Пампорово, Боровец и Банско

Има натрупване на три различни случая, които водят до монополизация, подчерта Вера Стаевска от „Зелени закони“.

От една страна са ЦПШ и влековете, които сега се дават под наем за 10 години. Вторият момент е ловната концесия за участък от над 50 хиляди декара. „От тази година той също е на фирми, свързани с Ковачки“, обясни Стаевска в предаването „Хоризонт до обед“.

От бившите държавни гори в ски курортите Мальовица и Боровец 3 441 декара вече са частни и са собственост на три дружества, свързани с Христо Ковачки, изтъкна тя, като се позова на анализи на „Зелени закони“.

Имотите, които са заменени, наистина са във формата на писти. С едно горчиво чувство на хумор да погледнем заменените държавни гори как наистина оформят за всяка от трите фирми писти, които съвпадат с това, което беше планирано като курортно-туристическа локализация Говедарци-Мальовица“, добави Вера Стаевска.

Трите мнения по казуса с учебния център на Мальовица чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Натали Петрова-директор на фестивала

Най-добрите и наградени филми от Международния кинофестивал на планинарското и екстремно кино ще бъдат представени в Банско

25, 26 и 27 юли най-добрите и наградени филми от Международния кинофестивал на планинарското и екстремно кино ще бъдат представени в Банско. "Ще представим 11 ленти от 10 държави - България, Великобритания, САЩ, Исландия, Франция, Австрия, Италия, Полша, Канада и Словакия. Един филмов маратон от три вечери. Началото на прожекциите е 21 часа...

публикувано на 21.07.24 в 06:20
Цанко Керанов, Румяна Фичева и Антон Станчев

580 км са туристическите маршрути в Национален парк "Централен Балкан"

"Чрез наши ние контролираме движението , проверяват се МПС дали имат разрешително, ако нямат такова се съставя акт и глобата е около 100 лева, каза БНР Цанко Керанов, началник отдел Контрол и охрана на Национален парк Централен Балкан. Според Керанов по-често се правят еднодневни или три дневни преходи , като днешните туристи наистина обичат..

публикувано на 15.07.24 в 09:42

Как да бъде спасен зоопарка в Благоевград чрез виртуална реалност?

Как изживяването и емоциите от посещението в зоопарк или в горски територии , обособени като центрове за защитени видове животни, да продължи до безкрай? Такава възможност дава развитието на дигиталните технологии чрез приложения и апликации, познати като образование във виртуална или добавена реалност . И ако в световен мащаб тези..

публикувано на 13.07.24 в 10:05
Снимката е илюстративна

Мариана Родер и нейната малка хижа в планината

Да поддържаш хижа и обслужваш посетителите изисква особено отношение, както към природата, така и към хората, които обичат да прекарват време в планината. Това занимание, обаче представлява на практика почти денонощен труд. Какво означава да работиш като хижар и то не къде да е, а в Швейцария?   " В Швейцария е много трудно да станеш хижар , това е..

публикувано на 13.07.24 в 09:35
Ели Иванова

"52 исторически разходки из България" - 52 уикенда история сред природата

"52 исторически разходки из България" се казва новата книга на блогър - пътешественика Ели Иванова , създател на блога "Друми в думи".  Чрез нея авторката дава заявка да ни отведе до крепости, манастири, скални светилища и места, свързани със старата и по-новата история на земите ни. "Тази пета моя книга се различава от предишните по..

публикувано на 10.07.24 в 09:28

"Пътувай с Хоризонт" в сърцето на Родопите

В горещите летни дни, алтернативата е планинският туризъм. "Пътувай с Хоризонт" тръгва на разходка в сърцето на Родопите, сред тишината и спокойствието на балкана, на 1200 метра надморска височина. В село Момчиловци срещаме гостоприемни домакини, свикнали да посрещат гости още от 90-те години на миналия век, когато селото се превръща в едно от..

публикувано на 07.07.24 в 14:49

Вършец - най-старият балнеолечебен курорт в България

Вършец е най-старият балнеолечебен курорт в България, известен с топлата си минерална вода и мек планински климат. Първата държавна минерална баня е построена през 1990 г.  Градът възниква около минерални извори и неговата история е свързана с балнеолечението за това свидетелстват откритите развалини от римски бани.  Град Вършец е разположен в..

публикувано на 07.07.24 в 10:10