Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галина Тимова: Малките деца трябва да са в класната стая по много причини

Засега обратната връзка за онлайн обучението е добра, коментира училищният директор

Снимка: Радио Видин

Столичното 20 ОУ „Тодор Минков“ се готви за завръщане на малките ученици в клас от 4 януари догодина. Работим с готовност за превключване, нещата вървят относително спокойно, каза пред БНР училищният директор Галина Тимова. 

Родители от първи клас са дали отлична обратна връзка за обучението от разстояние, макар то да е компенсаторно обучение и да не се случва както в класната стая, разказа Тимова в предаването „Преди всички“. Малките деца трябва да са в класната стая по много причини, посочи тя, визирайки не само учебния процес, но и социализацията и възпитанието като ключови за тази възраст.

„Учебните теми се взимат по план. Може би ще имаме известна работа за затвърждаване на взетия от разстояние материал“, допълни Галина Тимова за онлайн обучението.

Дадена е възможност на всички родители да направят информиран избор дали децата им да влязат отново в клас или да останат в режим на онлайн обучение. „Подкрепяме всяко едно решение“, поясни Тимова.

Снимка: БГНЕС

До затварянето на училищата в края на ноември 25 деца от училището са се обучавали дистанционно. 

20 ОУ е сред училищата, в които няма бум, няма масова заразяемост, няма вътрешна инфекция в училището, каза още директорът на учебното заведение. „Вярвам, че това ще даде известно спокойствие.“

60% от преподавателите в училището са заявили готовност да се ваксинират след разяснителна виртуална среща с медик от Военно-медицинската академия.

Има примерни планове за редуване на паралелките, за да няма струпване, когато присъствено поетапно в клас ще се връщат и по-големите ученици. Решението на педагогическия съвет за всяко училище е най-добро, отбеляза още Галина Тимова.

До юни има твърде много време. При ясно следене на обстановката и на усвояването на материала в детайли, за предстоящите изпити на децата може да се говори в конкретика едва през май, смята тя. Общата картина за 20 ОУ „Тодор Минков“ засега е много добра и не се откриват сериозни дефицити.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ЕС Европейска комисия

ЕС подготвя нови санкции срещу Иран заради доставката на ракети за Русия

"Пряка заплаха за сигурността на Европа." Така правителствата на Германия, Франция и Великобритания нарекоха доставките на балистични ракети от Иран за Русия. И поясниха, че доставките ще доведат до ескалация на войната в Украйна и нови страдания на украинския народ. "Файненшъл Таймс", а преди него и други западни медии, писаха, че миналата седмица..

публикувано на 10.09.24 в 18:01

Александър Джартов: Противопожарните екипи са реагирали на над 33 000 случая

Противопожарните екипи са реагирали тази година на повече сигнали в сравнение с миналата - над 33 000 случая, обяви в Плевен директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов.  Той посочи като тревожна тенденцията да се увеличават засегнатите от пожари горски площи. С 10% повече са произшествията тази..

публикувано на 10.09.24 в 17:32
Маргрете Вестагер

Съдът на ЕС осъди "Епъл" и "Гугъл" за милиарди евро

Съдът на ЕС отсъди компанията "Епъл" да заплати на Ирландия 13 млрд. евро неплатени данъци. Също с негово решение "Гугъл" е осъдена да плати глоба от 2,4 млрд. евро за злоупотреба с господстващо положение на пазара.  И двете решения са окончателни. Днешното съдебно решение е в подкрепа на позицията на Европейската комисия, според която..

публикувано на 10.09.24 в 17:21
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън (вляво) и министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Лами - Лондон, 10 септември 2024

Външните министри на САЩ и Великобритания ще посетят заедно Украйна

Намиращият се на посещение в Лондон американски държавен секретар Антъни Блинкън и британският му колега Дейвид Лами ще посетят заедно Украйна тази седмица. Това стана ясно на дадената от тях съвместна пресконференция в британската столица. "Мога да потвърдя, че двамата с Антъни Блинкън ще пътуваме до Киев тази седмица, което е..

публикувано на 10.09.24 в 17:10
Цветанка Андреева

Цветанка Андреева: В 51-то НС да действат под угрозата, че това са последните им дни в исторически контекст

Настоящите политици трябва да действат под угрозата, че това са последните им дни в исторически политически контекст . Това каза пред БНР политологът Цветанка Андреева и коментира: "Все повече и сред анализаторите, а и в обществото започва да битува тезата, че това ще бъдат поредните избори , чийто резултат няма да доведе до сформиране на..

публикувано на 10.09.24 в 17:02
Атанас Зафиров

Зафиров внесе 9999 подписа за регистрацията на "БСП - Обединена левица"

Коалиция "БСП - Обединена левица" внесе в Централната избирателна комисия документи и 9999 подписа за регистрация за участие в парламентарните избори на 27 октомври.  Изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров заяви, че коалицията ще се яви на вота с амбиции за отличен резултат:  "Резултат, който ще ни позволи да бъдем социалният гарант..

публикувано на 10.09.24 в 17:01

Силна градушка унищожи реколтата в няколко села от община Хаджидимово

Силна градушка унищожи зеленчуковата реколта в няколко села от община Хаджидимово. Това е второто природно бедствие в района за последния месец.  Земеделски производители настояват държавата да създаде гаранционен фонд за компенсиране на щетите.  100% е унищожена реколтата на земеделците в района на Хаджидимово и Гоце Делчев, където хората..

публикувано на 10.09.24 в 16:27