Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Поетът Александър Петров: Стремя се да правя фотографии с думите, които пиша

Авторът планира да издаде в сборник „пълно събрано съчинение“

Александър Петров
Снимка: БНР

„Човек се мести - веднъж е на пътя на надеждата, веднъж е на кръстопътя на умората. Но животът продължава... Надеждата е инстинкт, едно от най-характерните неща, които ни отличават от животните“. Това сподели пред БНР поетът и автор на текстове за песни Александър Петров

По думите му не трябва да забравяме, че и хубавите, и лошите неща са кратки, затова е добре „да стоим на земята“

„И винаги съм се мъчил да остана в реалността... Доброто все пак е повече на този свят. Трябва да го отглеждаме, да го забелязваме, да го поощряваме“. 

За Александър Петров животът се крепи върху три опорни точки – професия, семейство и хоби.

Когато преживявам нещо тежко, намирам голям лъч надежда в професията си. Това е единственият градивен и позитивен начин да се изкараш от тежък момент. Да се разсееш. Винаги съм се хващал да правя нещо, не да се самосъжалявам. Смисълът е да работиш, да продължаваш напред. Това увлича и помага много“. 

В предаването „Нощен Хоризонт“ поетът допълни: 

„От всеки удар от съдбата човечеството е излизало по-зряло. Иска ми се и сегашната ситуация да ни направи малко по-мъдри и не толкова безразлични... Нещата в живота са в крехко равновесие, което в момента е нарушено по един драстичен начин. Днешната ситуация изтиква трудности на преден план – много хора губят работата си, хората не могат да планират. За съжаление това пречи на човечността. Хората са загрижени за собственото си оцеляване, че не знаят как и накъде да продължат... Винаги зад стената има още нещо, но в това крехко равновесие, нещата не са успокояващи, а тревожни. Тук важното е да задържим тревогите си, нервите си и да внимаваме какво казваме, как постъпваме, за да не нараним околните“. 

„Любовта, без която не можем“ е една от първите песни, написани от Александър Петров: 

„Тя е една моментална фотография на любовта, която всеки преживява по един или по друг начин. Винаги съм се стремял да правя фотографии с думите, които пиша, не изхождайки от лично състояние. Да събера в рамките на едно стихотворение толкова, че всеки да намери частица от себе си... Аз съм се научил да имам наблюдения за детайлите в живота“. 

Поетът сподели още, че през последната половин година е имал доста работа: 

„Използвам изолацията, за да си подредя архива. Издирвам стари звукозаписи, редактирам, дигитализирам... Направих хубави песни със Стенли, с Данчо Караджов, с Мариана Попова, с Игор Марковски“.

На книжния пазар е второ издание на стихосбирката на Александър Петров „Рок поезия - Бъди какъвто си“, но с нова корица. 

„Изданието е шедьовър на полиграфичното изкуство. Сега компенсирам липсата на малката книга на пазара с второто ѝ издание... След време имам планове да издам „пълно събрано съчинение“... Думите са преди музиката“

Интервюто с Александър Петров можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гъдуларят Ангел Добрев събра в сборник народни песни

Сборникът „Народни песни от Северна България“ съдържа 471 автентични народни песни от района на Етрополе и околните села - песни, събирани в продължение на 7 години от Ангел Добрев. Той е дългогодишен музикант, гъдулар в оркестъра за народна музика на Българското национално радио. Ангел Добрев е доктор по музикална педагогика, член е на..

публикувано на 28.02.21 в 14:06
Петър Атанасов

70 години от рождението на Петър Атанасов

Навършват се 70 години от рождението на Петър Атанасов, планинар, журналист, пътешественик . Дoaйeнът в aлпинизмa, живaтa иcтoрия нa бългaрcкитe плaнинcки cпoртoвe, Петър Атанасов пoчинa през юли 2018 година. В негова памет на 10 март от 19:00 часа в Полския институт ще има прожекция на филми, изпълнение на джаз музика и среща с..

публикувано на 28.02.21 в 11:08
Йоанна Темелкова

Йоанна Темелкова: Театърът не може да направи актьора така популярен, както телевизиите

" Театърът не може да направи актьора така популярен, както телевизиите, за мое огромно съжаление, но това е реалността ". Това сподели пред БНР  актрисата Йоанна Темелкова, която беше специален гост в предаването "Хоризонт за вас". " Всяко нещо, което правя, ми е на сърце, иначе не бих се захванала ", категорична беше тя и добави, че думата успех е..

публикувано на 26.02.21 в 17:08
Наталия Ганчовска

Наталия Ганчовска: Открих журналистиката като студент и друго не съм работила

"Открих журналистиката като репортер в кабелна телевизия във Враца още като студент по История и досега друго не съм работила",  разказа в рубриката "От другата страна на радиото" репортерът в програма "Хоризонт" на БНР Наталия Ганчовска.  Тя призна, че в първите години, след като е започнала работа в Националното радио, ѝ е липсвала телевизията -..

публикувано на 26.02.21 в 16:53
Милена Димитрова

Милена Димитрова: Не можем да оцелеем в XXI век само с ценностите от XX век

Милена Димитрова е носител на престижната международна медийна награда на д-р Ерхард Бузек и SЕЕМО (Организацията на медиите в Югоизточна Европа ) „За по-добро разбирателство” в Югоизточна Европа”, връчена ѝ е лично от д-р Бузек във Виена през октомври 2007 г. Тя е носител на Годишна награда на Съюза на българските журналисти от 2005 г.,..

публикувано на 24.02.21 в 13:59
Изглед от Тел Авив

Тайната благотворителна дейност на Исак Семо

По стара еврейска традиция в продължение на 7 дни в дома на покойник отиват хора, които са го познавали, за да изкажат своите съболезнования. И семейство Семо от Тел Авив отворили вратите на дома си, като смятали, че ще дойдат най-много стотина души, но започнали да пристигат съвсем непознати за близките на родения в България инженер и юрист Исак..

публикувано на 24.02.21 в 12:32
 Кристоф Айххорн

Германският посланик Кристоф Айххорн пред БНР за свободата, изборите и независимите медии

"Има една стара германска традиция, че срещите в сряда са един вид на хора, които има какво да си кажат и се харесват,  имат възможност да дискутират по актуални въпроси, затова много се радвам, че днес, в сряда, съм в това студио ". Това каза пред БНР негово превъзходителство Кристоф Айххорн , посланик на Германия в България. Той е и тясно..

публикувано на 24.02.21 в 10:47