Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброто лице на 2020 година

Снимка: БТА

2020 година несъмнено ще остане в историята като най-необикновената, която човечеството помни. На фона на бушуващия в социалните мрежи и медии негативизъм обаче има и добри новини, които показват, че „светът е голям и спасение дебне отвсякъде“.

Шведските дарители вече получават sms с думи на благодарност всеки път, когато кръвта им спасява хора. По този начин даряването на кръв се превръща от обикновена щедра постъпка в събитие, заслужаващо отбелязване в социалните медии.

Снимка: БГНЕС

"Представете си, че хората, които сте спасили, знаят кои сте. Споделете живот, дарете кръв!"

"Имахме кампания в работата. Баща ми беше болен и трябваше да се оперира."

Обикновено това са причините, които карат хората да даряват кръв. Но с благодарствения sms нещата се променят. Сериозният скок в броя на кръводарителите се дължи на разбирането на местните власти, че както и при други актове на благотворителност, дарителят по-трудно се решава на тази стъпка, когато не знае къде отива дарението му.

Нещо повече - програмата има и възможност за подсещащо съобщение, което напомня. „Няма да се откажем, докато не прокървиш", гласи шеговито то.         

Площад „Дам“ в центъра на Амстердам  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нидерландия пък се превърна в първата страна без бездомни кучета и то без помощта на евтаназия. Успехът се дължи отчасти на факта, че от векове кучетата се смятат за признак на висок социален статус. В миналото богатите нидерландци си взимали куче за домашен любимец, докато бедните - за работа. Но след епидемията от бяс през 19 век много собственици изхвърлили животните на улицата. Здравето на кучето започнало да се възприема като отражение на това на собственика, а никой не искал да го приемат за болен или неподдържан. Въведен бил сериозен данък за кучетата, закупени от магазин, което насърчило хората да си осиновяват четириноги приятели. Не на последно място помогнало и създаването на специална полицейска част, която да проследва престъпленията срещу животни.

"В Нидерландия хората много обичат кучетата си и се грижат изключително много за тях. Заедно ходят на разходка, на ресторант, карат колело. Ако отидете на ресторант, може да вземете кучето си и дори ще му отредят специално място и поднесат купичка с вода и храна."

По данни на организацията за защита на животните „ПЕТА“ по света има над 200 милиона безстопанствени кучета, което показва, че всички имаме какво да научим от нидерландците.

Снимката е илюстративна   Автор: БГНЕС

И изглежда в Украйна вече се учат. В Киев беше инсталиран автомат, които пуска храна за животни, след като го напълниш с пластмасови бутилки.  Основателят на кампанията Руфат Раимов споделя, че с автомата се решават едновременно два проблема - рециклирането на пластмасовите отпадъци и грижата за бездомните животни. По негови данни само за първите две седмици машината е събрала над 140 килограма полиетиленови бутилки.     

"Това е нова култура за децата. Следващото поколение расте и родителите им обясняват и им дават възможност да използват автомата. Имаме и редовни посетители, които ни казват, че за тях се е превърнало в ритуал. Детето събира всички пластмасови бутилки вкъщи и идва, за да нахрани животните. Така че основното ни постижение е да отгледаме социално отговорно поколение."

Добра новина дойде и от Холивуд. Компанията за специални ефекти, която стои зад холивудскките блокбъстъри „Волният Уили“ и „Бездната“ съобщи, че ще предостави технологията си на морските паркове, така че в бъдеще да не се залавят и експлоатират животни за забавление на хората. Хиперреалистичните делфини, създадени от компанията, ще намерят дом в морски атракцион, който вече се изгражда в Китай.

Слоновете са част от туристическата индустрия на Тайланд.  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тайландец спаси слонче, блъснато от мотоциклет, като му направи сърдечен масаж. Мъжът, който работи в Бърза помощ, е правил изкуствено дишане десетки пъти, но не и на слон. Той се натъкнал на блъснатото животно, докато пътувал в  свободното си време. Слончето се изправило на крака след 10 минути, разказа очевидец на инцидента.

"Оказахме първа помощ на слона и един от моите колеги му направи сърдечен масаж. Притеснихме се, но се радвам, че бебето оцеля и вече е при майка си."

Мана Сривате твърди, че слончето е единственото същество, което е успял да съживи със сърдечен масаж или изкуствено дишане в 26-годишната си кариера.

Южна Корея организира танцови партита за хора над 65 години като средство против самотата. Една такава подземна дискотека се намира в малка уличка на Сеул и е пълна с двойки с побелели коси, които танцуват на хитове от шейсетте. Хан Мин-Джа е един от около хилядата редовни клиенти на дискотеката. Всяка сутрин той става в четири сутринта, за да закуси и да си направи раздвижване, за да може в 11 да е готов за танци.

"Къде другаде да ходя? Идвам тук, защото е много приятно. Има и други възрастни хора, с които си споделяме истории. Много е хубаво."

Около хиляда подобни дневни дискотеки са открити в цялата страна. Наричат се колатеки - заради колата, която обичайно се сервира там. Поколението над 65 години възстановява азиатската страна след Корейската война, но сега е сред най-бедните и подтиснати членове на южнокорейското общество. Затова и са безкрайно щастливи, че има къде да се повеселят.

Новоизбраният президент на Малави Лазарус Чаквера назначи жени на рекордните 12 министерски поста от общо 31. Така дамите в управлението на африканската страна стават 39%. Това се случи, след като миналата година Малави за първи път избра жена председател на парламента, а тя побърза да анулира 1 500 брака с малолетни и прати момичетата обратно на училище.

В руският град Иркутск пътни полицаи спираха жените, но не за да ги глобят, а да им подарят роза за международният ден на жените - Осми март.

"Стана ми много приятно. Не очаквах. Първо си помислих, че ме спират, за да ме глобят, защото застраховката ми изтича скоро, но много се зарадвах."

Във Великобритания петгодишният Тони измина десет километра с протези на краката, за да събере пари за болницата, където са му поставили изкуствените крайници и му върнали способността да ходи.

Малкият Тони се вдъхновил от 95-годишния си сънародник капитан Том Мур, който обикаляше с проходилка двора на къщата си и събра над милион британски паунда за медиците. Инициативата на Тони също може да се похвали с повече от милион лири.           

Християните в Сирия посрещат Коледа. Дамаск, 24 декември 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

А тригодишната сирийка Салва покори интернет и разтопи сърцата на милиони със заразителния си смях. Баща й измислил игра, за да разсее момиченцето от звуците на войната, която се води в родната им Сирия. Той я насърчавал да се смее всеки път, когато чуе избухването на снаряд или бомба като я убедил, че те са досущ като звуците от фойерверки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05