Права за ползванеrc="//platform-api.sharethis.com/js/sharethis.js#property=598acd0de2587a0012539f76&product=inline-share-buttons">
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Величкова: Даренията за медицина, здравеопазване, образование и за социалната сфера - най-важното от 2020-а

Красимира Величкова
Снимка: Здравко Петров

Фокусът на дарителските кампании през 2020 година е бил Covid кризата. Пандемията е насърчила много хора да проявят съпричастност и да даряват. През минали години жените са дарявали по-често, а мъжете - по-големи суми. Предстои да се обобщят в детайли данните за 2020, каза Красимира Величкова от Българския дарителски форум. Според нея е добре да има базисна рамка за дарителството у нас. Тя трябва да създава равнопоставеност между оказващите и получаващите подкрепа, за да са ясни отговорностите и задълженията на всички страни. 

"Още от март месец, когато беше обявено в България извънредното положение, знаете колко много компании, хора, организации започнаха да даряват - първоначално за болници и за хората, които работят на първа линия, а впоследствие - и за социални нужди, за хора, които са болни. Все още не сме готови с точните анализи и цифри, но със сигурност можем да кажем, като предвиждаме, че темата с Covid даренията за медицина, за здравеопазване, за образование и за социалната сфера, най-вероятно можем да кажем, че е най-важното, което се случи през тази година", допълни Красимира Величкова. 

Когато има някаква тежка хуманитарна или природна криза, хората емоционално много откликват и в този смисъл се родиха нови инициативи, кампании. Когато става дума за кампании, които са извънредни, независимо дали се отнася за някакво бедствие или за кампания за лечение на човек заради емоцията се събуждат съпричастността и емпатията, коментира Величкова.

"За 2019 година виждаме увеличение на процента на хората, които даряват еднократни дарения между 50 и 100 лева. За сравнение ще кажа, че през 2018 година и предходните години най-масово се даряваше до 50 лева, но има и хора, които даряват много по-големи суми, ние в DMS имамe наблюдение за това, че има дарители, които даряват до няколко хиляди", подчерта Величкова.

Дарителството може да бъде насърчавано по няколко основни линии - от една страна, то може да бъде насърчавано с определен вид законодателство, което прави така, че дарителите да са по-мотивирани да даряват, изтъкна Величкова:

"Това например са по-високи данъчни облекчения, по-лесни процедури за даряване, по-лесна процедура за отчетност. В България нямаме регулаторната среда за дарителството, не можем да кажем, че е много по-зле или много по-добре от това, което е в Европа, по-скоро можем да кажем, че поведението на държавата и на държавните институции е, че дарителството не пречи, но няма идея и мисъл за това какво би могло да се направи от институциите като някакъв вид регулация, така че да се дарява повече и по-удобно".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Градския площад в Старе место - Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава ни предлагат Гавраил Гавраилов , създател на рубриката "Има ли мегдан" в "Графити по въздуха" и съпругата му, журналистката Весела Николаева . Весела е и познавач и на керамиката и изключителна кулинарна специалистка. "Ние посетихме Братислава, като си отделихме време да..

публикувано на 26.08.24 в 11:54
Тома Белев

Тома Белев: Половината от добива на вода за питейни цели не се измерва!

410 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим . Има още 140, които по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи пред БНР Тома Белев, бивш заместник-министър на околната среда и водите, съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта..

публикувано на 26.08.24 в 08:32

В село Люти брод се проведе празникът на врачанския мискет

Наскоро в мездренското село Люти брод се проведе четвъртото издание на празника на врачанския мискет. Уникалният местен винен сорт бяло грозде и произведените от него вина и ракии събраха на десния бряг на река Искър срещу скалния феномен "Ритлите" десетки любители на бутиковите напитки и регионалните деликатеси. Свои продукти..

публикувано на 25.08.24 в 07:46

Дейността на Областния информационен център в Плевен е гарантирана до 2029 година

Областният информационен център в Плевен продължава своята работа след подписан договор между Общината и Управляващия орган на Програма "Техническа помощ". Той е за срок от шест години. Размерът на безвъзмездната помощ възлиза на 1 290 754 лева. Основните цели, от които четиричленният екип се ръководи, са повишаване нивото на..

публикувано на 25.08.24 в 07:34

Нов еврорегламент за екодизайн може да оскъпи мебелите след 2028 г.

ЕС върви към осъществяване на идеята за кръгова икономика. Вследствие на това от 18 юли е въведен регламент с нови правила за екодизайн на устойчиви продукти , в който мебелите са отбелязани като приоритетен продукт. Регламентът ще започне да се изпълнява не по-рано от 2028 г. Това посочи в интервю за БНР проф. Васил Живков, председател на..

публикувано на 21.08.24 в 10:09
Ангел Стойков

Ангел Стойков: Връзката между висшето образование и бизнеса се скъсява все повече

В процес на публично обсъждане е промяна, която ще позволи на студентите да се обучават дуално, като паралелно работят във фирми под ръководството на ментори и получават възнаграждение за практиката си. Това обясни пред БНР Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). НПСС от много време..

публикувано на 20.08.24 в 10:39
Проф. Вили Лилков

Проф. Вили Лилков предлага да бъде изграден паметник на инж. Иван Иванов в София

Да бъде издигнат паметник на инженер Иван Иванов в София, предлага общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков. Решение за това има още преди 13 години, което до този момент не е изпълнено. Инж. Иванов е кмет на столицата в периода май 1934- 9 септември 1944 година. "Решението е преди повече от 10 години. Паметникът да се..

обновено на 18.08.24 в 07:36