Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емоционалната и психологическа утеха при деца с онкологични заболявания

Снимка: Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания"

Въпреки че чувствата на радост и отчаяние често да се редуват в училище, това е мястото, което се превръща във вторият детски дом. Какво се случва обаче, когато насила те откъснат от училищната атмосфера и приятелите? Когато останеш месеци наред, затворен в болничната стая, изолиран от света, който познаваш? Отговора знае Симона Караиванова, майка, която преди години чува най-страшната диагноза за своето дете: 

„Онкологичните заболявания при децата възникват внезапно. Те са остри заболявания, събуждаш се един ден, детето е болно и в зависимост от неговата възраст, то преживява своята изолация по различен начин. Изведнъж е хвърлено в болнична среда, абсолютно всичко, което е правело, изведнъж е извън неговия живот и не се знае за колко време. Лечението на нашите заболявания са от 7-8 месеца до 3 години, при някои дечица цял живот. Това е един много дълъг период, в който децата се усещат като аутсайдери. В болницата освен тежките манипулации и физическата болка, те са подложени и на изключително тежка социална изолация“, подчерта Симона Караиванова.

Тук идва огромната роля на болничния учител. Близо 20 години Теодора Арменкова преподава на малките пациенти, настанени в онкологичното отделение за деца на болница „Царица Йоанна“ в София: 

„Нашата среща с децата е в момент, в който те са уплашени, не знаят какво се случва с тях, не знаят какво им предстои. И е изключително мотивиращо да можеш да бъдеш този човек, който да им подаде ръка. Смисълът на училището в болницата е не само да дава образование, но и да извади децата от ежедневието на болката, страха и да им припомни, че това ще мине и ще се върнат отново в своя нормален начин на живот.“

Не са малко децата, които мразят да стават рано, закъсняват и ходят с нежелание на училище. На този фон срещата с болничния учител носи радост и усмивки, коментира г-жа Арменкова:

Влизането в стаята на учителя е изваждането от този свят, който в момента никак не е комфортен за тях и е нещо като един оазис, в който те отново стават нормални деца. И всъщност за един учител това е най-голямото щастие - някой да го чака с нетърпение“.

Началният учител изважда децата от трудното ежедневие, но и влиза в ролята на психолог. Вдъхва вяра, надежда и кураж не само на малките пациенти, но и на техните родители:

Когато за първи път се срещнем с едно семейство, първата ни задача е да се опитаме да подкрепим майката, която е с детето, в това тя да има сили, да бъде стабилна, защото психическото състояние на детето и емоционалният му комфорт е свързан с преживяванията на майката. Това е свръхусилие, когато ти разбираш, че животът на детето ти е застрашен, ти много трудно можеш да бъдеш спокоен около него. За щастие онкологичните заболявания в световен план са щастливата история на медицината. И изключително много деца оздравяват и успяват да преборят болестта". 

Преживяното по време на изпитанието помага на децата да пораснат по-бързо:

Животът им по време на лечението протича в една много строга дисциплина - по отношение на начина на живот, приемането на медикаменти, на това, че си подложен на болезнени процедури. И няма как това да не отрази в тяхното израстване. Те наистина стават много по-отговорни, много по-мъдри. Но от друга страна те стават и изключително позитивни. Това да се тревожиш за малките неща, при тях не е типично.“ 

Болничното училище е било създадено през 1963 година. Имало го е в Пловдив, Варна и София - трите града, в които у нас се лекуват деца с онкологични заболявания. През 2016 година държавата го закрива. Днес училището съществува благодарение на дарения. Учители преподават и на трите места, а заплатите им са символични. Зад каузата стоят майки на излекувани деца, които създават сдружението „Деца с онкохематологични заболявания“. Да продължат каузата „болнично училище“ не е единственият им проект - ежегодно се провеждат и детски лагери, коментира Симона Караиванова: 

„От цялата страна събираме деца. Изключително много се обичат. Това е и една от нашите основни мисии. Когато създадохме сдружението целта ни беше да създадем общество на болните деца и техните родители. Десет години по-късно ние можем да се похвалим, че такова общество вече има“.

Началният учител Теодора Арменкова не получава букети на първия учебен ден, нито на 24-ти май. Най-големият подарък за нея са излекуваните ученици:

Когато те оздравеят и си тръгнат, това е най-хубавото нещо, което може да се случи. Да наблюдаваме как те празнуват живота, колко са щастливи. Няма по-голямо щастие да имаш възможност да видиш това нещо. Продължаваме да работим в тази посока и много се надяваме освен цялата емоционална и психологическа утеха, която оказваме на децата, да се борим и за това лечението да става все по-добро, на все по-високо ниво, излекуваните да са повече. Тези деца да имат своя пълноценен живот като възрастни хора. Това ни е мечтата“.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09

Пътуване във времето с калоферската дантела и традиции, подчинени на род, Родина и роден край

"Аз като калоферец имам много причини да се гордея освен със славното историческо минало на града, но и с настоящето на града", каза за БНР Наньо Чолпанов от Народно читалище "Христо Ботев" - Калофер. Със стихове на Ботев и Яворов започна разговорът с Чолпанов, за който Калофер и България са раят на Земята . "Тук имаме уникална природа -..

публикувано на 15.07.24 в 11:08

Етнология на спорта "като истинския живот" - всичко, навсякъде, наведнъж

Европейското първенство по футбол и "Копа Америка" белязаха лятото на 2024 г., но истинската любов към царя на спортовете не се побира в календара и статистиката от големите първенства . Същността ѝ личи в селския и аматьорски "ритнитоп" , както са се изразявали в зората на играта по нашите земи, но и в очаквани и неочаквани..

публикувано на 14.07.24 в 19:24
Софийската синагога

Улица в Тел Авив ще носи името на главния равин на България Ашер Хананел

Тел Авив е един от най-бързо развиващите се градове в света. Уличка в Източната част  на града, която досега носеше само номер, вече е наречена на основателя на Еврейския исторически институт в София, сега част от Института по Балканистика при БАН, Ашер Хананел. Той е бил и главен равин на България по време на Втората световна война. В своето слово..

публикувано на 14.07.24 в 06:05

Как живеят хората в украинското българско село Камчик?

19-та световна среща на българските медии, организирана от БТА, отведе журналистите в украинското българско село Камчик. Как живеят хората там и как пазят в сърцата си вече близо 200 години България? Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура  Отзвук от 19-та Световна среща на..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33
Милена Кирниколова

Милена Кирниколова - гост в "Горещо сърце" за победите в Шотокан карате-до за 2024 година

Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио.  Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт.  Тя е изключителен..

публикувано на 08.07.24 в 10:37