Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална карантина влиза в сила в Кипър

Търговска улица в Никозия, 8 януари 2021 г.
Снимка: БТА

От 5 ч. тази сутрин Кипър е в национална карантина - втора от началото на коронавирусната пандемия, заради високото ниво на разпространение на инфекцията и силното натоварване на здравната система. Правителството се надява до началото на май да премахне изцяло или по-голямата част от ограничителните мерки.

От днес до 31 януари в сила са забрани за движение и за събирания на частни и обществени места и вечерен час. Много бизнеси и социални дейности са спрени. Училищата на всички нива са на дистанционно обучение.

Правителството се надява до началото на май да премахне изцяло или по-голямата част от ограничителните мерки за коронавируса, ако хората спазват разпоредбите и при увеличен обхват на ваксинациите, заяви министърът на здравеопазването Константинос Йоану.

Кипър в момента е сред първите държави в ЕС по брой на ваксинираните като дял от населението и първата, която тази седмица започна ваксинации на хората от рисковата група над 80-годишна възраст, посочи министърът. Според него целта е до средата на април да бъдат имунизирани около 150 000 души (близо 17-18% от населението), което драстично ще намали натиска върху здравната система.

Страната получава по 6800 дози седмично от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“, до края на месеца се очакват 16 000 дози от ваксината на „Модерна“.

Засилва се и епидемиологичният контрол, като значително се разширява програмата за масово тестване.

Допълнително още 400 000 бързи теста са поръчани от Министерството на здравеопазването.

От понеделник мобилните звена за вземане на проби приоритетно ще обхванат компаниите, които продължават дейността си в условията на локдауна, за да се защити здравето и безопасността на заетите в тях.

В събота бяха регистрирани нови 337 новозаразени от извършените над 11 500 теста и 6 смъртни случая.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Програми за 400 млн. евро в подкрепа на бизнеса и работещите в Кипър

Нови програми на обща стойност 350 - 400 млн. евро за финансово подпомагане на бизнеса и работещите обяви правителството на Кипър днес. Те включват предоставяне на безвъзмездни средства, субсидии за заплати, 6-месечен мораториум върху изплащането на..

обновено на 09.01.21 в 14:22
Спирка на градския транспорт в Никозия, 7 януари 2021 г.

Кипър е на крачка от нов локдаун

Кипър e на крачка от нов локдаун от неделя, 10 януари, до 31 януари, заради високите нива на новозаразени с коронавирус и увеличения прием в болниците. Правителството решава днес налагането на най-строгата мярка срещу пандемията, както и мерки за..

обновено на 08.01.21 в 10:31
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стратегически бомбардировач Б-52 на ВВС на САЩ.

Русия съобщи, че е прехванала американски бомбардировачи над Арктика

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че руски изтребители МиГ-29 и МиГ-31 са попречили на американски стратегически бомбардировачи В-52Н да нарушат държавната граница над Баренцово море. "С приближаването на руските изтребители..

публикувано на 21.07.24 в 14:39
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган заяви, че Турция е готова да създаде военноморска база в северен Кипър, "ако е необходимо"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е готова да създаде военноморска база в северен Кипър, ако това е необходимо, предаде Ройтерс, позовавайки се на Анадолската агенция. Вчера Ердоган присъства на военния парад в северната част на..

публикувано на 21.07.24 в 14:04
Кадър от видео, публикувано от медийния център на хутите, показва огън и дим, издигащи се след израелските въздушни удари в пристанищния град Ходейда, Йемен, 20 юли 2024 г.

Йеменското пристанище Ходейда гори след израелски удар, хутите заявиха, че ще отговорят

Противопожарните екипи продължават да се борят с огъня в управляваното от хутите йеменско пристанище Ходейда, часове след като израелски удар по пристанището предизвика огромен пожар и уби трима души, според данни на бунтовниците. Израелски въздушни..

публикувано на 21.07.24 в 13:56

Два испански самолета се включиха в борбата с огъня в района на с. Воден

Два испански самолета за борба в пожарите се включиха в борбата с огъня в района на Странджанското село Воден. По-рано министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че се разчита на много на тяхната работа, защото пренасят шест тона вода на полет...

публикувано на 21.07.24 в 13:49

Бялото братство започна изграждането на лагера си на Седемте рилски езера

Бялото братство започна изграждането на лагера си при Рибното езеро в Рила - група от около 30 последователи на Петър Дънов вече са на терена. Духовната школа на Братството ще бъде открита на 1 август, а кулминацията е на 19 август, когато..

публикувано на 21.07.24 в 12:58

Невролог припомня да не се допуска шофиране след употреба на наркотици

Непосредствено след вдишване на райски газ могат да се появят нарушения на паметта, халюцинации, дори да се стигне до загуба на съзнание. Затова не бива да се допуска шофиране след употреба на този рекреационен наркотик, каза в интервю за "Хоризонт"..

публикувано на 21.07.24 в 12:51

Обир на магазин в столичния кв. "Дървеница"

Обир е извършен рано тази сутрин в магазин в столичния квартал "Дървеница". По първоначална информация инцидентът е станал около 5 часа сутринта. Малко след това екипи на СДВР са задържали единият от крадците. Обраният магазин е денонощен...

публикувано на 21.07.24 в 12:28